Svekrvin jezik – najkorisniji kaktus na svetu

Svekrvin jezik (Opuntia humifusa fam Cactae) je izuzetno lep, poželjan i žilav i koristan kaktus. Član je porodice kaktusa i mnogobrojnog roda Opuntia i njeni srodnici se mogu naći u svim krajevima sveta. Malo je razlike između svekrvinog jezika i ostalih srodnika. To je dobra stvar zato što su koristi od ovog kaktusa mnogobrojne. Ne govorimo samo o biljci koja služi kao ukras ili kao hrana za oprašivače, ne. Svekrvni jezik se može koristiti u narodnoj medicini, kuhinji i hemijskoj industriji. Ova biljka može dati mnoštvo supstanci širokog spektra upotrebe i ukoliko ozbiljno shvatimo njen potencijal, možemo smanjiti globalno zagađenje.

Prvo, o samoj biljci i razmnožavanju.

Svekrvin jezik je karakterističan po svom pljosnatom, obljem i bodljikavom telu zahvaljujući čemu je i dobio naš narodski naziv. Razvija žbun tako što svaki „jezik“ formira nove jezike i tako uvećava svoju masu. Pošto je svekrvin jezik poreklom iz pustinjskog dela Meksika i SAD-a, pustinjske oluje ih često lome, kidaju i nose jezike na sve strane. To je upravo ono što ovaj kaktus želi jer ima sposobnost vegetativnog razmnožavanja. Pokidani delovi puste korenje, formiraju nove biljke koje uspešno kolonizuju i ozelenjavaju pustinju.

Iz navedenog je jasno da se svekrvin jezik najlakše razmnožava pelcerom i postupak za dobijanje novih biljaka je sledeći:

  1. Odseći jedan jezik i ostaviti ga da provede.
  2. Držati ga na izuzetno suvom mestu. Ne sme imati nikakav kontakt sa vodom narednih sve do tri nedelje dok se formira ožiljno tkivo.
  3. Nakon što se na mestu gde je bio rez pojavi narandžasto-braonkasto tkivo, pelcer je spreman za sadnju.

Supstrat za svekrvin jezik mora biti posebno spremljen. Pošto je biljka poreklom iz najsušnijih delova naše planete, mora joj se pripremiti adekvatan supstrat koji je sličan tamošnjim uslovima. To znači da se u saksiju prvo stavlja sloj šodera koji ne mora biti krupan. Dovoljno je da ne prođe kroz rupice na dnu saksije. Za supstrat je najbolje pomešati pesak i zemlju u odnosu 3:1 ili 4:1 i tako ubaciti u saksiju.

Istini na volju, ovaj kaktus se može uspešno gajiti i u bašti bez ikakve pripreme ili posebnih uslova, o čemu svedoči ponuđena slika.

 

svekrvin jezik

Pančevo, Srbija. Svekrvin jezik koji je iz pustinje uspešno opstaje na parčencetu zemlje pored ivičnjaka jedne mirne uličice. Vojvođanska zima mu. očigledno, ne smeta uopšte.

Pošto baštu na raspolaganju nema svako i gaji kaktus u saksiji, sledeći korak u procesu bio bi da ubacite jezik u supstrat tako da deo koji ima formirano ožiljno tkivo zatrpa 2-5 cm u supstrat. Pelcer se može umočiti u prirodni preparat za ukorenjavanje kako bi se postigli bolji rezultati. Blago i oskudno zalivanje je ne samo neophodno nego i obavezno, naročito u ranim fazama rasta.

Cvetovi i plodovi

Svekrvin jezik je jedan od onih kaktusa koji svake godine cvetaju. Boje na koje se najčešće nailazi su crvena, narandžasta i žuta. Verovali ili ne, selekcionerski i oplemenjivački rad se vrši kako bi se dobile još boja cveta i još neke osobine…

Nakon cvetanja i oprašivanja formira se izuzetno zanimljiv plod. Obično je crvenkasto-roze boje i oblika kruške, te se u svojoj domovini svekrvin jezik zove Eastern Prickly Pear (Istočna bodljikava kruška), mada, na prvi pogled, više liči na rotkvicu.

Plodovi su puni vode i lekovitih materija i koriste se u narodnoj medicini i kuhinji. Neretko se na pijacama u Meksiku mogu naći slatke žele kocke napravljene od plodova i slatkiši koji mogu biti od plodova ili zelene mase. Svekrvin jezik se često koristi u kuhinji i narodnoj medicini, ali kruže priče da može izazvati blage alergijske reakcije, tako da se oprez, ipak, preporučuje. Isto važi i za lekove i meleme.

Svekrvin jezik u hemijskoj industriji

Od ove biljke se može praviti ekološka boja za štampu. Umesto da se koriste mineralne materije koje sadrže gvožđe i olovo, crvenu boju menja ekstrakt ploda ove biljke. Ekološka, ekonomska i zdravstvena korist je do te mere izražena da ima izgleda da će crvena boja dobijena iz svekrvinog jezika postati standard.

Osim boje za hartiju i tekstil, od zelene mase ovog kaktusa se može praviti biogorivo, bioplastika i biokoža.

Kada shvatimo da je svekrvin jezik kaktus koji se širi i razmnožava kao korov (za što se i smatra u Meksiku) po jalovom zemljištu, i da se od njega mogu redovno praviti proizvodi koji čuvaju okolinu i zdravlje, treba uzeti u obzir da će uskoro ova zanimljiva biljka i njeni srodnici krasiti mnogo plodnija polja širom sveta.“