Kako zaraditi od gajenja lekovitih biljaka?

Povrtarstvo može biti zabavno i isplativo ako se odlučite za gajenje lekovitog bilja. Ova industrija se sve više razvija zbog sve većeg interesovanja za prirodne proizvode i sve veće potražnje za istim.

Da biste zaradili novac od uzgoja bilja, prvo morate da se obrazujete o različitim vrstama bilja i njihovoj upotrebi. Na primer, neke od najtraženijih vrsta su kamilica, lavanda, žalfija, menta, ehinacea i čičak. Zatim izaberite pogodno mesto za gajenje biljaka i obezbedite im neophodne uslove za rast, kao što su dobra drenaža, adekvatna količina svetlosti i vlage, kao i adekvatna ishrana zemljišta.

DODATAN INFO: Velik broj lekovitih biljka je izuzetno otporan na sušu, bolesti i štetočine jer jelte, sadrži materije koje se koriste za suzbijanje istih. Ukoliko se navodnjava najisplativija je kombinacija kap po kap sistema i malča.

Kada su biljke spremne berbu, prvo ih treba pravilno ubrati a zatim i osušiti na mestima koja su zaštićena od vlage i direktne sunčeve svetlosti. Nakon sušenja, bilje se može prodati tako ili preraditi u razne proizvode, kao što su čajevi, kapsule, ulja i kreme. Ukoliko imate kazan za rakiju možete ga upotrebiti za dobijanje raznih lekovitih destilata koji imaju manje više neograničen rok trajanja. To znači da se mogu polako prodavati i nema bojazdi od kvarenja i propadanja robe.

DODATAN INFO: Najjednostavnije za početnike je da prave prave proizvode od maslačka i koprive. Od njih se može dobiti širok spektar proizvoda i materijal za rad se može naći tokom cele godine.

Međutim, ako se odlučite za proizvodnju, morate biti upoznati sa svim propisima i standardima kvaliteta koji važe u ovoj oblasti. Konsultacija sa stručnim institiucijama kao što je institut za lekovito bilje „Dr. Josif Pančić“ je poželjna jer je svaki vid stručne pomoći dostupan.

Za prodaju proizvoda možete koristiti onlajn kanale kao što su veb prodavnice ili društvene mreže, ili ih prodavati direktno putem sajmova i izložbi biljaka. Takođe možete sarađivati sa apotekama, prodavnicama zdrave hrane ili vellness centrima koji su zainteresovani za prodaju vaših proizvoda.

Kao što vidite, uzgajanje lekovitog bilja može biti isplativo, ako se posvetite istraživanju i primenite ispravne tehnike gajenja i prerade. Sve veće interesovanje za prirodne proizvode i sve veća potražnja za njima čine ovu industriju sve atraktivnijom za ulaganje.

Gajenje lekovitog bilja – koje bilje izabrati?

Postoji mnogo lekovitih biljaka koje se lako uzgajaju, a neke od najlakših su:

 1. Kamilica – Ova biljka je otporna na sušu i ne zahteva posebno pažljivu negu.
 2. Lavanda – Lavanda je izdržljiva biljka koja raste u suvim i vrućim klimama.
 3. Nana – Nana je otporna biljka koju je lako uzgajati u baštama ili u kontejnerima.
 4. Žalfija – Žalfija je izdržljiva biljka koja dobro uspeva u vlažnom i blago kiselom zemljištu.
 5. Bosiljak – Bosiljak je brzorastuća biljka koja se lako uzgaja u baštama ili u kontejnerima.
 6. Ehinacea – Ehinacea je izdržljiva biljka koja raste u suvim i blago kiselim uslovima.
 7. Čičak – Čičak je snažna biljka koja raste u vlažnom i blago kiselom zemljištu.

Napomena: svaka biljka ima svoje specifične zahteve za negu, pa pre nego što počnete da gajite, preporučujemo da pročitate više o svakoj biljci posebno i da se upoznate sa njihovim potrebama za rast i negu.

Gajenje lekovitog bilja primer: Čičak

Čičak je lekovita biljka koja se često koristi za jačanje imunog sistema i za lečenje prehlade i gripa. Ova biljka najbolje uspeva na vlažnom i blago kiselom zemljištu, koje mora biti dobro drenirano.

Koraci za uzgoj čička:

Izaberite odgovarajuće mesto: čičak voli sunce ili laganu hladovinu i treba joj dovoljno prostora za rast.

 • Pripremite zemljište: Čičak voli vlažno i blago kiselo zemljište, koje mora biti dobro drenirano (većina naših zemljišta su takva).
 • Sejte/Sadite biljke: Čičak sejati/saditi (direktnom setvomili preko rasada) u vlažno i slabo kiselo zemljište, u redove sa razmakom od 30 do 60 cm.
 • Negujte biljke: Čičak zahteva redovno zalivanje i hranjenje. Obezbedite mu dovoljno vode i hranite zemlju organskim đubrivom ili kompostom.
 • Berba biljaka: Sakupite cvetove i korene čička kada su biljke u punom cvetu. Osušite ih na mestima zaštićenim od vlage i direktne sunčeve svetlosti.

Upotreba čička

Biljka se može koristiti u različite svrhe, uključujući:

 • Jačanje imunog sistema: Čičak se često koristi za jačanje imunološkog sistema i za sprečavanje prehlade i gripa.
 • Lek protiv prehlade i gripa: Čičak se koristi za ublažavanje simptoma prehlade i gripa, kao i za smanjenje trajanja bolesti.
 • Lek za infekcije: Čičak se koristi za lečenje infekcija kože, grla i uha.
 • Protivupalno: Čičak ima antiinflamatorna svojstva koja se koriste za lečenje različitih bolesti, uključujući osteoartritis i alergije.

Napomena: Pre nego što počnete da koristite čičak ili bilo koju drugu lekovitu biljku, preporučujemo da se konsultujete sa zdravstvenim radnikom kako biste izbegli moguće interakcije sa drugim lekovima.