Sakupljanje kišnice za početnike

Sakupljanje kišnice je postala zanimljiva tema ko kojoj se okreću mnoga mala i srednja poljoprivredna gazdinstva. Kiša dobro dođe kada su usevi u praceli i kada im je voda najpotebnija. U relnosti to nije tako i čovek bi pomislio da kiša voli da tera inat. Često kada je najpotrebnija nema je, a kada odluči da padne pravi problem tako što koči poljske radove i kvari kvalitet proizvoda. Problem koji padavine prave se može delimično rešiti. Bilo da je na veliko ili malo kišnica se lako može povezati sa kap po kap sistemom zalivanja ili nekim drugim sistemom.

DODATAN INFO: Više o sistemu kap po kap pročitajte ovde

Šta se može učiniti?

U periodu kada kiša odluči da padne i, kako to već po običaju biva ne prestaje, je vreme kada se kišnica treba skupljati i skladištiti za period kada je voda najpotrebnija a nema je.Sakupljanje kišnice je postala popularna metoda sakupljanja i čuvanje vode koja će se koristiti u tehničke svrhe kao što je voda za pranje dvorišta i zalivanje bilja. U sušnom periodu svaka kap vode je dobro došla kako vi se spasile biljke u koje je mnogo vremena i sredstava već uloženo i samim tim očuvao prinos. Sistem za sakupljanje i čuvanje kišnice je sam po sebi jednostavan i ulaganja zavise od željene zapremine. Shodno potrebama i mogućnostima rešenje se može naći.

DODATAN INFO: Kako se efikasno boriti sa sušom saznajte ovde

Sakupljače kišnice uz pomoć bureta

Ovo je najjednostavnija metoda koja se može zamisliti. U suštini to je jedno obično bure koje je prikačeno na oluk ili je samostojeće. Njegova funkcija je da sakuplja kišnice sa krova ili na otvorenom prostoru u zavisnosti od modela koji se koristi. Nema nikakvih komplikacija u radu. Kada se bure napuni postavi se novo ili se iz postojećeg voda prelije u rezervoar. Tako u krug dok se ne naprave adekvatne zalihe vode. Naravno ukoliko ima momentalne potrebe za vodom onda se bez oklevanja prazni bure. Osim vode u burad se može i stavljati i sneg koji se čisti po dvorištu ili ulici. Ukoliko postoji mogućnost ili potreba da se pri dnu bureta montira slavina poželjno je to i uraditi radi lakšeg pražnjenja. Ima nekoliko stvari koje treba paziti:

  • Bure mora imati poklopac jer u suprotnom voda će isparavati, nakupljaće se smrdljive alge i komarci ležu jaja u stajaćoj vodi.
  • Bure mora biti neprozirno. Sunčeva svetlost takođe doprinosi zagrevanju vode i razvoju algi.
  • Bure ne sme biti crno kako se voda ne bi grejala.
  • Za bure koje se povezuje sa olukom je potrebno malo dodatnog rada kako bi sve uklopilo kako valja. Upotreba fleksibilnog creva ili prekrajanje oluka može biti neophodno kako bi se veliko bure uglavilo u mali prostor.
  • Samostojeće bure mora imati „lakat“ sa unutrašnje strane. Lakat sprečava prodiranje sunčeve svetlosti u bure. Takođe je neophodno staviti zaštitnu mrežicu sa spoljne strane kako bi se sprečilo uletanje komaraca i upadanje otpada. Povremeno čišćenje mrežice od nakupljenog otpada je obavezno.

Mesto bureta mogu se koristit velike plastične kante za đubre na točkovima, rezervoar bojlera ili IBC rezervoar.

sakupljanje kišnice-1

Šematski prikaz dva tipa bureta za sakupljanje kišnice

Sakupljanje kišnice „na veliko“

Sakupljanje kišnice pomoću buradi može da se integriše u jedan veliki sistem za sakupljanje i skladištenje vode na gazdinstvu. Moguće je nabaviti veliki plastični rezervoar ili rashodovanu cisternu. Što se plastičnih rezervoata tiče najlakše se mogu naći u prodaji kao tankovi za septičke jame. Rezervoar mora imati otvor dovolno velik da čovek može komotno proći kroz njega. To je bitno radi čišćenja ,vršenja opravki ukoliko procuri  i ubacivanja snega. Rezervoar se ukopava u zemlju. Temperatura pod zemljom je veća i shodno tome sneg će se lako topiti u rezervoaru. Rezervoar mora imati poklopac kako bi zaštitio vodu od isparavanja, pojave algi i komaraca. Kada se ukaže potreba prikači se pumpa i voda je spremna za upotrebu.

sakupljanje kišnice-2

Da bi ste izvukli maksimum efiksnosti ovog sisitema predlažu se sledeći koraci:

  • Bure je poželjno uzdići na nekoliko blokova ili neku vrstu platformice radi lakšeg pražnjenja. U slučaju da bure ima slavinicu ona se samo odvrne i gravitacija se postara za ostatak. U slučaju da nema slavinicu bure je lakše kotrljati nego dizati.
  • Redovno čišćenje oluka je neophodno jer smanjuje količinu otpada koji može ući u bure. Oluci koji su puni otpadaka imaju slab protok vode i više se prospe nego što se sakupi.
  • Ukoliko bude nema poklopac potrebno ga je pokriti nečim kao što je mrežica ili najlon da bi se sprečilo nakupljanje otpadaka u vodi i pojava komaraca koji vole da se gnezde u stajaćoj vodi.
  • Pred zimu burad je najbolje isprazniti i odložiti da stoje sa otvorom ka dole radi sprečavanja upadanja prašine i otpada.
  • Pukotine na buradima se mogu popravljati sa raznim materijalima počev od skromnog selotejpa pa sve do profesionalnih lepkova za akvarijume.

Upotreba kišnice i snega je odlična metoda za sakupljanje besplatne vode a što se tiče inata koji kiša tera vidi se da funkcioniše obostrano.