Lekovito bilje u proleće: Prirodna apoteka za zdravlje i vitalnost

Lekovito bilje u proleće pruža obilje materijala koji se može iskoristiti za unapređivanje našeg zdravlja i vitalnosti. Upoznajte se sa nekim od najkorisnijih biljaka koje možete pronaći u proleće, i naučite kako da ih koristite u svakodnevnoj nezi. Mnoge lekovite biljke je lako naći i prepoznati dok je za neke, ipak potrebno malo iskustva u prepoznavanju. Navešćemo mesta gde se lekovito bilje može tražiti i koje se vrste najčešće sreću na tim mestima:

Lekovito bilje u proleće koje se može slobodno brati

Kopriva (Urtica dioica) Kopriva je bogata vitaminima, mineralima i antioksidantima. Ova biljka jača imunitet, poboljšava cirkulaciju i pomaže kod anemije. Koprivu možete koristiti u obliku čaja, supe ili kao dodatak jelima. Može se naći svuda i preporučuje se branje na mestima koja su udaljena od puta. Možete brati listove ili iseći celo stablo. Početkom leta je bolje iseći celo stablo kako bi tokom leta kopriva terala nove, mlade,  izdanke.

Maslačak (Taraxacum officinale) Maslačak je izvor vitamina i minerala, a posebno je bogat vitaminom C. Ova biljka pomaže u detoksikaciji organizma i poboljšava funkciju jetre. Maslačak se može koristiti u obliku čaja, tinkture ili u salatama. Može se naći svuda gde ima dovoljno sunca, brzo se širi i razmnožava tako da ga nikad neće ponestati. Često se javlja kao korov na našim parcelama.

Potočarka (Nasturtium officinale) Potočarka je bogata vitaminom C, gvožđem, kalcijumom i jodom. Ova biljka jača imunitet, poboljšava probavu i deluje kao diuretik. Potočarku možete dodati u salate ili napraviti čaj. Ovu lekovitu kupusnjaču je moguće naći na obalama sporih reka i jezera.

Potočarka

Potočarka se lako prepoznaje po svom četvorodelnom, najčešće belom, cvetu.

Neven (Calendula officinalis) Neven je poznat po svojim protivupalnim, antibakterijskim i regenerativnim svojstvima. Ova biljka pomaže kod kožnih problema, rana, opekotina, upala i infekcija. Neven se može koristiti kao čaj, mast ili ulje. U principu je livadska biljka ali njegovo gajenje je uzelo maha tako je sada lakše kupiti nego ubrati.

Kantarion (Hypericum perforatum) ima snažno protivupalno, antidepresivno i antimikrobno dejstvo. Ova biljka se koristi za lečenje anksioznosti, depresije, nesanice, povreda i opekotina. Kantarion je lako pobrkati sa ivanjskim cvećem koje je izuzetno opasno.

Majčina dušica (Thymus serpyllum) Majčina dušica je lekovita biljka sa antiseptičkim, antiupalnim i antispazmodičnim svojstvima. Deluje kao sredstvo za smirenje, pomaže kod probavnih tegoba i infekcija disajnih puteva. Majčina dušica se može koristiti kao čaj, tinktura ili eterično ulje. Kod nas, kada se misli na lekovito bilje u proleće, najčešće je reč o ovoj biljci.

Žalfija (Salvia officinalis) Žalfija je cenjena zbog svojih antiseptičkih, antiupalnih i antibakterijskih svojstava. Ova biljka pomaže kod upala grla, prehlade, probavnih smetnji i menopauze. Žalfiju možete koristiti u obliku čaja, tinkture ili kao začin u jelima. Ovo lekovito bilje u proleće je, u našoj zemlji, moguće naći samo u Sićevačkoj klisuri. Gajenje je rasprostranjeno i dobro organizovano.

 

Lekovito bilje koje se mora brati uz oprez

Sremuš (Allium ursinum) Sremuš, poznat i kao divlji beli luk, ima snažno antibakterijsko dejstvo. Ova biljka pomaže kod probavnih smetnji, jača krvne sudove i snižava krvni pritisak. Sremuš se može koristiti u obliku čaja, ili kao začin u jelima. Divlji sremuš se može naći u šumama. Ukoliko nemate iskustva u branju sremuša poželjno je da ga berete sa nekim ko ga ima. Lako se može pobrkati sa jednom vrstom otrovne biljke koja često niče zajedno sa njim i liči na njega.

Hajdučka trava (Achillea millefolium) Hajdučka trava se koristi za lečenje rana, krvarenja, upala, grčeva i bolova u stomaku. Ova biljka jača krvne sudove i poboljšava cirkulaciju. Hajdučku travu možete koristiti u obliku čaja, tinkture ili kao oblog. Budite jako pažljivi jer se hajdučka trava lako može pobrkati sa divljim peršunom koji sadrži alkaloid petroselin i izuzetno je opasan ukoliko je biljno telo vlažno. Branje se preporučuje kada nema rose.

hajdučka trava i divlji peršun

Uprkos tome što imaju isti izgled cvasti a česti i boju hajdučka trava uvek razvija više cvasti na cvetnoj grani dok divlji peršun razvija samo jednu cvast po cvetnoj grani.

Ivanjsko cveće (Galium verum) je uprkos svojoj otrovnosti koristi za spravljanje lekovitih supstanci. Kao lekovita biljka u proleće se može naći skoro svuda i uz adekvatne metode prerade dobijaju se sredstva za oporavak jetrenog parenhima, diuretici i sredstva za čišćenje peska i kamena u bubrezima i mokraćnim kanalima.

Rastavić (Equisetum arvense) Rastavić je bogat mineralima, posebno silicijumom, i poznat je po svojim diuretičkim i remineralizirajućim svojstvima. Ova biljka pomaže kod problema sa bubrezima, mokraćnim putevima, kostima i zglobovima. Rastavić možete koristiti u obliku čaja ili tinkture.

Proleće je pravo vreme da iskoristimo prirodne blagodeti koje nam nudi lekovito bilje. Sveže ubrane biljke su najdelotvornije, ali važno je obratiti pažnju na to da ih berete na mestima koja nisu zagađena. Pre upotrebe lekovitog bilja, posavetujte se sa stručnjakom ili lekarom kako biste osigurali pravilnu upotrebu i doziranje.