Kukuruzni plamenac (Pyrausta/Ostrina nubilalis)

Kukuruzni plamenac je poznat po tome da najviše napada kukuruz od svih žitarica.

Broj generacija i prezimljavanje

Može imati jednu jednu ili dve generacije godišnje. Ova štetočina prezimljava u stadijumu odrasle gusenice  u stabljici, kočanki ili u zemljištu gde ima isečene i zaorane kukuruzne stabljike.

Način na koji kukurzni plamenac nanosi štetu

Ukoliko su oštećene drške metlica one se lako lome. Gusenice pojedu srž stabljike, u njoj buše kanale, i pri tom oštećuju tkivo i sprovodne snopiće. Na mestu napada dolazi do loma stabljike. Pored toga napadaju sve delove klipa .Oštećeni klipovi lakše bivaju zaraženi gljivičnim oboljenjima.

Očekivan period napada

Obično u junu dolazi do izletanja leptira.

Suzbijanje kukuruznog plamenca

Plodored je prva mera borbe protiv kukuruznog plamenca. Kukuruz je preporučljivo vratiti na parcelu koja je bila napadnuta tek nakon ddve do tri godine. Ovo se radi kako bi se kukuruznom plamencu ukinuo izvor hrane. Više uzasopnih godina gajenja kukuruza na istoj parceli (monokultura) treba izbegavati.

Uklanjanje žetvenih ostataka se vrši kako bi se smanjila šansa da dođe do pojave ove štetočine ukoliko se kukurz gaji u monokulturi.

Duboko jesenje oranje je preporučljivo. Poželjno je korisiti diskosnipredplužnjak kako bi se žetveni ostatci lakše usitnili i izbacili na površinu. Izbacivanjem gusenica iz tople zemlje na hladnu površinu strada velik broj jedinki koje bi pravile štetu u sledećoj sezoni gajenja.

Upotreba bioinsekticida i rpelenata pre nego što počne metličenje i svilanje je poželjna.Ova sredstva rasteruju odrasle insekte i pogubna su za larve koje se nalaze van zaklona. Redovnost je ključ uspeha i redovna primena ovih sredstva može sprečiti napada kukuruznog plamenca.

Više o tome kako se prave i koriste bioinsekticidi od bazi paprike, lukova, koprivekafe i opšaka možete saznati ovde.

Pre upotrebe preparata detaljno pročitati uputstvo. Radi efikasnije upotrebe i izbegavanja neželjenih posledica koje mogu da nastanu upotrebom perparata konsultovati se za zaštitarom ili fito farmaceutom.