Boje za jaja koje su istovremeno prirodni pesticidi

Boje za jaja mogu da se kupe ali i naprave od stvari koje su na raspolaganju u većini domova. Farbanje jaja je deo viševekovne tradicije, što nameće pitanje: šta se koristilo za farbanje pre pojave sintetičkih boja? Neke materije koje se koriste za dobijanje boje su našle primenu i u zaštiti bilja kao pesticidi i repelenti. Druge se mogu koristiti kao lekoviti začini, ili za dobijanje gotovog obroka u vidu variva ili salate. Prirodnih boja ima dosta, a ovde će naći mesto sledeće:

• one koje mogu da se nađu u domu;
• one koje mogu da se lako sakupe;
• one koje mogu da se kupe i koriste i za druge svrhe, a ne samo za bojenje jaja.

Istina, malo je teže pogoditi željenu nijansu, jer ima mnogo faktora koji su uključeni u proces bojenja jaja. S’tim na umu govorimo o bojama koje mogu da se očekuju.

Žuta boja se može koristi kao mamac za insekte. Taktiku za njenu primenu pročitajte ovde.

Crvene/ljubičaste boje za jaja

Bilju crveni boju daju pigmenti antocijan i betacijan. Antocijani se mogu naći u ljuskama crnog luka koje su i najviše upotrebljavane za prirodno bojenje. Nakon upotrebe, iskuvane ljuske mogu da se korist kao malč u saksijama koje se nalaze u dvorištu.
Lukovi se takođe mogu upotrebiti za pravljenje domaćeg bio-pesticida koji rasteruje insekte, suzbija gljivice i bakterije. Recept možete naći ovde.
Kuvanje jaja sa cveklom daje crvenu boju, a kuvana cvekla može odmah da se servira kao salata.

Narandžasto/zlatne

Za dobijanje ovih boja nama su najznačajniji biljni pigmenti beta karotenoidi i kumin. Kuvanjem jaja sa korenom šargarepe, prahom kurkume ili prahom đumbira. dobija se narandžasta ili zlatna boja ljuske. Šargarepe se mogu upotrebiti kao salata, a kurkuma i đumbir kao lekoviti začini.
Postoje i preporuke da se za dobijanje ovih boja koristi čili ili ljuta paprika. To može da bude gadno ukoliko tokom kuvanja prsne ljuska i ljutina uđe u jaja. Ukoliko ne želite da se nepotrebno zaljutite preporučljivo je paprike koristi u druge svrhe.

Ljute paprike je bolje koristi za pravljenje domaćeg prirodnog insekticida za zaštitu bilja koji je izuzetno efikasan za ubijanje lisnih vaši i larvi. Recept možete naći ovde.

Kod nas su nedovoljno poznata lekovita svojstva kurkume. Saznati ovde o začinu dugovečnosti.

Zelenkaste boje

Ove boje se mogu dobiti kuvanjem jaja sa listovima spanaća ili koprive. U biljnom carstvu pigment hlorofil je zadužen za pojavu zelene boje, i šta je bitnije za fotosintezu, proces koji održava život na zemlji. U praksi se pokazalo da je dobijanje jarko zelene boje izazovno, ali ukoliko se i ne dobije željena zelena boja – skuvaće se spanać za lep obrok.
Koprive ima svugde, i osim toga što se može koristiti u kulinarstvu, ili samo za bojenje jaja,kopriva je odličan bioinsekticid. U praksi pokazao kao jako dobar insekticid i rasterivač štetočina. Recept možete naći ovde.

Braon boje za jaja

Dobijaju se kuvanjem jaja u kafi. Tek ubrana zrna kafe sadrže pigmente antocijane, koji daju crvenu boju, ali tokom prženja struktura pigmenta se menja i procesom karamelizacije zrna postanu braon. Obična domaća kafa će odraditi posao sasvim fino, a talog se može primeniti u druge svrhe.
Gde je kafa tu su, obično, i cigarete. Isplati se čuvati opuške, jer od taloga kafe i opušaka se, takođe, mogu napraviti prirodni preparati za zaštitu bilja. Recepti se mogu naći ovde.

Ljuske

Obojene ili ne, lomljene ljuske jaja mogu se posuti po zemljištu kako bi odvratile puževe. Puževi su izuzetno mekani, sa donje strane, i ljuske od jaja su za njih kao bodljikava žica. Puževi iskonski znaju da će, ukoliko pokušaju da pređu preko ljuski, biti povređeni, pa ih izbegavaju. Krug drobljenih ljuski oko gajenog bolja je bolji od upotrebe kruga soli, jer su ljuske otporne na zemljišnu i važdušnu vlagu.
Ljuske se mogu koristi i kao improvizovane saksijice za dobijanje rasada povrća i cveća. Ljuska se probuši sa donje starne, kako bi oticala voda, napuni zemljom i stavi se seme u nju. Kada se biljka dovoljno razvije, i dođe vreme za presađivanje, ljuska se zdrobi i biljka prebaci u saksiju.

Ljuska jajeta kao saksija za rasad

Ljuska jajeta kao saksija za rasad

Zaključak

Niko vam ne može zabraniti ili vas odvratiti od kupovine gotove boje za jaja pričom kako je ona štetna po zdravlje itd. Jaja se farbaju jednom godišnje i sintetička boja neće izazvati nikakve tragične poremećaje. Njena je namena da farba ljusku (koja se svakako odbacuje) a ne jaje. Ovde se pažnja se skreće na činjenicu da postoji još mnogo toga što se može izvesti sa biljem koje se koristi za dobijanje prirodne boje za jaja.