Kalifornijski trips (Franklinella ocidentalis)

Kalifornijski trips (Franklinella ocidentalis) je kod nas poznat po tome da napada papriku, krastvac i povremeno se može naći u usevu paradajza. Ukoliko mu se ukaže prilika može se naći u skoro svim povrtarskim usevima, šećernoj repi i sočnom voću.

Broj generacija i prezimljavanje

Tokom godine može razviti i do 15 generacija. Na otvorenom polju prezimljava među korovima i žetvenim ostatcima. Najčešće pravi skllonite u blizini mišnjakinje (Stellaria media) i maslačka (Taraxacum officinale). Klafornijski trips, kao i ostali trpisi ne podnose hladnoću. Kada štetočina oseti postepen pad temperature prekida sve i sprema se za prezimljavanje. Temperatura ispod 10ºC je smrtonosna za kalifornijskog tripsa.

U zatvorenom prostoru je stanje skroz drugačije zato što se tokom sezone održava izvestan stepen toplote i to čini ovu štetočinu izuzetno teško za suzbiti.

Način na koji kalifornijski trips nanosi štetu

Štetne su larve i odrasli insekti koji svojim rilicam koje su slične komarčevoj sisaju sok iz listova, pupoljaka i cvetova. Najčešće grade kolonije i mogu se naći na naličiju lista. OSim što čine direktnu štetu putem ishrane odrasli insekti su prenosioci zaratnih klica bakterija, gljiva i virusa. Najpoznatiji je virus bronzavosti paradajza (TSWV).

Očekivan period napada

U zatvorenom prostoru napad kalifornijskog tripsa počinje već u februaru, dok se na otvorenom polju u većem broju javljaju tokom leta.

Kalifornijski trips (Franklinella ocidentalis)

Kako se kalifornijski trips suzbija

Plodored, duboka jesenja obrada zemljišta. Poželjno je izbegavati višegodišnje uzastopno gajenje useva koji kalifornijski trips može napasti. Biološki pesticidi i repelenti se mogu koristiti protiv larvi i odraslih insekata odraslih insekata.

Više o napravi-sam preparatima za zaštitu bilja od paprike možete pročitati ovde, od luka ovde, od koprive ovde, od kafe i duvana..

Upotreba insekticida bilo prirodnih ili sintetičkih je neizbežna ukoliko je napadnut usev koji se gaji u zatvorenom prostoru.

Pre upotrebe preparata detaljno pročitati uputstvo. Radi efikasnije upotrebe i izbegavanja neželjenih posledica koje mogu da nastanu upotrebom preparata konsultovati se za zaštitarom ili fito farmaceutom.