Kako se pravi ručna, prenosiva, pumpa za vodu

Pumpa za vodu  je neophodan dodatak svakom domaćinstvu i gazdinstvu. Svako ko ima barem malo zemlje, travnjak ili baštu je svestan da se gajenje biljke moraju redovno zalivati kako bi se pravilno razvijale i pregurale neizbežnu sušu. Kada kažemo pregurale sušu to ne znači da je dovoljno samo da prežive. Treba da prežive tako da, kada se suša okonča, one nastave sa normalnim rastom i razvićem. Postoji mnogo načina da se voda dostavi biljkama kao što je sistem kap po kap i prskalice, kišna krila itd. ali se ne priča mnogo o pumpama koje ove sisteme pokreću.

Suša može da se predvidi uz pomoć klimatograma. Kako da napravite i koristite klimatogram pročitajte ovde.

Istina je da nema puno šta da se priča o njima. Uključe se u  struju i se pokrene agregat i pumpa za vodu radi sama ali šta ćemo sa situacijama kada ovakve pumpe nisu primenjive?

Ograničenja pumpi za vodu

Pumpe za vodu se mogu podeliti na motorne i ručne.

Motorne su super jer se samo uključe u struju ili agregat i rade. Mogu se naći u prodaji pumpe različitih kapaciteta i snage. Loša strana je što ove pumpe nisu praktične za mala domaćinstva, mesta gde je nemoguće dovući kabl ili za one koji nisu voljni ili u mogućnosti da troše benzin ili gas.

Ručne pumpe imaju dva izražena problema. Prvi je što su statične (tu gde se postave tu i ostaju) a drugi je što su neefikasne. Kako bi dobili vodu neophodno je ručku cimnuti gore pa dole što znači  da imaju 50% gubitka snage. Za nekog ko bi ih koristio za zalivanje bašte ili njive je kazna jer će crći od pumpanja i dobiti samo pola od onoga što je uložio.Verujte nam, niko nije voljan da lomi kičmu na +35ºC i izgubio pola.

Kako bi bilo da postoji pumpa za vodu koja ima stalan tok vode bez obzira na kretanje i položaj ručke? Može staviti u ranac ili u ruku i tako preneti na sledeću lokaciju? Zvuči super i još kao šlag na tortu dodaćemo da je možete sami napraviti od materijala koji je dostupan na buvljaku.

Kako se pravi ova pumpa za vodu?

pumpa za vodu

Šematski prikaz ručne prenosive pumpe

Putem šeme se može videti kako ova pumpa za vodu funkcioniše. Jedan cilindar sa ručkom i četiri jednosmerna ventila (dva na usisnoj i dva na izlivnoj grani koji funkcionišu u parovima). Kako se ručka kreće gore-dole ventili sprečavaju ili dozvoljavaju protok vode. Bez obzira gde se ručka u bilo kom momentu nalazi voda će da ulazi u i da se izbacuje iz cilindra istovremeno.

Najosnovnija pumpa se može napraviti od PVC cevi za vodovod i kanalizaciju. Ovako sačinjena pumpa za vodu je laka za prenos i može da se „budži“ dalje kako bi postala pumpa za. Ukoliko želite da stvorite bolju sliku o ovoj pumpi i kako je možete unaprediti pogledajte ponuđen snimak.

Stvari na koje se mora obratiti pažnja i praktični saveti

  • Veličina cilindra proizvoljna tako da njegov promer i dužina zavise od vaših želja i mogućnosti :
  • Ručka mora da bude takve dužine da omogući klipu nesmetano kretanje od gornje do donje mrtve tačke
  • Glava klipa mora da ima gumeni prsten čija je uloga sprečavanje mešanje vode ispod i iznad glave klipa:
  • Glava klipa treba da bude od glatke gume ili neke gumo-plstike kako bi sa lakoćom klizila
  • Unutrašnji zid cilindra se može premazati otpadnim uljem kako bi se smanjilo trenje između glave klipa i zidova
  • Na usisnoj grani je dobro postaviti mrežicu koja će sprečavati uvlačenje krupnog otpada
  • Sitan otpad će se uvek gomilati i poželjno je jednom nedeljno rasklopiti pumpu i očistiti ventile jer se tu otpad najviše gomila.
  • Pumpi se mogu dodati i točkovi kako bi prenošenje bilo lakše.
  • Usisna i izlivna grana moraju biti istog promera
  • Pošto postoje ventili različitih promera mora se imati na umu pravilo da pritisak postaje jači što je cev kroz koju voda putuje uža. Izuzetno veliki ventili zahtevaju mnogo ljudske snage kako bi radili i budženje pumpe je poželjno ukoliko želite da olakšate sebi posao.