Krompirova nematoda (Globodera rostochiensis)

Krompirova nematoda je vrsta crva koji je poznat je po tome da napada krompir. Ponekad se može naći i u paradajzu.

Broj generacija i prezimljavanje

Nije moguće reći sa sigurnošću jer je razvoj crva takav da se u jednom momentu mogu naći više generacija i njihovo potomstvo. Pošto crvi rađaju žive mladunce neophodno ih je zaštititi od nepovoljnih uticala i predatora. U skladu sa tim crvi formiraju zaštitne tvorevine slične jajima u kojima se rađaju mladunci (ciste).  Prezimljavaju ciste i odrasli crvi u zemljištu i uskladištenim krtolama.

Prikaz cisiti u kojima se nalaze mladunci krompirove nematode

 

Način na koji krompirova nematoda čini štetu

Napadnuta biljka kržljavi. Lišće gubi boju, postaje svetlije i žuti. Vršni listovi se savijaju i brzo izumiru. Ako se na korenčićima ne vide zrele ženke ili ciste, onda na zarazu ukazuje neobično veliki broj sporednih korenova. Nematode se mogu naći i na krtolama. Često ovu nematodu prati i gljiva truleži korena kao propratna (sekundarna) zaraza. Napadu su podložne rane sorte, gde su štete veće.

Očekivan preiod napada

Tokom cele sezone gajenja. Napad se može očekivati tokom cele sezone stim da je najjači i najčešći u proletnjem periodu.

kromprova nematoda-2

Prikaz cisti u kojima se nalaze mladunci krompirove nematode

Kako se suzbija krompirova nematoda?

Najdelotvornije mere koje se mogu preduzeti radi suzbijanja krompirove nematode su preventivne i podrazumevaju upotrebu nezaraženog sadnog materijala, i održavanje pravilnog višegodišnjeg plodoreda. Ukoliko se sprovodi pravilno krompir se na parcelu može vratiti tek za tri godine. U slučaju višegodišnjeg uzastopnog gajenja krompira na istoj parceli (monokultura) rizik zaraze i šteta se povećavaju godinama.

Postoje preparati za suzbijanje nematoda (nematocidni preparati) . Prilikom njihove primene, treba strogo voditi računa o načinu,vremenu primene. Od suštog značaja je ispoštovati minimalan broja dana od prskanja do berbe (karenca) kako ne bi došlo do trovanja.

Biološke mere borbe kao što su repelenti i predatori nisu pokazale značajne rezultate. Repelent koji se baziraju na neprijatnom mirisu nisu delotvorni jer se za crve nemaju čulo mirisa, i predatori koji se njima hrane (prvenstveno krtice) mogu biti šteni po sam krompir.

Pre upotrebe preparata detaljno pročitati uputstvo. Radi efikasnije upotrebe i izbegavanja neželjenih posledica koje mogu da nastanu upotrebom preparata konsultovati se za zaštitarom ili fito farmaceutom.