Ruže stablašice

Ruže stablašice su jako brzo postale jako popularne. Kada nam neko kaže da zamislimo ružu na pamet nam odmah pada grm sa bodljikavim granjem i raskošnim cvetovima. Tek posle nekoliko sekundi se setimo da isti raskošni cvetovi mogu da se nalaze i na stablu. Baš zbog te neuobičajenosti stablaste ruže nam deluju privlačnije i zanimljivije. Ruže su oduvek bile simbol otmenosti i ruže stablašice nam služe da se taj pojam proširi i dopuni.

Šta čini ove ruže jedinstvenim?

Selekcijom ruža se postiglo da se kratko nadzemno stablu izduži  i očvrsne. Samim time grane koje iz njega izbijaju da dobiju nov položaj i  novu ulogu na biljci. Da se razumemo, ruže koje iaju stablo nisu novina. Ruže puzavice imaju izduženo ali tanko i krho stablo. Najverovatnije je došlo do ukrštanja žbunastih i puzavičastih ruža te su dobijene ruže stablašice. Ako je to slučaj, pokupile su najbolje osobine oba roditelja.

Ruža stablašica izgleda kao i svako drugo drvo. Ima stablo i krošnju cvetove raznih boja koji lepo mirišu i na opštu radost manje trnja u poređenju sa njenim sestrama. Idealna je za gajenje u vrtu ili saksiji i prostor koji zahteva može sa lakoćom da joj se obezbedi.

Sadnja

Sadi se isto kao i ostalo voće. Nema nikakve filozofije nit posebne tehnike. Iskopa se jamić 40x40x40cm i posadi se tako da mesto ge koren prelazi u stablo bude desetak centimetara ispod zemlje. U slučaju da je stablasta ruža kalemljena onda je neophodno da zadebljalo mesto (čvor) bude 10-15cm iznad površine zemlje.

DODATAN INFO: Ukoliko niste 100% sigurni kako se sade voćke detaljna uputstva možete naći ovde.

Preporučljivo je da se  sadnja vrši u jesen i to u oktobru mesecu mada postoji i prolećni termin u martu. U svakom slučaju za koji god rol da se opredelite ruža će se primiti ukoliko je posađena kako treba i na pravo mesto.

Što se rastojanja tiče ono je proizvoljno s’tim da ipak treba ispoštovati izvestan minimum. Prečnik krošnje zavisi od bujnosti i može da se kreće 1,5-2 metra. Ukoliko niste sigurni kolika je bujnost uzmete meru od dva metra i dodate 30-50cm u svim pravcima.

Pravo mesto za ruže stablašice

Ruže stablašice vole mesto na kom će imati dosta sunca. Direktno sunce im ne smeta uopšte a ni hladnoća. U stanju su da podnesu niske temperature do -10°C a postoji i način da se zaštite. Tako zaštićene mogu podneti i do -20°C što eliminiše svaku brigu o njihovom opstanku i izmrzavalju.

Više o zaštiti ruža preko zime možete pročitati ovde.

Kada je izmrzavanje u pitanju jedina briga je koren. Ukoliko je zemljište vlažno i lođe se cedi korenov sistem će da izmrzne.

Ukratko: ruže stablašice vole osunčana mesta i ocedno zemljište. Otporne su na niske temperature.

Prihrana – đubrenje

Kako bi biljke bile zdrave i cvetale tokom cele godine neophodno ih je prihranjivati. Srećom postoje mnogo vrsta i marki đubriva koja su formulisana za ruže. Naći ih takođe neće biti problem. Kako bi ruže dobile najbolje cvetove neophodan im je fosfor za rast i razvoj je bitan azot i za zdravlje i otpornost kalijum. Najbolje je koristiti tečna, vodotopiva đubriva i njima zalivati jednom nedeljno.

Nega ruža stablašica

Osim redovnog zalivanja treba napomenuti da ruže stablašice valja malčirati. Sloj malča će im zaštititi koren od izmrzavanja, sprečiti nepotrebno isparavanje vlage i pojavu korova.

Od bolesti se mogu istaći pepelnica (Sphaeroteca pannosa), lisna rđa (Phragmidium ssp) i pegavost listova (Diplocarpon rosae)

Od štetočina možete računati na redovnu pojavu lisnih vaši (Aphidae )

Srećom, sve probleme koje prave bolesti i štetočine su lako rešivi putem orezivanja ili prskanja. Najčešće se koriste blagi preparati IV klase koji su manje-više bezopasni po ljude, životinje i okolinu tako da nema potrebe za ustručavanjem. Pratite uputstva za pripremu i primenu sredstva i neće biti nikakvih problema.

Orezivanje ruža stablašica se vrši maltene isto kao i kod žbunastih ruža. Ukoliko režete na tri okca neće puno pogrešiti.

DODATAN INFO: Više o orezivanju ruža možete pročitati ovde.

Ruže stablašice su dobrodošle u svaki vrt i pokazaće svoju zahvalnost na nezi tako što će ulepšavati prostor tokom cele godine.