Tipovi i primena malča

Malčiranje je postala popularna metoda koja se primenjuje u vrtlarstvu i baštovanstvu. Osim dobro poznate osobine da čuva zemljišnu vlagu i suzbija korove u vrtlarstvu malč ima estetsku vrednost jer stvara utisak o kompletnijem i završenijem vrtu.

Malč sprečava isparavanje vlage iz zemljišta, onemogućava rast korova tako što im onemogućava pristup suncu. Ukoliko je malč organskog porekla tokom sezone se razgrađuje i pruža skroman doprinos u ishrani biljaka, obogaćuje humus i podpomaže razvoj mikroorganizama i glista.

mal1

Malč od ljuspica.

Robert Kjurik autor knjiga „ Demistifikacija korena (Roots Demystified)  i Razumevanje korena (Understanding Roots)” tvrdi da je pri malčiranju oko drveta i žbunova nužno malčirati do krajnje granice grana krošnji i pritom ostaviti mesta oko samog stabla i korenova koji vire iz zemlje. U sušnijim predelima moguće je kombinovati sisitem kap po kap sa slojem malča tako što se sistem položi i pokrije malčem. Ovako se umanjuje isparavanje i svaka dragocena kap ispunjava svoju namenu. Pošto je pokriven malčem zalivni sistem se ne vidi i to dodaje na estetskoj vrednosti vrta.

mal2

Prikaz malčirane bašte.

Sloj malča je obično debljine 5-20cm u zavisnosti od tipa malča. Sipkaviji malčevi kao što su slama i pokošene zeljaste stabljike se slažu u debljim slojevima jer ne narušavaju protok vazduha do korena gajene biljke. U obrnutom slučaju, ako se malčiranje primenjuje za suzbijanje korova koriste se materijali kao što su novine i karton između redova gajenih biljka. Kombinacija nepropusnog malča i sipkavog malča je moguća, i sa funkcionalnog aspekta poželjna, za izvedbu gde god je izvedba moguća.

Ukoliko su ozime kulture bile malčirane ili se malč nalazi na parceli u prolećnom periodu njegovo prisustvo može da ima negativan efekat tako što usporava zagrevanje zemljišta i sasim tim remeti optimalan rok setve. Poželjno je da se u ovom slučaju malč povuče sa parcele, toliko, da ne smeta i kada se ponovo ukaže potreba za njim vrati tamo gde je bio.

Malčevi kao što su piljevina, strugotina i tuluzina se moraju primenjivati zajedno sa mineralnim đubrivima jer imaju tu osobinu da tokom svoje razgradnje izazuvaju azotnu depresiju.

Sporedni proizvodi zemljoradnje i prerade hrane su odličan materijal za malčiranje. Ljuske, mahune, stabla i listovi koji se u procesu proizvodnje smatraju za otpad mogu se nabaviti po jako niskoj ceni ili bestplatno. Jedino što treba imati na umu je da su ostatci biljne proizvodnje najverovatnije tretirani pesticidima, stoga je nužno upoznati se sa petsticidom koji je korišten da bi se izbeglo moguće oštećenje gajenih biljka.

mal3

Najpopularniji i najdostupnije vrste malča su slama i seno.

Primena malča je jeftinija metoda od upotrebe pesticida i upotrebe