Postan đuveč

Postan đuveč se može praviti prema receptu iz knjige „Veliki srpski kuvar“ autora Katarine Popović-Midžine izdate 1877. godine u Novom Sadu. Recept je prepisani u izvornom obliku, i jezikom koji se u to vreme korisito.

Više o poljskom gajenju krompira pročitajte ovde i kako gajiti krompir u buretu ovde.

„Za 6-8 osoba spremi se jedna kila ribe. Najbolje je da je riba sečena, ili bar krupna; sitna riba nije dobra jer joj se kosti izmešaju sa pirinčom. Uz to se pripremi 6 povećih krtola („krompira“) koji se oljušte i iseku na kolute; 1 kil. crvenih patlidžana, koji se očiste od peteljaka, opru i iseku na omanje podjednake kriške; 4 zelene babure paprike, koje se očiste od semenja i iseku na kolute; 1 mala tikva, koja se ostruže, preseče popole, očisti od semenja i iseče na poveće podjednake kocke. Međutim se metne u poveću šerpenju, koja se pristavi na ognjište 8 velikih kašika ulja („zejtina“); a kada se zagreje, saspe se u nju 15 glavica na listiće isečena crna luka; kad ovaj požuti, sruče se u šerpenju sve gore pomenute đakonije, doda se 1 mala šolja (za crnu kavu) presna pirinča, koji se u taj mah oprao u vodi, dobro se osoli, a prema ukusu obiberiše i sitnom crvenom paprikom opapri, doda se pomenuta riba, sva smesa se dobro izmeša, saspe u duguljastu poduboku zemljanu tepsiju, prelije ozgo sa malo vrela ulja, nalije mlakom vodom toliko, da u njoj ogrezne i metne u peć („rernu“) da se peče, dok meso ne odmekne. Tada se sipa u činiju i nosi na sto.“

Opaske: 1. Ako domaćica ima za to udešenu činiju od kamenog porcelana, udesi se ovo jelo u njoj, pa se u njoj nosi na sto. 2. Ovo jelo može se i zgotovljeno u crepanoj tepsiji nositi na sto, samo tepsiju tada treba obmotati koso ispressavijanim ubrusom (salvetom). (Srbijansko jelo).