Mrkvina lisna vaš (Cavariella aegopodii)

Mrkvina lisna vaš (Cavariella aegopodii) je poznata po tome da napada šargarepu i njene srodnike iz familije Apiaceae kao što je peršun i mirođija.

Broj generacija i prezimljavanje:

Od proleća do jeseni mrkvina lisna vaš se neprestalno razmnožava. Vaši svih vrsta opstaju tako što grade kolonije čija je da pruži zaštitu odraslim insektima za poleganje jaja. Mladim jedinkama pruža zaštitu dok ne postanu reproduktivno sposobne. U koloniji se mogu naći vaši raznih zrelosti i nove generacije se neprestalno javljaju. Veoma su osetljive na hladnoću i u stanju su da osete postepeno opadanje temperature tokom jeseni. Jesenje generacije polažu jaja u pupoljke vrbi kako bi se na proleće iz njih izlegla nova generacija ove štetočine.

Način na koji mrkvina lisna vaš nanosi štetu:

Lišće napadnutih biljaka deformisano je i deluje raščupano. Često menja boju i iz tamno zelene prelazi u crvenkastu ili žuto. Osim opisanih šteta, mrkvina lisna vaš nanosi sekundarne štete tako što prenosi klice gljivica i virusa. Vaši lete i kreću se svuda te kupe i raznose razne klice koje lako mogu zaraziti gajenje biljke.

crven list šargarepe

Prikaz crvenila lista šargarepe.

Mrkvina lisna vaš ima iglcu sličnu komarcu koja joj omogućuje da probije zaštitno biljno tkivo i dopre  do sokova. Ukoliko je iglca zaražena klicama raznih mikroorganizama šansa da dođe do nagle pojave biljnih bolesti u usevu je velika.

Očekivan period napada:

Napad mrkvine lisne vaši se može očekivati tokom cele sezone gajenja i već u aprilu se mogu očekivati prve pojave ukoliko vremenske prilike dozvole. Vaši su izuzetno osetljive na hladnoću i čim osete postepeno smanjenje noćne temperature koje obično počinje krajem septembara povlače se u skrovišta.

Suzbijanje mrkvine lisne vaši:

Preventivne mere nisu od velikog značaja jer se mrkvina lisna vaš pre zimu povlači u vrbove krošnje gde je bezbedna. Jedina preventivna mera koja se može primeniti je plodored.  Vraćanje šargarepe, mirođije ili peršuna na parcelu koja je bila napadnuta se preporučuje tek nakon tri godine gajenja nekog drugog useva koji im nije srodan.

Ukoliko se crna breskvina vaš pojavi u usevu mogu se upotrebiti uradi sam domaći insekticidi. Vaši su u  poređenju sa ostalim insektima mnogo ranjivije te se posle upotrebe ovih sredstva mogu dobiti povoljni rezultati.

Recepte za uradi sam domaći insekticid od lukova, paprike, koprive, kafe i opušaka možete naći klikom na ime sredstva.

Mrkvina lisna vaš se često javlja i sintetička sredstva za njeno suzbijanje se mogu naći lako u slobodnoj prodaji. Prskanje se mora izbegavati pred ili tokom cvetanja kako ne bi došlo do oštećenja polena.

Pre upotrebe preparata detaljno pročitati uputstvo. Radi efikasnije upotrebe i izbegavanja neželjenih posledica koje mogu da nastanu upotrebom preparata konsultovati se za zaštitarom ili fito farmaceutom.