Krompir u rerni

Krompir u rerni se može praviti prema receptima iz knjige „Veliki srpski kuvar“ autora Katarine Popović-Midžine izdate 1877. godine u Novom Sadu. Recepti su prepisani u izvornom obliku, i jezikom koji se u to vreme koristio.

NAPOMENA: U nekim receptima piše da je potrebno 20 ili više krtola. Treba imati na umu da su tadašnje zrele krtole krompira bile izuzetno sitne, u odnosu na ove, koje su nam na raspolaganju danas.

Đuveče od krtole(„krompira“)

U šerpenju, koja se pristavi na vatru, metne se 3½-4 varjače masti, kad se ova zagreje, saspe se na nju 8 glavica sitno isecana crna luka, čim ovaj odmekne, doda se 2 varjače brašna, kad ta izmešana zaprška požuti, uspe se u nju 1 kavena kašika sitne paprike, pa odmah za tim 25 oljuštenih, obarenih, a na kolutiće isečenih krtola.

Kad se ova poklopljena malo propirjani („prodinstuje“) nalije se vrućom vodom da čorba bude u srednju ruku gusta; doda – u doba kad je ima – 3-4 na prstenove isečene zelene paprike (iz kojih se povadi seme), zdravo se posoli, dobro izmeša, saspe u crepanu tepsiju, pospe ozgo sa 2 glavice sitno isecana presna crna luka i metne u peć („rernu“), da malo postoji, dok krtola ne odmekne, odnosno dok se ne ukruti.

Pošto je gotova, metne se gore na ognjište tako, kako neće više vriti, a kad zatreba, metne se tepsija na služavnik, poslažu po krtoli omanji komadići sočno pečena svinjska mesa, omota se tepsija ispresavijanim ubrusom („salvetom“) i nosi na sto.

Opaska: 1. Neke domaćice poslažu na površinu te ukrktane krtole u pola pečene komadiće mesa; te puste da se ovo na krtoli dopeče, no onaj prvi način je lepši. 2. Ko ima za ovu vrstu jela udešenu činiju od kamenog porcelana, dogotovi ovo jelo u peći, pa ga nosi na sto u njoj. (Srpski način)

Francuska krtola („krompir“)

Za 6 osoba obari se u povećem poklopljenom loncu, a u malo vode, da tek u njoj ogrezne 25-30 krtola. Pošto im se ljuska raspuca, izmaknu se sa vatre, dok su još vruće oljušte, seku na koturiće i slažu u kalup („modlu“) ili u činiju, koja je načinjena za tu svrhu tako, da u činiji bude sloj krtole, povrh ove sloj obarenih na kolutiće isečenih jaja, a svaki se sloj malo posoli a dobro prelije kiselim skorupom („mileramom“) i toplom mašću; poslednji pak sloj pospe se ozgo prosejanim mrvicama od zemičaka.

Tako napunjen kalup, odnosno činija, metne se u peć („rernu“) da tamo postoji dok se gornji mrvicama posuti sloj ne počne rumeniti; pa onda se iz peći izvadi i nosi na sto.

Opaske: 1. U mesto mesa mogu se slojevi krtole posipati i obarenom sitno isecanom šunkom. 2. Ako je krtola smeštena u kalupu („modli“) omota se ista koso ispresavijanim, udešenim ubrusom („salvetom“) i tako nosi na sto.

Austrijska krtola

Krtola se opere, obari u povećem poklopljenom loncu a u malo vode da u njoj ogrezne; oljušti, čim se malo prohladi, seče na kolutiće i slaže u činiju koja je načinjena za tu svrhu, ili u limeni kalup („modlu“) tako, da se na dno iste poslažu zdravo tanko isečeni kolutići debele slanine (veliki otprilike kao kašika) pa onda na to sloj krtole, koji se pospe sa sitno isecanim malo na masti proprženim crnim lukom i dobro posoli.

Pošto su tako svi slojevi gotovi, metne se u peć („rernu“) da tamo postoji dok dobro ne porumeni. Tada se na nju slupa toliko celih jaja, koliko ima osoba, metne ponovo u peć da postoji dok se jaja ne zgroze (ova se malo posole) udesi se kao za francusku krtolu i nosi na sto. Uz ovu krtolu daje se kao dodatak razno pečeno meso.
Opaske: 1. Za 6 osoba uzima se 25-30 krtola. 2: U činiji odnosno kalupu mora se ostaviti mesta za jaja.

Krtola sa slatkim maslom („puterom“) pečena

I za ovu vrstu krtole uzima se kako duguljasta tako i okruglasta krtola. Krtole se presne oljušte, metnu u činiju, dobro se posole, izmešaju, ostave da malo tako postoje, saspu u tepsiju koja se dobro namaže mašću, pa se onda metnu u peć („rernu“) da se peku, pri čemu se često varjačom prevrću da budu podjednako pečene.

Gotove se sruče u činiju, pokriju pokrivalom koji je načinjen za tu svrhu, ili običnim savijenim ubrusom („salvetom“) i uz slatko maslo nosi na sto.
Opaska. Neke domaćice peku ovu krtolu u tepsiji, koju namažu mašću.

Više o gajenju krompira možete saznati ovde.