Kukuruzna zlatica (Diabrotica virgifera virgifera)

Kukuruzna zlatica je najpoznatija štetočina ove biljke. Os svih žitarica napda samo kukurz. Usko je specijalizovana za ishranu njime (monfagna štetočina). Ona je štetočina poreklom sa severnoamerilkog kontinenta i dospela je u naše krajeve (slučajno ili namerno, nije moguće sa sigurnošću utvrditi) posle drugog svetskog rata. Izuzetno je opasna štetočina jer nema puno prirodnnih neprijatelja i samim tim se brže i lakše razmnožava.

Broj generacija i prezimljavanje

Ima jednu generaciju godišnje. Kukuruzna zlatica prezimljava u zemljištu u stadijumu jajeta.

Način na koji kukuruzna zlatica nanosi štetu

Larve se hrane korenom kukuruza. Preferiraju mlade bočne korenove, oštećuju pupoljke i začetke bočnih korenova. Odrali insekti  se hrane nadzemnim delovima biljaka.

Očekivan period napada

Larve se pojavljuju sredinom maja meseca.  Odrasli insekti se javljaju od polovine juna pa na dalje.

kukuruzna zlatica-odrasla jedinka

Izgled odrasle jedinke.

 Suzbijanje kukuruzne zlatice

Gajenje kukuruza u plodoredu je jedna od osnovnih mera borbe protiv ovog insekta. Vraćanje kukuruza na parcelu koju je kukuruzna zlatica napala je moguće nakon jedne do dve sozone. Na ovaj način se insektu ukida izvor hrane.

Duboko jesenje oranje je dosta delotvorno. Izbacivanjem jaja iz toplog zemljišta na hladnu površinu dolazi od izumiranja nove generacije štetočine putem izmrzavanja unajranjivijem stadijumu razvića.

Odrasli insekti se mogu rasterati upotrebom prirodnih preparata kao što su bioinsekticidi i replenti. Redovnost primene sredstva u periodu javljanja odraslih insekata je ključ uspeha. Ova sredstva su takođe efikasna protiv larvi koje su na površini biljnog tela, van zaklona.

Više o tome kako se prave i koriste bioinsekticidi od bazi paprike, lukova, koprive, kafe i opšaka možete saznati ovde.

Hemijske metode borbe protiv kukuruzne zlatice obuhvataju suzbijanje larvi u proleće unošenjem insekticida u zemljište ili upotrebom semena koje je tretirano insekticidom.

Pre upotrebe preparata detaljno pročitati uputstvo. Radi efikasnije upotrebe i izbegavanja neželjenih posledica koje mogu da nastanu upotrebom perparata konsultovati se za zaštitarom ili fito farmaceutom.