Slatki krompir (batat) – gajenje kod kuće

Uzgajanje slatkog krompira kod kuće je odličan način da uživate u svežoj, hranljivoj namirnici tokom cele sezone. Slatki krompir ili batat je univarzalno povrće koje se može koristiti u raznim jelima, od slanih variva do deserta. Bilo da ste baštovan početnik ili iskusan povrtar, ovaj vodič će vam pokazati kako da uzgajate slatki krompir u svom dvorištu.

Uvod: Šta je slatki krompir?

Slatki krompir je hranljivo korenasto povrće koje je poreklom iz Centralne i Južne Amerike. Pripada redu Solanales u okviru koga se nalazi familija Convolvulaceae kojoj batat i njegov rođak jam pripadaju. Redu Solanales takođe priipada fam Solanaceae u kojoj se nalazi krompir (Solanum tuberosum) te se vidi sličnost između rođaka. Ta slinost je uzrokovala da batat dobije narodski naziv slatki krompir. Slatki krompir se može naći u raznim bojama, uključujući žutu, narandžastu, ljubičastu, pa čak i belu. U pitanju je niskokalorična namirnica bogata vlaknima slatkog, zemljanog ukusa.

Ovo povrće se može pripremati na različite načine. Može se kuvati, dinstati, peći u tiganju ili na roštilju ili čak pržiti. Slatki krompir se može koristiti u slanim jelima kao što su variva, supe i čorbe, ili se može koristiti u receptima za slatkiše kao što su pite, kolači i hleb.

Bez obzira na to kako odlučite da uživate u njemu, slatki krompir će sigurno biti hit na stolu!

Prednosti gajenja slatkog krompira

Uzgajanje batata kod kuće ima niz prednosti. Prvo i najvažnije, domaći slatki krompir je svežiji i hranljiviji od krompira kupljenog u prodavnici. Takođe ne sadrži pesticide i druge hemikalije (ukoliko ih vi samio ne korisitite) koje se mogu naći u konvencionalnim proizvodima.

Uzgajanje i zabavno i korisno iskustvo. Gledanje vašeg slatkog krompira kako raste od sitnih listića do potpuno odraslih biljaka je fascinantno. Osim toga, imati svež slatki krompir pri ruci tokom cele sezone znači da nikada nećete morati da brinete da li će vam ponestati sastojaka za svoje omiljene recepte.

Odabir pravih sorti

Pre nego što počnete da sadite slatki krompir, važno je odabrati pravu sortu. Batat dolazi u različitim bojama i veličinama, tako da je važno da izaberete onaj koji odgovara vašim potrebama. Obavezno istražite različite sorte da biste utvrdili koja će najbolje odgovarati vašoj klimi, tipu tla i uslovima rasta.

Kada birate sortu, takođe treba da uzmete u obzir ukus i teksturu. Neki slatki krompiri su bolji za pečenje, dok su drugi bolji za kuvanje ili dinstanje. Neke sorte su slađe od drugih, tako da je važno razmisliti za šta ćete koristiti krompir pre nego što se odlučite za sortu.

Priprema zemlje i sadnja slatkog krompira

Kada odaberete pravu sortu, vreme je da pripremite tlo i počnete sa sadnjom. Slatki krompir preferira dobro drenirano, peskovito ilovasto zemljište sa pH između 5,5 i 6,5. Takođe je važno da se uverite da je tlo očišćeno od korova, kamenja i drugih ostataka pre sadnje. Kao i sam krompir bata je osetljiv na kiselo zemljište naročito ako su veće količine hlora prisutne u njemu. Ukoliko ste prošle godine koristili đubrivo koje sadrži hlor gajenje batata ne dolazi u obzir bar jednu sezonu.

DODATAN INFO: kiselost zemljišta se može proveriti lako pomoću uradi-sam metode. Više o njoj možete pročitati ovde.

Prilikom sadnje, važno je da ga posadite na odgovarajuću dubinu i razmak. Slatki krompir treba posaditi 2,5 cm duboko sa razmakom od 30 cm u redovima koji su udaljeni 60-70 cm. Ako sadite u kontejnere, razmak treba da bude 15 cm.

Briga o biljkama

Kada posadite svoj slatki krompir, vreme je da počnete da brinete o njemu. Biljkama je potrebno puno vode i sunčeve svetlosti da bi uspeo, tako da je važno da ih redovno zalivate i vodite računa da dobijaju najmanje 6 sati sunčeve svetlosti dnevno.

Takođe je važno da malčirate svoje biljke slatkog krompira kako biste zadržali vlagu i sprečili da korov zavlada. Slama, seno ili drugi organski materijal mogu se koristiti kao malč. Kako vaše biljke počnu da rastu, možda ćete morati da dodate dodatni malč da biste sprečili korov.

Berba slatkog krompira

Skupljanje plodova je jedna od najuzbudljivijih faza uzgoja. Slatki krompir je spreman za berbu kada stabljike počnu da odumiru i kada krompir bude ujednačene veličine. Za berbu, jednostavno iskopajet krompir lopatom ili baštenskim vilama. Pazite da ne oštetite krompir dok ga iskopavate.

Kada se krompir izvadi, ostavite ga da se osuši najmanje 10 dana pre skladištenja. Možete ga staviti na toplo i suvo mesto sa dosta cirkulacije vazduha. Ovo će pomoći da se krompir dobro skladišti za zimu.

Čuvanje

Kada se vaš slatki krompir prosuši, vreme je da ga odložite za zimu. Slatki krompir treba čuvati na hladnom, tamnom mestu sa visokom vlažnošću. Podrum ili trap je obično najbolja opcija za skladištenje slatkog krompira.

Kada skladištite slatki krompir, važno je da se uverite da nije izložen temperaturama ispod 13° C  ili iznad 24° C. Ovo će pomoći da vaš slatki krompir ostane svež i ukusan tokom cele sezone.

Strategije za rešavanje problema pri uzgoju

Uzgajanje slatkog krompira može biti nekada teže, pa je važno da znate šta da radite ako naiđete na bilo kakve probleme. Evo nekoliko uobičajenih problema i strategija za njihovo rešavanje:

  • Slaba klijavost: Ako vam listići slatkog krompira ne klijaju, pokušajte da ih potopite u vodu 24 sata pre sadnje.
  • Štetočine: Ako imate problema sa štetočinama, pokušajte da koristite prirodne metode kao što su sadnja i organska kontrola štetočina.
  • Bolest: Ako vaše biljke pokazuju znake bolesti, pokušajte da ih tretirate odgovarajućim fungicidom.

Zaključak

Uzgajanje slatkog krompira kod kuće je odličan način da uživate u svežoj, zdravoj hrani tokom cele sezone. Uz odgovarajuće znanje i pažnju, moći ćete da uživate u ukusnom slatkom krompiru tokom cele sezone. Zato izađite i počnite da sadite!