Povrće koje dobro uspeva u saksiji

Gajenje povrća u saksijama sve je popularnije, a sada je odlično vreme za sejanje semenja i sadnju. Iako kada se pomisli na gajenje povrća, verovatno prva asocijacija nije uzgoj kod kuće i u saksijama, ovo je odličan način da se iskoristi prostor na terasi, balkonu, krovu, ili čak prozoru.

Kao i kod gajenja začinskog bilja u saksijama, gajenje povrća kod kuće donosi brojne koristi. Takođe je ,samo po sebi, lep hobi koji može kvalitetno ispuniti vreme. Uzgajanje povrća kod kuće ne samo što je jednostavno, već je ovo povrće i zdravije u odnosu na kupovno, budući da se može delimično ili u potpunosti isključiti upotreba pesticida i drugih sredstava.

Pored toga, ovo je jeftinija i ekološki bolja opcija u odnosu na kupovno, komercijalno uzgajano povrće. Na kraju, za one koji žele da odu korak dalje, moguće je proizvesti sopstveni kompost i dodatno učiniti ovaj vid uzgajanja “zelenijim”.

U nastavku navešćemo pet kultura za uspešno gajenje povrće u saksiji

Više o tehnikama gajenja na malom prostoru i terasi možete pročitati ovde.

Paradajz – najgajenije povrće u saksiji

Čeri paradajz je verovatno najčešće uzgajano povrće u saksiji i odličan način da se uživa u svežem, domaćem paradajzu. Da biste uzgajali paradajz u saksiji, izaberite duboku posudu sa drenažnim rupama. Redovno zalivajte, đubrite po potrebi, orezujte biljku da biste uklonili mlade izdanke i uživajte u plodovima kada su zreli. 

čeri paradajz

Najbolja stvar kod čeri paradajza je njgova osobina da stalno rađa. Ukoliko dovoljno naraste na mestim gde su bili prvi plodovi će biti moguće brati ponovo nakon što su se zadnji zreli plodovi ubrali sa vrha biljke.

Pridržavajući se ovih saveta, ovo povrće u saksiji će rađati tokom celog leta.

Beli i crni luk

Beli luk i crni luk su takođe dobro poznato i često gajeno povrće u saksiji, što ih čini odličnom opcijom za baštovanstvo u malom prostoru. Da biste ih uzgajali saksiji, izaberite posudu duboku najmanje 16 centimetara. Plodovi su zreli kada listovi počnu da žute, i spremni su za upotrebu. 

Prednost uzgajanja luka u kućnim uslovima je što ćete uvek imati najsvežije moguće plodove, bogate alicinom, supstancom koja beli luk čini jednim od najjačih prirodnih antibiotika.Koristi alicina su brojne, od antibiotskog dejstva, preko snižavanja krvnog pritiska, pa sve do upotrebe kao prirodnog leka protiv zubobolje.

Paprika

Paprika je odlično povrće za uzgoj u saksijama jer ne zauzima puno prostora i može se uzgajati na sunčanom mestu na terasi ili balkonu. Da biste uzgajali paprike u saksiji, izaberite posudu prečnika najmanje 30 centimetara i obezbedite podršku biljci, kako bi mogla da nesmetano raste u visinu.

Paprike su spremne za berbu kada su potpuno obojene i čvrste na dodir. Različite vrste paprika mogu se gajiti u kućnim uslovima, a vrlo su popularne ljute papričice i egozitčne vrste.

Kako prepoznati i izabrati najljuću papriku saznajte ovde.

Rotkvice – brzorastuće povrće u saksiji

Rotkvice su brzorastuće i kalo za gajenje povrće u saksiji. Da biste uzgajali rotkvice u saksiji, izaberite posudu duboku najmanje 15 centimetara i redovno ih zalivajte.Rotkvice su spremne za berbu kada su koreni oko jednog tri centimetra u prečniku, obično za samo nekoliko nedelja.Uz ove savete, možete uspešno uzgajati rotkvice u saksiji i uživati u svežim, hrskavim plodovima.

Rukola

Rukola ne samo što je izuzetno zdrava i ukusna vrsta salate, već je i laka za uzgoj u saksijama. Seme rukole bi trebalo posejati na udaljenosti od dva do tri centimetra, a zemlju održavati vlažnom. Kada poraste na dužinu od osam do deset centimetara, obično u roku od nekoliko nedelja ili čak kraće, spremna je za berbu. Makazama isecite listove blizu zemlje, a oni će vrlo brzo nastaviti da rastu i biti spremni za novu berbu.

Rukola je dobra i za ostale gajenje biljke jer njen sok poboljšava rast drugog bilja. Više o gajenju rukole i pravljenju domaćeg sitimulatora rasta možete pročitati ovde.