Jogurt kao mikrobiološko đubrivo

Jogurt je dobio na značaju kao mikrobiološki preparat u biljnoj proizvodnji. Mikrobiološki preparati su postali toliko izraženi da će uskoro postati nezamislivo vršiti ratarsku proizvodnju bez njih. Tako je sa razlogom. Biološki preparati dodaju potrebnu snagu gajenom bilju da raste, pravilno se razvija, i lakše prolazi kroz krizne periode tokom sezone gajenja.

Saznajte više o prirodnim, napravi-sam, preparatima za ukorenjavanje ovde.

Takođe se ne može zanemariti uticaj bioloških preparata na zemljište. Čiste ga od štetočina, smanjuju kiselost i osvežavaju humus.

Kako utvrditi kiselost zemljišta u uradi-sam varijanti saznajte ovde. Postoji uradi-sam postupak za ocenjivanje količine biljkama dostupnog azota i više o njemu možete pročitati ovde.

Iz gore navedenih razloga mikrobiološka đubriva su postala popularna. Nekome se javila ideja u glavi da pokuša nešto zanimljivo: da napravi svoju varijantu mikrobiološkog đubriva.

Jogurt i još po nešto

Sem, naravno, jogurta potrebne su još neke sitnice koje je svaki dom ima na raspolaganju. Lista izgleda ovako:

  • Pirinač
  • Biljni otpaci iz kuhinje
  • Jogurt
  • Melasa ili žuti šećer

Spravljanje:

pirinčana voda

Voda koja ostane u šerpi nakon kuvanja pirinča se koristi za pravljenje ovog đubriva.

Nakon kuvanja pirinča voda u kojoj se kuvao pirinač umešati se sa biljnim otpacima u sudu proizvoljne veličine (zavisi od količine vode i otpadaka). Sud se napuni od ¼ i, tako, odstoji nedelju dana.  Proces fermentacije je u toku.

Više o upotrebi kuhnjskog otpada možete pročitati ovde.

Nakon nedelju dana pojaviće se na površini skrama koju treba ukloniti. Nakon skidanja skrame mešavina se deli u dva odvojena suda. U prvi sud se dodaje jogurt dok se u drugi dodaje melasa ili žuti šećer.

Odnos između jogurta i melase/ žutog šećera treba da bude 9/1 tako da količina jogurta treba da bude devet puta veća u odnosu na melasu / žuti šećer. Nakon dodavanja u odvojene sudove dve mešavine se opet sjedine u jedan sud, pokriju krpom i ostave da odstoje još nedelju dana na mestu koje je prohladno i ima dobar protok vazduha.
Tokom ove nedelje laktobakterije koje su potekle iz jogurta će pobiti sve štetne mikroorganizme i sredstvo je spremno za upotrebu.

Jogurt se kao đubrivo koristi na sledeće načine:

  • Za prskanje ili polivanje zemljišta dodaje se 45 ml sredstva u 16 litara vode.
  • Za prskanje bilja se koristi isti odnos stim da je neophodno dodatno poprskati bilje čistom vodom u nekom doglednom vremenu posle nanošenja.

    prskalica

    Za nanošenje đubriva na željenu ili biljku površinu sprej boca je dovoljna.

Ovo je još jedna od varijanti koju možete primeniti u Vašoj proizvodnji. Dosta je jednostavna i lako se pravi sa materijalom koji ne samo da je dostupan nego je prisutan i pristupačan svakom domu. Preparat je organske prirode tako da nema brige o ostacima koji se mogu naći u zemljištu ili na biljnom telu. Bezopasan je za insekte tako da se mogu prskati i usevi koje pčele i bubamare obilaze.

Pročitajte još o zaštiti pčela ovde.