Mrkvina muva (Psila rosae)

Mrkvina muva (Psila rosae) je poznata po tome da napada šargarepu i njene srodnike iz familije Apiaceae kao što je peršun i mirođija.

Broj generacija i prezimljavanje:

U našim klimatskim uslovima mrkvina muva najčešće ima dve generacije godišnje. Prezimljava kao lutka u zemljištu,

Način na koji mrkvina muva nanosi štetu:

Štete pričinjavaju larve koje se hrane korenom šargarepe. Koren napadnute i oštećene šargarepe poprima loš miris i gorak ukus  te nije prikladna za jelo. Tako oštećena šargarepa je sklona truljenju i propadanju. Biljke koje napadne mrkvina muva lako se prepoznaju po ljubičastom lišću, koje vremenom požuti i osuši se.

Prikaz štete koju pravi larva mrkvine muve

Prikaz štete koju pravi larva mrkvine muve

Očekivan period napada:

Insekti koji su prezimeli kao lutke završavaju svoj razvoj u proleće i napuštaju skrovišta kao odrasli insekti. Jedina svrha odraslih ineskata je da se pare i polože jaja. Nisu štetni i brzo odumiru nakon što ispune svoju svrhu.

Prvi talas poleganja jaja mrkvine muve počinje krajem maja. Jaja se brzo pile i larve kreću u napad. Na mladim biljkama obično napadaju pri vrhu korena, a starije biljke napadaju na svim mestima. Nakon 3-6 nedelja larve završavaju razvoj i napuštaju mrkvu. Za dve do tri nedelje završe svoje kompletno razviće i javljaju se odrasli insekti koji se pare i polažu jaja. Drugi talas larvi se može očekivati u avgustu i septembru. Jesenja generacija larvi se u zemljištu pretvara u lutke i tako sprema za prezimljavanje.

Suzbijanje mrkvine muve:

Najefikasnija preventivna mera koja se može primeniti je plodored.  Vraćanje šargarepe, mirođije ili peršuna na parcelu koja je bila napadnuta se preporučuje tek nakon tri godine gajenja nekog drugog useva koji im nije srodan.

Vrlo kasna setva šargarepe ima smisla jer se tako remeti lanac ishrane štetočini. Setva/sadnja luka između redova mrkve je dobra zaštitna mera jer miris luka tera mrkvinu muvu.

Na malim površinama je moguće postaviti mreže..

Ukoliko se mrkvina muva pojavi u usevu mogu se upotrebiti uradi sam domaći insekticidi. Vaši su u  poređenju sa ostalim insektima mnogo ranjivije te se posle upotrebe ovih sredstva mogu dobiti povoljni rezultati.

Recepte za uradi sam domaći insekticid od lukova, paprike, koprive, kafe i opušaka možete naći klikom na ime sredstva.

Mrkvina muva se često javlja i sintetička sredstva za njeno suzbijanje se mogu naći lako u slobodnoj prodaji. Prskanje se mora izbegavati pred ili tokom cvetanja kako ne bi došlo do oštećenja polena.

Pre upotrebe preparata detaljno pročitati uputstvo. Radi efikasnije upotrebe i izbegavanja neželjenih posledica koje mogu da nastanu upotrebom preparata konsultovati se za zaštitarom ili fito farmaceutom.