Beli luk u saksiji – prirodna apoteka u kući

Beli luk u saksiji je odlično rešenje za svako domaćinstvo. U narodu poznat kao rasterivač nečistih sila, vampira i uroka. Sa druge strane njegovo praktično i dokazano dejstvo u rasterivanju bakterija, virusa, nezvanih gostiju i gužve u autobusu je neosporivo. Beli luk (Alium sativum fam. Liliaceae) je odavno poznata i cenjena povrtarska kultura u Evropi ne samo zbog lekovitog dejstva nego i zbog lakoće gajenja i čuvanja. Kada se priča o biljkama koje malo traže a puno daju teško je naći neku kulturu koja se može porediti sa belim lukom. Baš zbog te lakoće gajenja beli luk u saksiji je moguće imati u svakom domu. Za prvu pomoć, jači imunitet ili kao začin u kulinarstvu ova biljka će osigurati sebi prikladno mesto.

Sličan efekat se mož postići sa sremušem koji se još zove medveđi luk ili divlji beli luk. Više o sremušu možete pročitati ovde.

Koja je fora sa belim lukom?

Beli luk zahteva jako malo prostora za gajenje. Gužva mu prija tako da se automatski otvara mogućnost za gajenje belog luka u saksiji. Druga dobra stvar je što sadnog materijala uvek ima koji se može naći u piljari i super-marketu. Ono što mi zovemo glavica je složena lukovica koja se sastoji iz nekoliko segmenata koji se zovu čenovi. Svaki čen je u stanju da proizvede novu biljku i zato se koriste kao sadni materijal. Lako je shvatiti da jedna lukovica ima dovoljno čenova u sebi da napuni jednu osrednju saksiju.

Pošto zahteva  malo prostora a odnos uloženog i dobijenog je greška bi bila ne gajiti beli luk u saksiji. Gajenje jeste jednostavno ali nije dovoljno samo baciti čenove u saksiju i držati palčeve. Ima još jedan korak koji se treba ispoštovati.

Sadnja belog luka u saksiju

Pre sadnje belog luka u saksiji treba naklijati kako bi formirao koreničiće i prve listove. Postupak je veoma jednostavan i počinje sa celom lukovicom. Lukovica se naklijava tako što se do pola uranja u vodu. kao sud može da služi čaša od jogurta, staklena čaša presečana flaša. Šta god vam padne na pamet i šta god je pri ruci. Možete staviti par kamenčića na dno suda ili upotrebiti par čačkalica kao držač za lukovicu. Konac i selotejp takođe  dolaze u obzir. Kako dani prolaze videćete da se listići i korenčići formiraju. Kada korenčići dobiju oko 5cm dužine  lukovica se razdvaja na čenove.

Bitno je znati za gajenje belog luka u saksiji da čenovi prvo puštaju listiće a potom koren. Prioritet su listići jer se bez korena luk može živeti neko vreme jer ima dosta uskladištene rezervne materije u lukovici tj. čenu. Ukoliko u radnji primetite proklijali beli luk znajte da i njega treba naklijati.  Manje će dana biti  potrebo i ako imate sreće moći ćete ga kupiti za manje pare.

Ukoliko vas interesuje gajenje u saksijama pogledajte članak o gajenju jagoda u saksijama.

Sadnja i nega

Nakon što su proklijale i pustile korenčiće lukovice se dele na čenove. Polako i nežno, korenčići će najverovatnije biti zamršeni i čupanje će ih oštetiti. Uzmite saksiju željene veličine i u njoj prstom izbušite rupe od oko 10cm dubine. Razmak između rupa treba da bude, isto, 10cm. Najbolje je početi iz centar saksije i kružno bušiti rupe tako da formirate koncentrične krugove u zemlji. Naklijali čenovi se ubacuju, zatrpavaju i zalivaju, Na ovaj nain se uspešno vrši sadnja belog luka u saksiju.

Beli luk u saksiji

Berba se vrši nakon sedam do osam meseci. Znaci da je beli luk u saksiji spreman za berbu su pojava slamnato žute boje na listovima.Ukoliko ima cvetnih stabala ona su mekana na dodir.

Promena boje u bilo koju drugu sem slamnato žute je znak pojave neke biljne bolesti. Beli luk u saksiji nije sklon pojavi bolesti (što je logično) ali može se desiti da ga napadnu neki insekti. Luk, naročito beli sadrži visoku koncentraciju alkaloida alicina koji mu omogućava sa se sam brani od bolesti. Miris belog luka je takođe posledica visoke koncentracije alicina koji mirisom odbija ljude i rasteruje štetočine. Postoje štetočine kao što su lukova muva ili lukov rilaš koje su otporne na miris ali one se pojavljuju na velikim plantažama. Kada se gaji beli luk u saksiji pojava štetočina je izuzetno retka.

Vidite i sami kako je sadnja belog luka u saksiju jednostavna. Posadite jednu saksiju svakog drugog meseca i kuća nikad neće vapiti za svežim, zdravim belim lukom koji ste sami uzgajili.