Repina mrvica (Atomaria linearis)

Repina mrvica je poznata je po tome da napada šećernu repu i spanać.

Broj generacija i prezimljavanje:  

Smatra se da repina mrvica ima dve generacije godišnje. Prezimljava u stadijumu imaga uglavnom na zemljištima gde je gajena repa.

repina mrvica 1Način na koji repina mrvica nanosi štetu: 

Prvenstveno napada spanać i repu. Štetan je imago. Posle setve šećerne repe on se hrani tek izniklim semenom ispod površine zemljišta, oštećujući kotiledone, a pri većoj vlažnosti oštećuje i nadzemne delove biljaka.

Očekivan period napada:

Imago se sa proleća javlja rano i do nicanja šećerne repe se hrani uglavnom biljnim ostacima, podzemnim delovima. Posle setve šećerne repe on prelazi na nju gde pravi štete sve dok repa ne formira 2-3 para stalnih listova. Ženke tokom maja polažu jaja u zemljište, sredinom leta se završava preobražaj u imaga druge generacije. Imago leti tokom jeseni.

repina mrvica 2Suzbijanje:

Suzbijanje odraslih oblika obavlja se primenom hemijskih preparata pre nicanja useva. Preporučuje se i predsetveno tretiranje semena za slab napad. Ipak, najbolji rezultati postižu se primenom , odnosno unošenjem insekticida u zemljište. Preporučuje se upotreba preparata na bazi Hlorpirifosa.

Pre upotrebe preparata detaljno pročitati uputstvo. Radi efikasnije upotrebe i izbegavanja neželjenih posledica koje mogu da nastanu upotrebom preparata konsultovati se za zaštitarom ili fito farmaceutom.