Maslačak kao lek, korov i zimnica

Maslačak (Taraxacum officinale) je najpoznatiji naziv za ovu korovsku biljku. Uprkos tome što je poznata kao korov maslačak je poznatiji kao lekovita biljka sa kojom je lako raditi. Odličan je kao početna stanica na putu spoznaje lekovitog bilja i tehnika za preradu. Takođe se od maslačka može dobiti kvalitetna i ukusna zimnica.

Ukoliko vas interesuju recepti za pravljenje đakonija od maslačka možete ih pročitati ovde.

Maslačak se može naći u:

Oraničnim površinama, lucerištima, livadama, pašnjacima i višegodišnjim zasadima. Uistinu maslačka ima suvda tokom cele godine. Ukoliko želite da praite lekovite preparate najbolje vreme za berbu je od aprila do juna.

Koristan recept za tinkturu od maslačka

Tinktura od maslačka je izuzetno korisno sredstvo za čišćenje crevnog sistema, krvotoka, organa za izlučivanje i jetre. Pravi se od svežeg korena i svežih listova i cvetova. Neophodno je da međavina bude u sledećoj srazmeri 2:1:1 što znači da masa listova i cvetova zajedno mora biti jednaka masi korena. Materijal je neophodno oprati, pogotovu koren kako ne bi došlo do prljanja tinkture.

Odmerena i očišćena masa se pakuje u stakleni sud, najčešće teglu, i preliva kvalitetnom rakijom ili votkom. Prewporučuje se votka jer ona nema izuzetno izražen ukus. Prelivenu asu treba pritisnuti kao što se kupus pritiska u buretu i zatvoriti. Teglu staviti na mračno mesto koje drži sobnu temperaturu i za dve do tri nedelje tinktura je spremna za dalji rad.

Nakon što je odstojala tegla se otvara i njen sadržaj se propušta kroz filter koi može biti od gaze ili nešto slično filteru za kafu. Cilj filtriranja je da se uklone sve krupne čestice i slične nečistoće. Nakon filtriranja dobija se čista tinktura maslačka koja se može pakovati u flaše i flašice (čikančiće) ili sličnu staklenu ambalažu. Naravno čep je obavezan i tinktura se isto čuva na mračnom mestu.

Preporučljiva doza je 20-30 kapi u čašu vode jednom do tri puta dnevno. Nakon tri meseca upotrebe obavezno napraviti pauzu sa uzimanjem.

Opis korova:

Korenov sistem je vretenaste građe, debeo, prodire do dubine od 50 cm. Zbog dubokog korena maslačak se vrlo teško iskorenjava, jer isečeni delovi mogu dati nove biljke. Ovo je korov bez izraženog stabla. Visine do 40 cm. Perasto isečene liske čine lisnu rozetu. Cvetovi su skupljeni u glavičastu cvast žute boje. Plod je svetlo smeđa ahenija sa papusom.

Cvetanje i klijanje

Cveta i klija tokom proleća i jeseni.

Maslačak -plod

Maslačak – plod

 

Preventivne mere:

Sprečavanje osemenjavanja je jedina mera vredna pomena ali i teško izvodljiva. Vetar uvek donosi novo seme tako da će se nov maslačak uvek zapatiti,

Mehaničke mere suzbijanja

Kosidba nepoljoprivrednih površina koje okružuju parcelu je dobra mera regulacije korovske populacije i maslačak nije izuetak. Redovnom kosidbom onemogućava se stasavanje maslačka i samim tim neće dobiti šansu da formira seme. Biljke koje su se razvile iz semena koje je vetar doneo će redovnim košenjem isto biti sprečene u plodonošenju putem redovne kosidbe.

Međuredna obrada useva putem okopavanja i kultiviranja se pokazala kao efikasna mera borbe u samim usevima. Redovnost je, i u ovom slučaju, ključ uspeha.

Dug i napran posao okopavanja i kultiviranja se može ubrzati i učiniti jeftinijim pretvaranjem starg bicikla u kultivator ili upotrebom vile za oranje.

Postoji i mogućnost upotrebe živine za suzvijanje korova  Kokoške i čurke efikasno nalaze i jedu seme bez obzira na stanje zrelosti i tako sprečavaju formiranje nove generacije korova. Patke i guske se redovno slade cvastima maslačka.

Više o živini i kako je uposliti saznajte ovde

Hemijsko suzbijanje maslačka

U praksi se maslačak tretira kao širokolisni korov. U zavisnosti od tipa useva (uskloisni ili širokolisni) bira se adekvatno sredstvo za prskanje. Gusti usevi su rizični za prskanje dok se u širokorednim usevima prskanje može sprovoditi. Preporičljiva je upotreba zaštitne zavese na prskalici.

Na nepoljoprivrednim površinama se mogu primeniti totalni herbicidi namenjeni za suzbijanje zeljastog bilja.

Pre upotrebe preparata detaljno pročitati uputstvo. Radi efikasnije upotrebe i izbegavanja neželjenih posledica koje mogu da nastanu upotrebom preparata konsultovati se za zaštitarom ili fito farmaceutom.