Rukola – prirodni lek za nas i gajene biljke

Rukola je poznata po svojim lekovitim svojstvima. Može se jesti sveža kao salata i korisiti u kuvanju kao dodatak raznim jelima. Njen adut je visok ORAC faktor (jedinica koja opisuje sposobnost namirnice da neutrališe štetne materije u organizmu). Njen ORAC faktor iznosi 1901/100gr. Dnevna potreba za ORAC jedinicama iznosi oko 5000 i 100 grama rukole je u stanju  da podmiri 38% dnevne potrebe.

Rukola se uvek i lako nalazi u  prodaji mada postoji mogućnost za gajenje rukole u saksiji. Bez obzira na to imali vi zemlje za gajenje ili ne mogućnost za uspešno uzgajanje rukole na terasi ili u sobi uvek postoji.

Treća vrlina rukole, kojoj se do sada nije posvetila pažnja je da njen sok ima ulogu prirodnog stimulatora rasta biljaka. Njen sok pojačava rast mladih biljka i doprinosi njihovoj sposobnosti da se bore sa bolestima i štetočinama. Studija koja je došla do ovog zaključka je skoro objavljena i želimo da vam što pre skrenemo pažnju da postoji jedan veoma praktičan i priuštiv način za dobijanje zdravog i jakog bilja – naročito rasada.

Kako se gaji rukola

Rukola se može gajiti na otvorenom polju i u zaštićenom prostoru bilo koje vrste. Seje se gusto i to znači da je setva u saksije i žardinjere moguća. Nije ništa zahtevnija ili drugačija od sobnog cveća i iste pripreme, mere nege i zemlja se mogu upotrebiti za gajenje rukole.

Na otvorenom polju ili plasteniku bitno je voditi računa o predusevu. Rukola je pripadnik porodice kupusnjača (Brassicaceae) i shodno tome se ne sme sejati posle kupusa, kelja, salate i uljane repice. Poželjno je prvo proizvesti rasad u zaštićenom prostoru koji će kada dobro stasa da bude posađen na parceli. Rasađivanje se vrši od sredine aprila do sredine maja tako da se sa proizvodnjom rasada u zaštićenom prostoru kreće mesec ipo do dva ranije

Zalivanje je jako bitno naročito tokom sušnih dana. Kupusnajče su osetljive na sušu i predlaže se upotreba malča. Ukoliko postoji mogućnost kombinacije malča sa kap po kap sistemom sasvim ste se dobro osigurali.

Rukola se bere kada su listovi veličine šake i imaju tamno zelenu boju. Ovakvi listovi su najsočniji i najbolji za pravljenje salate. Osim salate ovi listovi se mogu koristiti za pravljenje prirodnog stimulatora rasta bilja.

Koktel za rast bilja

Za koktel rukole je potrebno sveže lišće i avan ili nešto slično avanu. Lišće dok se gnječi u avanu i oslobađa sok koji se odliva u posebnu čašu. Sok se smeša sa vodom u odnosu 1:5 što znači da na litar  vode ide 200ml soka rukole.

avan

Tako pripremljena smeša se koristi za prskanje listova gajenog bilja. Stimulatori rasta koji se nalaze u rukolinom soku se najbrže usvajaju putem lista i odmah počnu sa delovanjem. Kako bi se ostvario maksimalan efekat poželjno je prskati dva do tri puta nedeljno dok je preporučljiv minimum jednom nedeljno.

Ovaj koktel se može dati biljkama koje se oporavljaju od bolesti. na. Prskanjem dva do tri puta nedeljno se ubrzava oporavak biljnog tela i podstče rast nove i regeneracija postojeće zelene mase koja je stradala usled bolesti.

Koktel od rukole je najdelotvorniji u rasadnik i povrtnjaku. Za velike parcele i plantaže su razvijena druga rešenja ali za male površine, bašte, terase i saksijsko gajenje ovo je prihvatljivo, isplativo i prirodno rešenje. Sem rasada koktel od rukole je najdelotvorniji u usevima lisnatog povrća koje se prodaje i konzumira sveže. Brži i obilniji razvoj zelene lisne mase će garantovano doprineti zdravlju i novčaniku.