Mišnjakinja (Stellaria media)

Mišnjakinja je još poznata pod nazivima: ptičija trava, miševina, mišije uho.

Mišnjakinja se može naći u:

Strnim žitima, okopavinskim usevima i u višegodišnjim zasadima.

Opis korova:

Koren je vretenaste građe. Stablo mišnjakinje je veoma razgranato pri osnovi tanko i polegljivo, dostiže visinu od5-30 cm. Obraslo je naspramnim listovima jajastog oblika. Cvetovi su beli, sitni i zvezdasti. Plod je čaura.

Cvetanje i klijanje

Cveta i klija tokom cele godine ako je u površinskom sloju zemljišta do 3 cm.

Preventivne mere uključuju

Setvu čistog semena, plodored, upotreba pravilno negovanog stajnjaka i komposta. Metod predsetvene provokacije korva se preporučuje za guste prolećne useve u kojima se mišnjakinja javlja.

Više o provokaciji korva možete saznati ovde.

Mehaničke mere suzbijanja

Kosidba nepoljoprivrednih površina koje okružuju parcelu je dobra mera regulacije korovske populacije i mišnjakinja nije izuetak. Redovnom kosidbom onemogućava se stasavanje mišnjakinje i samim tim neće dobiti šansu da formira seme.

Međuredna obrada useva putem okopavanja i kultiviranja se pokazala kao efikasna mera borbe u samim usevima. Redovnost je, i u ovom slučaju, ključ uspeha.

Dug i napran posao okopavanja i kultiviranja se može ubrzati i učiniti jeftinijim pretvaranjem starg bicikla u kultivator ili upotrebom vile za oranje.

Postoji i mogućnost upotrebe živine za suzvijanje korova  Kokoške i čurke efikasno nalaze i jedu seme bez obzira na stanje zrelosti i tako sprečavaju formiranje nove generacije korova.

Više o živini i kako je uposliti saznajte ovde

Hemijsko suzbijanje mišnjakinje

U praksi se mišnjakinja tretira kao širokolisni korov. U zavisnosti od tipa useva (uskloisni ili širokolisni) bira se adekvatno sredstvo za prskanje. Gusti usevi su rizični za prskanje dok se u širokorednim usevima prskanje može sprovoditi. Preporičljiva je upotreba zaštitne zavese na prskalici.

Na nepoljoprivrednim površinama se mogu primeniti totalni herbicidi namenjeni za suzbijanje zeljastog bilja.

Pre upotrebe preparata detaljno pročitati uputstvo. Radi efikasnije upotrebe i izbegavanja neželjenih posledica koje mogu da nastanu upotrebom preparata konsultovati se za zaštitarom ili fito farmaceutom.