Kako kazan za rakiju može da donosi pare tokom cele godine

Kazan za rakiju ili kako ga od milošte zovu „fabrika radosti“ je čest uređaj koji se može nabaviti za male pare i upregnuti da tokom cele godine donosi iste u kuću. Tako je, ova fabrika može da donosi (finansijsku) radost u kuću  Najbolja stvar u celoj priči je što vam nije potreban nit velik nit skup kazan za rakiju. Proizvodi koje možete dobiti imaju dve značajne osobine koje su vrednost i trajnost što znači da ono što napravite ima cenu i može da stoji jako dugo i da se ne ukvari.

Ono što ne prodate ili upotrebite danas može da stoji i više godina a da ne izgubi kvalitet tako da će se eventualno prodati ili potrošiti. Ukoliko vas interesuje ovako nešto preporučujemo najmanji i najjeftiniji kazan koji možete naći. Najbolje bi bilo da je kazan za rakiju nov jer će najbolje i najduže da vas služi.

Materijali i kako ih nabaviti

Prvo što će vam biti potrebno je destilovana voda.  Ovo je savršena prilika da vidite kako radi kazan za rakiju ukoliko niste imali prilike do sada. Većina recepata zahteva za kuvanje vodu koja ne sadrži mikroorganizme i primese kao što su minerali. Destilovana voda savršeno reaguje sa ostalim sastojcima i ne prlja ih tako da se sa njom dobijaju najkvalitetniji proizvodi. Dobija se tako što se u kazanu za rakiju iskuva obična voda. Procesom destilacije voda se pretvara u paru, mikroorganizmi stradaju i primese ostaju na dnu kazana (kamenac). Dobijena destilovana voda se još može koristiti za pranje kazana.

Materijal za destilaciju koji se koristi je biljnog porekla. Proizvodi koji se mogu dobiti se mogu koristiti za pravljenje raznih kozmetičkih, lekovitih proizvoda i naravno rakije. Ovo znači da se materijali mogu naći u prodaji, u prirodi ili ih je moguće uzgajati. Kao što se može videti kazan za rakiju može da radi od prvog sunca do prvog snega bez prestanka i proizvodnja raznih kozmetičkih i lekovitih supstanci se može vršiti kada se ne peče rakija.

Proleće pored kazana za rakiju

U proleće se može naći najviše lekovitog bilja koje je zgodno za destilaciju. Sve je sveže sve je meko i brzo se kuva. Najpreporučljiviji za početnike su kopriva i maslačak jer se lako nalaze i lako prerađuju.

Esencijalno ulje od koprive ili maslačka se pravi mešanjem lista i stabljike u slučaju koprive  a u slučaju maslačka koriste se i cvetovi i korenje. Materijal se meša sa destilovanom vodom i tako dobijena masa se ostavi da odstoji jedan dan, procedi i dobijena tečnost sipa u kazan za rakiju i destiluje.  Esencijalno ulje se koristi u aromaterapiji, kao masažno ulje i ulje za negu kože i kose. Ukoliko želite jače proizvode esencijalno ulje možete da provučete kroz kazan još jednom i tako napravite „prepečenicu“ od koprive i maslačka.

Osim pomenutih proizvoda od maslačka je moguće napraviti i rakiju ali to nije posao za svakoga.  Pri pravljenju rakije je neophodno imati iskustvo ili osobu sa iskustvom. Prvih nekoliko litara destilata sadrže metil alkohol koji je izuzetno opasan i ukoliko se popije može momentalno da se oslepi. Potrebno je znati tu finu razliku između metil i etil alkohola, nemojte da se zezate jer porez na neznanje je ogroman.

Proizvodi od bosiljka

Proizvodi od bosiljka

Leto

Lavanda se bere tokom kasnog proleća i leta i tako sveža ubacuje u kazan za rakiju. Cvetovi lavande se koriste za dobijanje istih proizvoda kao i od koprive i maslačaka s’tim što se esencjalno ulje pomešano sa vodom može koristiti kao insekticid za kontaktno ubijanje lisnih vaši i grinja. Redovnim prskanjem ove mešavine po posteljini i dušeku osiguraće da neće biti grinja i buva ukoliko imate kućne ljubimce.

Bokvica i kamilica se mogu korisiti za pravljenje esencijalnih ulja i „prepečenice“. Prepečenica se koristi za negu kože,

Jesen – vreme kada je kazan za rakiju najaktivniji

Svi znamo da kazan za rakiju najviše radi na jesen i ispunjava namenjenu svrhu. Recepti se znaju ali smatramo za shodno da novajlije ne peku rakiju bez nadzora stručnijeg ili iskusnijeg lica. Pri pravljenju rakije prvih nekoliko litara (obično dva do deset) sadrži metil alkohol koji je izuzetno opasan. Od jedne čašice „metilke“ se može trajno oslepeti i zato je neophodno imati pri ruci nekoga ko zna razliku između metil i etil alkohola.

Za one koji ne peku rakiju tokom jeseni mogu destilovati proizvode od belog sleza i ehinacee.

Ruže i bonus recept

Ruže se mogu koristiti tokom cele godine. U kazan za rakiju se najčešće ubacuje dobro razvijen šipurak koji ostaje na stablu nakon što cvet  opadne. Kao i sa ostalim proizvodima šipurci se mogu destilovati radi dobijanja esencijalnog ulja i dalje koristiti za pravljenje prepečenice.

Ukoliko napravite prepečenicu to ne znači da je kraj poslu. Postoji još jedan korak koji možete načiniti a to je kuvanje prepečenice sa mašću i dobijanje sapuna.

Kao što vidite opcija je mnogo i recepti su razni, ukoliko vas interesuju možete ih naći na internetu i u stručnoj literaturi. Mi smo prikazali samo najprostije i najosnovnije recepte kako biste videli da je kazan za rakiju izuzetno praktična i isplativa stvar sa kojom se može praviti nešto što (stvarno) doprinosi zdravlju, boljem raspoloženju i profitu.