Zaštita ruža preko zime

Ruža poznatija kao kraljica cveća je od pamtiveka bila simbol prestiža i ljubavi. Tehnike gajenja ruža su poznate još iz doba starog Rima i do današnjeg dana su ostale maltene iste. Stari rimljani su se suočavali sa istom klimom kao i mi danas. Kako zaštiti ruže tokom zimskog perioda je bilo i ostalo pitanje koje je nezaobilazno u gajenju oviog divnog cveća. Rže su poznate po svojoj otpornosti prema zimi ali nisu imune na izmrzavanje i posledice koje nastupaju usled izmrzavanja. Ukoliko želite da imate lepe i zdrave ruže što pre u sezoni neophodno je preduzeti nekoliko koraka.

Zaštita ruža počinje dok je toplo vreme

Pre nego što počnu jaki mrazevi u našem podneblju ruše moraju biti spremne za prezimljavanje. Prvo se vrši orezivanje čiji je glavni cilj uklanjanje suvih i bolesnih delova biljnog tela. Orezivanje treba izvršiti dok je još toplo kako bi biljka uspešno zatvorila rane. Nakon orezivanja može se pristupiti zaštiti prizemnog dela biljke. Kod nas se najčešće koristi metod zagrtanja. Zagrtanje treba da se izvrši u jesen (najbolje vreme je pre prvog mraza), kada vegetacija potpuno prestaje. Zagrtanje se vrši motikom i to tako što se oko bokora napravi humka visine 15-20 cm.

Prikaz zagrnute ruže

Prikaz zagrnute ruže

Dobro je posle toga na humku nabaciti sloj malča od oko 5 cm debljine. Preporučljivi materijali su stajnjak, slama i lišće. Ovi materijali imaju ulogu grejalice korena i prizemnog dela biljke. Preporučljivo ih je koristtit jer koren, naročito  kod mladih biljaka. može da starda usled izmrzavanja. Čaki i tokom zime koren aktivno uskvaja vodu bogatu hranjivim materijama. Naglo smrzavanje zemljišta u zoni korena blokira pristup neophodnim hranivima i zaledi vodu koja se već nalazi u biljnom telu. Ledi pravi ozbiljne ozlede u biljnom telu i ozleđeni delovi su skolini infekcijama, napadau štetočina i odumiranju. Ovaj način zaštite najbolji za žbunaste ruže dok se puzavice i ruže stablašice štite malo drugačijom tehnikom.

Zaštita ruža puzavica

Stablo puzavice treba da se savije. O pravcu njegovog savijanja treba voditi računa još prilikom sadnje. Prethodno sa stabla treba ukloniti sve slabo odrvenele delove pa u blagom luku saviti stablo i zagrnuti zemljom ili nekim drugim materijalom. Pri ovome se mora znati da se zagrtanje ne sme vršiti u unapred pripremljenu rupu, nego se to čini na samoj površini. Znači stablo se oreže, položi na površinu zemljiša i prekrije zaštitnim materijalom. Puzavice ne slabije drvene tako da je njihov nadzemni deo jednako osetljiv kao i koren te se isto tako mora i štititi od zime.

Zaštita ruža stablašica

Ruže stablašice imaju jedno jako stablo koje drži cvetnu krunu. Krunu treba orezati, prizemni deo treba zagrnuti stim da se malčiranje vrši na drugačiji način. Pošto je stablo visoko izloženo je hladnom vetru, mrazu, ledu i snegu. Neretko može doći do situacije da celo stablo bude okovano ledom. Led koji se formira unutar stabla razara biljno telo i može lako ubiti biljku.Ruže stablašice najlakše stradaju tokom zime i gajenje istih zahteva obavezno preduzimanje sledeće tehhike zaštitnog malčiranja.
Oko stabla se pobodu kočići oko kojih se obmota žica ili filoja. Može se koristit i velika kesa za smeće. Tako formirana „futrola“ se napuni lišćem ili slamom. Blago pritiskanje se može izvršiti radi sabijanja mase ali jako nabijanje mase u futrolu ne dolazi u obzir.

Prikaz konstrukcije "futrole" za zaštitu ruža stablašica

Prikaz konstrukcije „futrole“ za zaštitu ruža stablašica

Mikroplastenici za mlade i male ruže.

Ukoliko imate male ili malde ruže koje su posađene na jesen možete ih zaštitit i mikorplastenikom. Mikroplastenik je ustvari samo lep izraz za plastičnu flašu kojom pokrivate malu biljku. Nađite plastičnu flašu koja može pokriti nadžemni deo biljke, skinite joj etiketi, izbušte najmanje deset rupa ili odvrnite čep. Naravo zagrtanje i imalčiranje je obvezno. Rupe su neophodne kako bi vazduh cirkulisao. ukoliko vidite kapljice vode na unutrašnjoj strani flaše to je dobar znak. Kondenzacija se javlja usled značajne razlike u temperaturi vazduha i ukoliko je nema znači da se broj rupa mora povećati ili smanjiti. Mesto flaše može se koristiti i obična prozirna kesa.

Primer mikroplastenika

Primer mikroplastenika

 

Zaštita ruža tokom zime je, kao što se može videti, jednostavan posao samo je potrebno uraditi ga pravovremeno jeru slučaju da se uradi ranije biljka će početi da se razvija dalje jer sa njenog stanovišta, zemlja oko nje se ugrejala što znači da je stiglo proleće. Izmrzavanje je u ovom slučaju neizbežno i posledice su iste kao da se žbun smrzavao celu zimu.