Rasađivanje kupusa

Rasađivanje kupusa je jednostavan ali i zahtevan proces sa dosta fizikalije. Uprkos tome što postoji puno mašina i ručnih alata za sadnju rasada posao je i dalje fizički zahtevan. U jednoj maloj ili osrednjoj bašti nije toliki problem ali čim se radi na velikoj parceli jedan čovek nije dovoljan i pomoć drugih je od neizmerne vrednosti. Ima par stvari na koje se mora obratiti pažnja pre nego što počne rasađivanje kupusa i tokom samog rasađivanja kako bi se rad što pre završio, rasad bio u zemlji i vi skinuli muku sa sebe što pre.

Kako izgleda kvalitetan rasad kupusa?

Rasad treba da bude kako kažu „zdrav i prav“. Proizvesti dobar rasad ili prepoznati dobar rasad je 80% uspeha. Ukoliko je rasad tanak i iskrivljen najverovatniji razlog tome je bio nedostatak sunčeve svetlosti u zaštićenom prostoru ili se pojavila bolest poleganja rasada. Napad štetočina je takođe moguć i najčešći krivci su bele leptiraste vaši. Kriv i tanak rasad može preneti klice i jajašca štetnih organizama na otvoreno polje i zaraziti biljke koje nisu imale tih problema.

Boja je takođe jako bitna. Što su biljke zelenije znači da su imale  redovnu i raznovrsnu ishranu. Kupus traži raznovrsna hraniva i izuzetno je osetljiv na njihov nedostatak. Prihrana rasada u zaštićenom prostoru mora biti u skladu sa libigovim zakonom.

Ukoliko niste sigurni da li je zelena koju ima vaš kupus baš ona nijanse zelene koja je poželjna možete uz pomoć mobilnog telefona sprovesti brz test. Više o oceni zdravlja biljke „na oko“ možete pročitati ovde.  Prikaze simptoma nedostatka određenih hraniva možete pogledati ovde.

rasad kupusa

Prikaz dobro razvijenog i zdravog rasada kupusa

Voda, voda i voda

Rasađivanje kupusa nije moguće sprovesti bez velikih količina vode. Prilikom rasađivanja biljke trpe stres i kod kupusa se taj stres prevazilazi prskanjem pred rasađivanje i  zalivanjem nakon rasađivanja. Mlade biljke treba da budu umereno vlažne dok se ne posade što znači da ukoliko imate više kutija rasada na polju neophodno je povremeno kvašenje.

Poželjno je pre rasađivanja imati već spreman sistem za navodnjavanje. Sistem kap po kap je odličan za kupus i njegova kombinacija sa malčem je odlično rešenje za brzu dostavu vode i sprečavanja isparavanja iste. Ovakva priprema je od izuzetnog značaja ukoliko se rasađuju srednje rani i kasni kupus zbog suše koja vlada tim delom godine.

Uticaj vetra se takođe ne bi smeo zanemariti. Pošto kupus voli finu zemlju u kojoj može svoj plitak koren razviti sa lakoćom peskovita zemljišta su problematična. Vetar sa lakoćom odnosi fine čestice sloj po sloj i ukoliko jak vetar traje nekoliko dana može ogoleti koren i prevrnuti biljku. Malč je opet odlično rešenje za zemljišta koja imaju problema sa ovim tipom erozije.

Proces rasađivanja kupusa

Rasađivanje se vrši u skladu sa zahtevima biljke prema prostoru. Rasađivanje kupusa glavičara i kineskog  kupusa ne  zahteva isto rastojanje između redova i u samom redu.  Mašine i alati se biraju i podešavaju u skladu sa željenim rastojanjem, rasad kupusa se kvasi i iznosi na parcelu.

Rasađivanje kupusa se može vršiti ručno ili mašinski. Od ručnih alata se najčešće koristi piker (sadiljka) sa kojom jedna osoba buši rupu u zemljištu ili malču, druga koja ide za njom ubacuje biljku i treća zatrpava. Kako bi se taj proces ubrzao treba  potražiti ovakav uređaj.

Više se uradi uz manje saginjanja i manje pomoćnika.

Mašinsko rasađivanje kupusa podrazumeva upotrebu traktora i priključne mašine. Mašina obično ima nekoliko sedišta za radnike i ispred svakog sedišta se nalaze dva točka između kojih  se stavlja biljka. Jako je bitno staviti biljku „naopako“ sa korenom ka gore. Ponekad su umesto sedišta postavljeni i ležajevi.

Rasađivanje kupusa je zanimljivo iskustvo za one koji to nikada do sada nisu radili i voleli bi da probaju. dokle god im vrućina i teške gajbe sa rasadom ne smetaju doživeće jedno veoma zanimljivo radno iskustvo.