Smrdljiva glavnica (Tilletia foetida)

Smrdljiva glavnica (Tilletia foetida) iliti nakostrešenost žita je gljivično oboljenje koje se može pojaviti u usevima pšenice, ječma, raži i tritikala.

Simptomi

Zrno zaraženih žitarica se pretvara u crni prah. Zaraženi klasovi se javljaju nekoliko dana ranije i uvek su uspravni. Zbog toga je smrdljiva glavnica dobila i naziv nakostrešenost žita. Takvi, nakostrešeni klasovi su ubrzo pretvaraju u  crni prah koji je, ustvari, mnoštvo spora nove generacije gljivice smrdljive glavnice. Putem vetra se spore raznose po neposrednoj okolini i prvom prilikom će zaraziti sledeći usev žitarica koji bude posejan.

Zrna zaražena smrdljivom glavnicom

Zrna zaražena smrdljivom glavnicom

Vreme kada se smrdljiva glavnica manifestuje.

Napad se može očekivati u vremenskom intervalu od nicanja pa do pojave prvog pravog lista. Simptomi se manifestuju tek nakon klasanja tako da nije moguće „na oko“ utvrditi da li je usev zaražen smrdljivom glavnicom ili ne.

Prelazni domaćini

Smrdljiva glavnica nema prelazne domaćine. Ova gljivica je evoluirala tako da je u potpunosti vezana za žitarice. Prezimljava u zaraženim žetvenim ostacima.

Kako se suzbija smrdljiva glavnica?

Trogodišnji plodored, se primenjuje kako bi se gljivici presekao lanac ishrane. Tri godine ne gajenja žitarica na parceli koja je bila zaražena garantuju da će gljivične spore spontano izumreti.

Gajenje otpornih sorti i hibrida je najbolje rešenje ukoliko nema načina da sprovede plodored. U slučaju se se žitarice gaje na istoj parceli više uzastopnih godina šansa da se smrdljiva glavnica manifestuje u usevu postaje veća kako vreme prolazi.

Hemijska sredstva za suzibjanje smrdljive glavnice postoje ali postoji problem u njihovoj primeni. Smisleno je koristiti ih tek kada se uoče nakostrešeni klasovi ali tada je kasno da se bolest suzbije. Jedino čemu hemijska sredstva svarno mogu doprineti je smanjenju štete i broja spora koje će se pojaviti sledeće godine.

Više se isplati računati na preventivne mere nego na hemijska sredstva kada je smrdljiva glavnica u pitanju.

Pre upotrebe preparata detaljno pročitati uputstvo. Radi efikasnije upotrebe i izbegavanja neželjenih posledica koje mogu da nastanu upotrebom preparata konsultovati se za zaštitarom ili fito farmaceutom.