Vlažnost semena i uradi sam način za utvrđivanje

Vlažnost semena je jako bitna stavka na koju se mora obratiti pažnja. Bilo da se seme skladišti ili prodaje vlažnost semena ima presudan značaj. Vlažno seme se ni pod razno ne sme skladištiti bez prethodnog sušenja i ukoliko je sušenje nužno vrednost semena opada. Nakon cele sezone gajenja koja uključuje troškove obrade zemljišta, đubrenja i nege bilja zadnje što nam je potrebno da neko zakine cenu i obezvredni sav taj rad.

Zašto je vlažnost semena presudan faktor pri otkupu?

Nije presudan zato što je neko naprasno odlučio da tako bude, kao u mnogim slučajevima, već ima valjan razlog za to. Vlažno seme se ne sme skladištiti jer postoji ogromna šansa da klice patogena vlažnog semena razviju i inficiraju svo seme koje se nalazi u skladištu.

Zamislite da jedna prikolica vlažnog semena dospe u silos i pomeša se sa zdravim semenom? Katastrofa! Naravno, postoje kontra mere koje se mogu preduzeti ukoliko dođe do takve pojave ali idući logikom „bolje sprečiti nego lečiti“ jasno je zašto se u silose i skladišta ubacuje samo suvo seme.

Seme mora biti suvo jer ne postoji način da se steriliše. Čišćenje od klica patogena nije moguće iako se već decenijama radi na razvoju tehnologije koja to omogućava. Za sada se seme i dalje smatra biološki kontaminiranim materijalom. Prihvaćen način na koji će se sprečiti pojava zaraze semena u silosu je skladištenje semena koje ima 14-15% vlažnosti. Ovaj postotak je jako bitan jer sprečava pojavu gljivica usled nedostatka vlage za njihov razvoj i održava kvalitet semena.

Vlažno seme je takođe opasno po čoveka i okolinu

Najčešće su pojavi buđi/plesni i truleži semena ukoliko je vlažno. Ove pojave se lako mogu primetiti po izgledu i mirisu semena. U slučaju buđi/plesni osetiće se karakterističan miris u skladištu. Ukoliko je seme dobilo prevlaku bele, svetle ili zelene boje gotovo je, nema mu spasa. Klice buđi se takođe mogu zapatiti u zidovima skladišta tako da postoji šansa da inficiraju sledeću turu semena a da ne pominjemo koliko narušavaju zdravlje radnika.

Trulež je još gora. Isto kao i buđ ima karakterističan miris koji malo podseća na smrad štale, uskladišteno vlažno seme dobije tamnu boju i oseća se porast temperature u skladištu. Taj smrad se uglavnom sastoji od gasovitog amonijaka i metana. Metan koji je zapaljiv! Spontani požari se mogu desiti.

Kako testirati vlažnost semena

Postoji nekoliko metoda. Neke su manje precizne spram drugih ali vredi ih pomenuti. Sve metode se mogu sprovesti na gazdinstvu i brze su.

  • Kako seme reaguje na stisak noktom? Ukoliko je seme suvo pri pritisku semenke noktom neće se deformisati i neće biti udubljenja tamo gde je stisnuto.
  • Test sa rernom. Uzme se litar semena i izmeri se i zapiše težina. Nakon toga seme se stavlja u rernu na 130°C. Vreme koje je potrebno za sušenje varira. Kukuruzu je potrebno 4h, žitaricama 2h a ostalim kulturama 1h. Kada vreme prođe seme se hladi i nakon hlađenja meri. Formula koja se korisiti za izračunavanje procenta vlažnosti je sledeća: %vlažnosti semena = Težina vlažnog semena – težina suvog semena X 100
    Težina vlažnog semena
  • Test uz pomoć soli. Poznato je da so formira grudve pri kontaktu sa vodom. Za ovaj test neophodna je suva i čista flaša od 750ml (butilka) sa čepom koji ne propušta vazduh. U nedostatku adekvatnog čepa može se koristiti pampur ili celofan i gumica (kao za zimnicu).U flašu se ubacuje 250-300 grama semena. Na kraju se dodaje dve do tri kašike suve soli (oko 20-30 grama) i flaša se zatvara.
    Tako zatvorena flaša se trese i mućka jedan ceo minut kako bi se seme i so dobro izmešali. Posle mućkanja neophodno je ostaviti flašu 15 minuta da odstoji. Ukoliko se so lepi za flašu to je znak da seme ima više od 15% vlage i nužno ga je dosušiti.
Tegla sa suvim semenom

Ukoliko nema lepljena soli po ivicama suda to je dobar znak.

Jedan od najpreciznijih instrumenata za utvrđivanje vlažnosti je vlagomer koji se može naći u prodaji i cene mu variraju od bruka jeftinog do ekstra skupog. Jeftini vlagomeri su jeftini sa razlogom, često se kvare i pitanje je koliko su precizni. Ukoliko niste u prilici da koristite jeftin vlagomer poželjno je da se sprovede test sa rernom ili solju za svaki slučaj kao kontrola.

Česta greška pri predaji semena

Žetva je dug proces koji može da se otegne do nekoliko dana. Super je tokom toplih dana ali šta ćemo kada padne noć ili kiša? Tokom noći vlažnost vazduha se povećava i seme upija tu vlagu. Može doći do drastične promene u procentu vlažnosti semena od momenta žetve do momenta skladištenja ili predaje semena. Ukoliko seme noći neophodno je da se prikolica u kojoj se nalazi bude u prostoru koji je suv i topao. Primena grejalice dolazi u obzir ukoliko je neophodno ili se prognozira kiša.

Pokrivanje prikolice ciradom i ostavljanje iste napolju se treba izbegavati. Senka koju cirada pravi u prikolici stvara savršen mikroklimat za kondenzaciju. Najbolje je, kao što je već rečeno, da pre skladištenja seme ili prikolica sa semenom bude u suvom i toplom prostoru.

Upotrebom ovih testova ćete biti u stanju da ocenite i adekvatno smanjite vlažnost semena pre predaji silosu. Kada dođe momenat predaje kontrolor će imati težak zadatak da vas ubedi da je seme vlažnije nego što bi trebalo i spremni ćete ga dočekati ukoliko pokuša nešto da muva.