Improvizovan kap po kap sistem – napravi sam varijanta za uvećanje prinosa manjih parcela

Improvizovan kap po kap sistem se može na brzaka sklopiti i postaviti.U praksi se pokazalo da je sistem zalivanja kap po kap postao nezaobilazni deo u proizvodnji povrća i cveća. Takođe se pokazao kao jako dobar sistem za poboljšavanje roda žitarica i voća. Osim osnovne funkcije, dostavljanja vode gajenim biljkama, kap po kap može da se upotrebi i za dostavu đubriva.

Na ovaj način se, istovremeno vrše zalivanje i prihrana. Ove dve važne operacije se vrše o jednom trošku i uz minimalne gubitke. Oni koji imaju postavljen kap po kap sistem na svojim parcelama, znaju koliko znači ova investicija. Za one koji još nisu probali ovaj sistem, ili nisu smatrali shodnim da ga nabave, postoji mogućnost da, uz minimalan napor improvizovan kap po kap sistem.

Improvizovan kap po kap sistem – uradi sam varijanta

Ovaj improvizovani sistem kap po kap funkcioniše jednako dobro kao i kupovni, s’tim da ima jednu manu. Zahteva više ljudskog rada u odnosu na kupovni, a sa druge strane napraviti ga je neuporedivo jeftinije nego kupiti. U zavisnosti od situacije improvizovan sistem zalivanja ima prednost u odnosu na kupovni. Pogotovu kad se radi o malim površinama i usevima/zasadima koji imaju velik međuredni razmak.

Sastavljanje

Za sastavljanje ovog sistema neophodno je pripremiti plastičnu flašu ili balon (mora imati čep), proizvoljne zapremine ,i oštar nož. Poželjno je pripremiti što veći sud u kome će biti voda, jer će se ređe dopunjavati. Da bi se napravio ovaj improvizovani sistem neophodno je nožem zaseći dno plastičnog suda. Rez mora da bude dužine 5-15 mm.

U čemu je caka i kako ovo funkcioniše? Cela ideja se zasniva na zakonu difuzije. Prema zakonu difuzije materija se spontano kreće iz zone veće koncentracije ka zoni manje koncentracije i spontani transport traje sve dok se ne postigne izjednačenje koncentracije. To znači da će, ako imamo sud u kome ima vode i zemljište u kome voda manjka, protoka će biti sve dok se zemljište ne zasiti vodom. To je nemoguće jer voda uvek ide ka dubljim slojevima zemljišta a u slučaju saksija i leja u ide u tacnu.

improvizovan kap po kap sistem

Improvizovan kap po kap sistem, plastična boca sa vodom u zemlji

Improvizovan kap po kap sistem: Način primene

Flaša se može postaviti na površinu zemlje ili se može ukopati.  Ukoliko se ukopava onda se ostvaruju dodatne prednosti:

  • Flaše i baloni se ne vide i ukoliko se malčira biće u potpunosti neprimetne.
  • Voda će kapati u dubljem sloju zemljišta tako da koren ima dovoljno vlage tamo gde mu je najveća masa.
  • Manja je šansa da se koren uguši usled plavljenja ili da se pojave bolesti i štetočine.
  • Temperatura vode je ista kao i temperatura zemljišta u kom se sud nalazi.

Više o malču i njegovoj koristi pročitajte ovde.

Strategija postavljanja

Za žbunasto, stubasto, patuljasto voće i cveće poželjno je postaviti jednu flašu ili balon po biljci. Ukoliko je žbun ili krošnja gusta nije potrebno ukopavati jer senka krošnje sprečava isparavanje i kvarenje kvaliteta vode.

Za povrtarske, cvetne i začinske kulture potrebno je ukopavati flaše tako da jedna flaša opslužuje što više biljaka. Najpoželjnije je ukopati flašu između redova tako da istovremeno može opsluživati 4-6 biljaka.

Korenovi biljaka će sami krenuti u pravcu vode. Ovaj način snabdevanja vodom je odličan za primenu u lejama i zaštićenom prostoru, jer vlaga ide tamo gde je najpotrebnija, tj isparavanje je minimalno i samim tim je manja šansa da se pojave bolesti i štetočine koje privlači visoka vlažnost vazduha.

Više o toplim lejama i kako ih napraviti pročitajte ovde.

Dopunjavanje flaša zavisi od faktora kao što su: broj biljaka koje se služe sa vodom iz flaše, brzina isparavanja vode iz zemljišta, prisustvo ili odsustvo malča itd. Voda se dopunjuje po potrebi i jedna flaša od dve litre može izdržati izdrži nekoliko sati do dva dana.

Dakle, može se, iz navedenog, zaključiti da je moguće improvizovati sistem “kap po kap” za vršenje lokalizovane dostave vode i tečnog đubriva gajenim biljkama bez velikog finansijskog ulaganja. Za početnike je ova varijanta veoma pogodna, jer je finansijski gledano isplativa i garantuje da svaki litar vode ide tamo gde treba.

Za detaljniji prikaz pripreme i rada flaše pogledajte sledeći video snimak:

Više o sistemu kap po kap i kako funkcioniše pročitajte ovde.

Dakle, zasučete rukave, sakupite plastične flaše i pravac vrt. Bogat i bujni rod će vam višestruko vratiti sav uložen trud.