Kap po kap sistem

Sistem kap po kap je modularan, jednostavan za shvatanje i korišćenje. Modularnost sistema omogućava proizvođačima da počnu da ugrađuju i manje delove ovog sistema i da on s vremenom postane mnogo veći. Sva unapređenja su ograničena samo maštom čoveka i potrebama gajenih biljaka za vodom. Retko će se naći dva naizgled ista sistema, što nije slučaj s prskalicama i kišnim krilima, koji izgledaju i rade isto gde god da se nalaze. Pre nego što se upustimo u priču o modularnosti, treba napomenuti da ovaj sistem ima nekoliko delova koje je neophodno ugraditi kako bi se iskoristio njegov pun potencijal.

Neophodni elementi su sledeći:

 • priključak za vodovodnu mrežu i rezervoar,
 • regulator pritiska,
 • filter,
 • creva od 20 mm i
 • kapaljke ili prskalice.

Svaki sistem kap po kap mora imati stalan pristup vodi, te je zato neophodan obilan izvor.Ukoliko ima načina da se sistem poveže direktno s česmom ili bunarom, to bi bilo idealno, ali svi znamo da u većini slučajeva to nije moguće. Parcele uglavnom nisu blizu izvora vode, a vući creva kroz atar, ponekad i nekoliko kilometara, ne dolazi u obzir. Rezervoar je neophodan kako bi sistem imao vode za neometan rad. Veličinu rezervoara je nemoguće proceniti napamet jer previše faktora utiče na potrošnju vode, ali ima nekoliko finansijski dostupnijih rešenja. To su rashodovana cisterna, bure za kupus i IBC rezervoar.

DODATNI INFO: Kako naći pravo mesto za bunar saznajte ovde

Mnogi u južnom Banatu uzimaju rashodovane tankove cisterne i zakopavaju ih negde u parceli. Kada dođe vreme za navodnjavanje, spuste pumpu i ona radi svoje. Tokom zime u rezervoare guraju sneg ili ih ostave otvorene kako bi sakupljali kišnicu. Na ovaj način sistem kap po kap postaje još efikasniji. Filter je od ključnog značaja ukoliko sakupljate kišnicu. IBC rezervoari su kockasti, imaju ugrađen priključak za slavinu i kapacitet im je 1.000 litara, tako da se mogu smatrati odličnim rešenjem za parcele srednje veličine, kao i udaljene parcele. Burad za kiseljenje kupusa bolje je rešenje spram druge buradi jer fabrički uglavnom postoji mesto pri dnu koje se može izbušiti radi montiranja slavine.

DODATNI INFO: Saznajte više o načinima za sakupljanje snega i kišnice putem ovog linka

Regulator pritiska je neophodan kako bi se produžili trajanje i efikasnost sistema. Regulator smanjuje pritisak vode na 0,5-1,2 bara, zavisno od modela. Niži pritisak štiti crevo i kapaljke od nepotrebnog unutrašnjeg habanja.

Filter se koristi kako bi smanjio kamenac i sprečio da otpad uđe u creva. Zakrčenja i oštećenja se mnogostruko smanjuju i samim tim će se sistem ređe čistiti.

Creva od 20 mm su komponenta koja najviše radi u celom sistemu. Na njih se direktno kače kapaljke ili creva od 16 mm. Uvek su puna vode i izložena uticaju sunca i vremenskih neprilika. Najbolje je uzeti creva napravljena za ovaj sistem jer su gorenavedeni faktori uzeti u obzir pri njihovoj izradi. Mogu se naći kruta i elastična creva, a i zalivne trake su postale vrlo popularne.

Kapaljke i prskalice se kače direktno na crevo od 20 mm ili na creva od 16 mm. Sklone su prljanju i zapušavaju se. Na njih se mora obratiti najviše pažnje. Postoje razne vrste kapaljki i prskalica koje imaju određen oblik mlaza, domet i potrošnju vode po radnom satu, tako da šta god gajili i kako god gajili, naći ćete pravi model. Ukoliko vam treba više vode nego što jedna kapaljka može pružiti, stavite dve.

U poželjne elemente svrstavamo sledeće:

 • programator,
 • dozer mineralnih hraniva,
 • creva od 16 mm,
 • ventile za creva od 20 mm i
 • kukice.

Programator omogućava da se odredi vreme uključivanja sistema i određivanje broja radnih sati. Ima i modela koji se preko vaj-faj mreže povezuju s telefonom i vremenskom prognozom, tako da sami znaju kako da rade u skladu sa zadatim komandama i situacijom. Ukoliko vas mrzi da koristite tu silnu tehnologiju, telefon vam može služiti kao daljinski kada niste u prilici da odete na parcelu i ručno uključite sistem.

Dozer za mineralna hraniva omogućava vam oplemenjivanje vode za zalivanje. U većini slučajeva moguće je izmešati sve u samom rezervoaru, ali ukoliko imate direktan priključak na vodovodnu mrežu, ovaj dodatak će vam biti izuzetno koristan.

Creva od 16 mm ili mala creva ubadaju se u velika creva ili se povezuju T-spojkama kako bi se kapaljka ili prskalica lakše primakla gajenoj biljci. Ova konfiguracija je vrlo značajna u voćarstvu i cvećarstvu.

Ventili za creva od 20 mm omogućavaju uključivanje i isključivanje određenih grana sistema. Treba napomenuti da sistem ne mora biti povezan na jedno crevo. Često se posle filtera postavlja više grana s velikim crevima i dodatak ventila omogućava gašenje cele grane. Ovo je praktično kada se na jednoj grani nalaze biljke kojima zalivanje u datom momentu nije neophodno. Jedan okret ventila sprečava nepotrebno trošenje vode.

Kukice služe da produžavanje radnog veka kapaljki i creva tako što ih drže odignutim od zemlje. Smanjuju šanse da prljavština zapuši sistem, a samim tim smanjuju potrebu za čišćenjem i održavanjem.

Uzevši sve u obzir, čini se da je sistem kap po kap skup za ugradnju i održavanje. Creva i kapaljke se često moraju menjati, čistiti i održavati. Isto važi i za filter, regulator i programator, te zato izgleda da je ovaj sistem izuzetno zahtevan. Međutim, ne morate odjednom da ugradite ceo sistem. Grana po grana, kapaljka po kapaljka i izgradiće se. Dobro je to što cena pojedinačnih delova sistema kap po kap nije mnogo visoka, pa je zato ovo prednost u odnosu na ostale sisteme. Zlatno pravilo za ovaj sistem kaže da metar ugrađenog sistema taj isti metar obezbeđuje vodom, te bi trebalo razmisliti o tome.

Ugradnja sistema kap po kap

Opredelili ste se za sistem kap po kap, nabavili sve neophodne elemente i ostala je samo još ugradnja. Ovaj postupak je jednostavan i zasniva se na prostom vezivanju elemenata u jednu smislenu i logičku celinu.

Sama montaža je prilično laka i ne zahteva specijalan alat. Dobro je pri ruci imati baštenske makaze za seckanje i skraćivanje creva. Većina delova ima već urađen nastavak za priključivanje sledećeg ili bodlju. Zavisno od toga koliko je sistem složen, možda će biti neophodna struja za pokretanje pumpe, ali i programatora.

Za detaljnija uputstva o izgledu sistema pogledajte priloženu šemu.

Šema sistema kap po kap

Odakle početi i sa čim krenuti?

Montaža sistema kap po kap uvek počinje od izvora i rezervoara. Ukoliko blizu rezervoara nemate izvor kao što je gradski cevovod, preporučljivo je staviti rezervoar na najvišu tačku parcele kako bi slobodnim padom voda neometano proticala kroz creva. Postoji mogućnost i da se rezervoar podigne na  cigle, panjeve, blokove i slično. To bi bila improvizacija koja bi donela željene rezultate.

Montiranje programatora, a potom i regulatora pritiska sledeća je celina kojoj se posvećuje pažnja. Programator nije obavezan deo sistema kap po kap i bez njega se može. Za razliku od njega, regulator je jedan od najvažnijih delova i on se mora postaviti. Bez regulatora pritiska creva će istovremeno trpeti stres s unutrašnje i spoljne strane. Tako će se brže habati i uništavati, pa ćete morati da ih menjate češće, što sigurno niko ne želi.

Dozer hraniva i filter su sledeći delovi koji se postavljaju. S njima su moguće neke modifikacije. Ukoliko nemate dozer ili želite da mešate mineralna hraniva u rezervoaru, filter se postavlja pre programatora. Mineralna hraniva su rastvoriva u vodi, ali se u praksi pokazalo da rastapanje nije uvek potpuno. Zato ponekad može ostati i grumenje nerastvorenog hraniva, koje potom može ući u crevo. To se mora sprečiti kako se ne bi nagomilavao kamenac i oštetio crevo.

Posle ugradnje filtera stavljaju se creva od 20 i 16 mm. Crevo od 20 mm s priključcima zove se grana i sve grane moraju biti povezane kako bi primale vodu. Posle filtera se stavlja račva, na koju će se povezati sve grane. Svaka grana počinje ventilom i završava se zapušačem. Od priključaka se na crevo od 20 mm mogu staviti kapaljke ili mala creva od 16 mm. To zavisi od vaše želje, ali i toga kakve su mogućnosti.
Mala creva obično imaju bodlju pomoću koje se ubadaju u veća creva ili se koriste T-spojke. Preporučljivije je koristiti T-spojke radi lakšeg rasklapanja.

Kapaljke i mlaznice su radni organi sistema kap po kap i one dopremaju vodu do gajenih biljaka. Prljanje i zagušenja se najčešće dešavaju na kapaljkama i mlaznicama. Ukoliko želite da koristite kapaljke na crevu od 20 mm, predlažemo da uzmete one koje se lako mogu skinuti i zameniti.
Poželjno je imati nekoliko kapaljki u rezervi.

Održavanje i čišćenje sistema kap po kap

Čišćenje i održavanje sistema kap po kap je neophodno kako bi on dobro funkcionisao. Ukoliko primenite sve korake za zaštitu i produžavanje dugovečnosti sistema, on će se ipak oštetiti ili zagušiti na neki način. Tokom sezone sistem treba obići bar jednom nedeljno kako biste se uverili da sve radi pod konac. Ako nešto nije u redu, možete reagovati na vreme i zameniti problematičan deo.  Zagušenje ili oštećenje je naročito opasno ukoliko se desi blizu ventila, pošto tada cela grana ostaje bez vode i sve biljke do kojih doprema vodu su u opasnosti.

Ukoliko se oštećenje desi na velikom crevu, možete se koristiti izolir-trakom i popraviti problem na licu mesta. Naravno, na izolir-traku ne možete računati cele godine, već je ona tu da pomogne sistemu da izdrži dok ne namontirate nov deo.

Dizne na kapaljkama i prskalicama se mogu čistiti dvadesetoprocentnom sonom kiselinom kako bi razgradila kamenac. Možete uzeti nekoliko kapi kiseline, umočiti vrh štapića u nju i tako naneti na diznu. Tih nekoliko kapi biće dovoljno. Takođe, kiselinom možete tretirati i creva na kraju sezone. Iskoristite levak i sipajte kiselinu kroz crevo i obavezno creva isprati sutradan.

Pred zimu ceo sistem treba skloniti s otvorenog i staviti na suvo mesto.

Dodatni saveti

 • Najbolje je staviti dodatnu mrežicu na dno rezervoara radi hvatanja sitnog otpada. Može se upotrebiti mrežica od baštenske prskalice ili nešto sličnog promera rupa.
 • Vežite parče plastike jarke boje oko prskalica kako ih neko slučajno ne bi zgazio. Možete čak i upotrebiti i običnu kesu.
 • Ukoliko možete, pokrijte kapaljke isečenim plastičnim čašama. Ovo će sprečiti nagomilavanje prljavštine koju vetar nanosi ili koja se slučajno pogura tokom rada.
 • Upotreba malča doprinosi povećanju efikasnosti jer znatno smanjuje isparavanje vode.