Jačanje mišića uz pomoć pasulja

Jačanje mišića je izuzetno primamljiva tema i poduhvat kom svako posvećuje pažnju. Da se ne lažemo nema osobe koja ne bi htela da bude jaka, pravilne građe i lepog izgleda. Postoji mnoštvo načina i programa koji omogućavaju sticanje mišićne mase putem vežbe i promena u ishrani. Neki su dobri, neki nisu a neki su skupi. Odgovor na pitanje kako ojačati mišiće „na budžetu“ vodi ka biljci čija zrna redovno jedemo – pasulj.

Nije samo dijeta u pitanju neophodno je vežbati i znati tačno kada jesti pasulj kako bi se ostvario željeni efekat.

Zašto baš pasulj?

Sva hrana koju unosimo u telo ima gradivnu i energetsku funkciju. Nas, u ovom slučaju više interesuje gradivna, mada, ni energetska funkcija nije za zanemariti. Materije i energenti se oslobađjau tokom procesa varenja i nakon toga dolazi do glavnog kamena spoticanja koji je, ustvari, redosled usvajanja hranjivih materija. Telo uvek daje prioritet materijama koje su brzo svarljive dok one sporo svarljive se, kada se utoli momentalna glad, skladište za kasniju upotrebu (salo).

Pasulj je namirnica koja je nadaleko i naširoko poznata i dostuna. Može se naći sirov u zrnu ili u konzervi. Kojeg god da se dokopate poslužiće svrsi jer suština je u samom pasulju a ne u načinu pripreme. Kao pripadnik porodice mahunarki (fam. Fabaceae) pasulj je bogat proteinima. Štaviše on poseduje najveći postotak proteina u poređenju sa njegovim srodnicima kao što su grašak i soja. Prema poljoprivrednoj literaturi taj postotak ide i do skoro 50% dok su ostatak uglavnom ugljeni hidrati minerali amino kiseline itd.

Pasulj je takođe najsvarljivija hrana za čoveka i njegova svarljivost je 98% što znači da se od 100 grama pasulja usvaja 980gr korisne materije od koje je oko polovine 440gr čist protein. Ovaj protein ukoliko se u pravo vreme nađe na pravom mestu garantuje jačanje mišića.

„ZANIMLJIV“ INFO: Dokaz da se pasulj najbolje vari su gasovi. Što su gasovi jači i češći to znači da je telo uspelo da izvuče više korisne materije iz hrane. Nije isto kada se iz 100gr hrane izvuče 50% i 20% korisne materije. Što više korisne materije za varenje tim više „nus proizvoda“ procesa varenja.

Kada i kako

Kao što nema hleba bez motike tako nema ni jačanja mišića bez vežbe. Vežba je neophodna jer se mišićna vlakna tokom nje cepaju i to ustvari onaj peckav bol koji se oseća posle jakog treninga. Šta je oštećeno mora i da se opravi i tlo će pocepano mišićno vlakno bude opravljeno i ojačano kako se ne bi pocepalo opet. Mišići se ojačavaju tako što se povećava broj vlakana u njima te postaju deblji, krupniji i jači. Kako bi se to vlakno izgradilo telo korisiti protein i aminokiseline. Sada postaje jasnija uloga proteina i može da se postavi prvo teoretsko pitanje. Šta ako organizam nema adekvatne količine proteina za regeneraciju? Ukoliko nema momentalno dostupne proteine povućiće ih iz rezervi što je, uslovno rečeno, dug proces jer se teško svarljive materije razgrađuju i pretvaraju u lako svarljive pa tek onda šalju na zadatak opravke. Baš zbog toga opravka mišićnog tikva je sporija i debljanje je manje izraženo.

Kako bi bilo da telo ima na raspolaganju adekvatnu količinu lako svarljivih proteina tokom opravke mišićnih vlakana? Drugo teoretsko pitanje na koje je odgovor očigledan. Mišići se oporavljaju brže i zahvaljujući adekvatnim količinama lako dostupne sirovine debljaju. Jačanje mišića se najefikasnije postiže na ovaj način.

Proces koji se može primeniti je sledeći:

  • Trening ili vežba kako bi se pocepalo vlakno određene mišićne grupe;
  • Pola sata šetnje ili stajanja posle treninga kako bi se otklone materije koje usporavaju ili sprečavaju regeneraciju oštećenog tkiva. Sedenje ili ležanje posle treninga treba izbegavati po svaku cenu jer je kiseonik jako bitan za brzo otklanjanje ovih materija. Tokom šetnje ili stajanja pluća nisu stisnuta i rade punim kapacitetom.
  • Nakon što prođe pola sata do sat vremena po završetku treninga jede se pasulj.

Preporučuje se prazan „klot“ pasulj a ako vam to nije po ukusu može se napraviti mešavina sa kukuruzom i lukom. U mešavinu ide 1/2 do 3/4 pasulja (po ukusu), ostatak je kukuruz jer je i on jedna od lako svarljivih namirnica koja sadrži solidan procenat proteina. Može se dodati luka soli i bibera po ukusu i to je to. Salata za posle treninga je spremna.

Klot pasulj

Klot pasulj je dovoljan sam po sebi i može se dodati još po nešto

Kao što smo već rekli nije bitno da li pasulj iz konzerve ili e tako da se može u jednom sudu pomešati konzerva pasulja, pola konzerve kukuruza i dodati luka soli i bibera po ukusu. Taj sud se stavi u frižider i kako se vratite sa treninga počastite malo. Nema propisane doze ili količine jedite koliko vam prija.

Kako ovaj plan utiče na jačanje mišića?

Regeneracija mišića obično nastupa sat do dva sata vremena nakon treninga a pasulju treba otprilike sat vremena da se svari i da bude usvojen od strane tela. Vremenski gledano kada nastupi regeneracija mišića telo će imati velike količine dostupnih  proteina za oporavak i jačanje mišića.  Nema čekanja da se razgrade i dopreme rezerve iz sala nego što treba je vna licu mesta dostupno. Moramo napomenuti da je ovaj proces prirodan i nemojte očekivati da ćete u roku od mesec dana dizati veš mašine. Vreme će da učini svoje i uz redovan trening i zakusku od pasulja posle njega osetićete lagane ali i trajne promene.