Repina nematoda (Heterodera Schachtii)

Repina nematoda je poznata po tome da napada šećernu repu.

Broj generacija i prezimljavanje:

U našoj zemlji se razvijaju  dve generacije u toku jedne vegetacije. Prezimljava u stadijumu repina nematoda 1ciste.

Način na koji repina nematoda nanosi štetu:

Karakteristični simptomi koje prouzrokuje ova vrsta su ogoljena mesta u usevu, biljke zaostale u porastu, žutilo biljaka, bradatost korena i sitni korenovi repe.

Očekivan period napada:

Zaraza se može otkriti vizuelnim pregledom pažljivim posmatranjem useva šećerne repe u toku letnjih meseci (jun, jul i avgust) kada se mogu zapaziti klonule biljke u vreme najtoplijeg dela dana. Na korenu koji usled infekcije postaje bradat mogu se zapaziti beličaste ili smeđe tvorevine veličine glavica čioda koje predstavljaju ženke.

repina nematoda 2Suzbijanje:

Kao jedna od mera suzbijanja izdvaja se preventivno ispitivanje prisustva cista repine nematode na parcelama na kojima će biti sejana šećerna repa što predstavlja garanciju dugoročno gajenja šećerne repe u nekom području. Plodored predstavlja jednu od najefikasnijih mera, gde period od 5 do 6 godina isključivanja repe iz plodoreda daje zadovoljavajuće rezultate i to gajenjem biljaka nedomaćina kao što su pšenica, kukuruz, luk, krompir, pasulj ili lucerka. Navodnjavanje gotovo u potpunosti isključuje štetnost ove vrste.

Pre upotrebe preparata detaljno pročitati uputstvo. Radi efikasnije upotrebe i izbegavanja neželjenih posledica koje mogu da nastanu upotrebom preparata konsultovati se za zaštitarom ili fito farmaceutom.