Jogurt kao mikrobiološko đubrivo

Jogurt je dobio na značaju kao mikrobiološki preparat u biljnoj proizvodnji. Mikrobiološki preparati su postali toliko izraženi da će uskoro postati nezamislivo vršiti ratarsku proizvodnju bez njih. Tako je sa razlogom. Biološki preparati dodaju potrebnu snagu gajenom bilju da raste, pravilno se razvija i lakše prolazi kroz krizne periode tokom sezone gajenja.

lakt1

Prikaz razlike između netretirane površine (levo) i tretirane (desno)

Takođe se ne može zanemariti uticaj bioloških preparata na zemljište. Čiste ga od štetočina, smanjuju kiselost i osvežavaju humus.

Iz gore navedenih razloga mikrobiološka đubriva su dobila na popularnosti. Nekome se javila ideja u glavi da pokuša nešto zanimljivo: da napravi svoju varijantu mikrobiološkog đubriva. Jedna varijanta domaćeg mikrobiološkog đubriva je već bila predstavljena i vodeći se tom idejom prikazaćemo vam drugu varijantu koju možete primeniti.

Sastojci:

 • Pirinač
 • Biljni otpadci iz kuhinje
 • Jogurt
 • Melasa ili žuti šećer
 • Spravljanje:

  Nakon kuvanja pirinča voda u kojoj se kuvao pirinač meša se sa biljnim otpadcima u sudu proizvoljne veličine (zavisi od količine lakt2vode i otpadaka). Sud se napuni od ¼ i, tako, odstoji nedelju dana.  Proces fermentacije je u toku.

  Nakon nedelju dana pojaviće se na površini skrama koju treba ukloniti. Nakon skidanja skrame mešavina se deli u dva odvojena suda. U prvi sud se dodaje jogurt dok se u drugi dodaje melasa ili žuti šećer.

  Odnos između jogurta i melase/ žutog šećera treba da bude 9/1 tako da pri odmeravanju količina jogurta koja se odmerava treba da bude devet puta veća u odnosu na melasu / žuti šećer. Nakon dodavanja dve polovine mešavine se opet sjedine u jedan sud, pokriju krpom i ostave da odstoje još nedelju dana na mestu koje je prohladno i ima dobar protok vazduha.

  Tokom ove nedelje laktobakterije koje su potekle iz jogurta će pobiti sve štetne mikroorganizme i sredstvo je spremno za upotrebu.

  lakt3Jogurt se kao đubrivo koristi na sledeće načine:

  • Za prskanje ili polivanje zemljišta dodaje se 45 ml sredstva u 16 litara vode.
  • Za prskanje bilja se koristi isti odnos stim da je neophodno dodatno poprskati bilje čistom vodom u nekom doglednom vremenu posle nanošenja.
  • Ovo je još jedna od varijanti koju možete primeniti u Vašoj proizvodnji. Dosta je jednostavna i lako se pravi sa materijalom koji ne samo da je dostupan nego je prisutan i pristupačan svakom domu. Preparat je organske prirode tako da nema brige o ostacima koji se mogu naći u zemljištu ili na biljnom telu.