Rotkvica

Rotkvica je povrće koje se lako gaji i ima širok spektar primene u ishrani. Bez obzira na površinu koja je pod ovim usevom, ovu povrtarsku kulturu je moguće gajiti i dobijati značajne količine domaćeg, zdravog i ukusnog povrća.

Rotkvica se gaji radi dobijanja karakterističnog zadebljanog podzemnog stabla koje je bogato vitaminima i mineralima. Neki od značajnijih vitamina su C i B6, dok se među mineralima mogu izdvojiti kalcijum i kalijum. Preporučljiva dnevna doza je 4-6 rotkvica, odnosno jedna veza, mada osobe koje imaju probleme sa tiroidnom žlezdom bi trebale da ih izbegavaju. Kalorija skoro i da nema, te se jedenje rotkvice preporučuje tokom trudnoće jer od njih majka i beba imaju samo korist, u skladu sa dnevnom dozom, naravno.

Rotkvice se u ratarstvu mogu koristiti i za pravljenje zelenišnog đubriva. Mogu se sejati posle strnih žita i pošto brzo sazrevaju, zaoru se na parceli tokom letnjeg plitkog oranja ili jesenjeg oranja. Ovaj način upotrebe rotkvice je izuzetno isplativ u smislu da je seme jeftinije od mineralnog đubriva koje bi unelo istu količinu hraniva u zemljište. Osim što unosi hraniva, rotkvica obogaćuje zemljište organskom materijom i regeneriše humus. Jedini nedostatak ovog sistema đubrenja je što ga nije moguće sprovesti bez sistema za zalivanje, jer je osetljiva na sušu.

Gajenje rotkvica

Rotkvice se mogu gajiti bilo kada tokom sezone. Njena najznačajnija osobina je brzo sazrevanje. Rotkvica je spremna za berbu 20-30 dana nakon setve. Ukoliko se tako namesti da će vam parcela biti prazna oko mesec dana, možete posejati rotkvicu koja će se brati ili zaorati. Bilo kako bilo, imaćete koristi od nje.

Sorta ima puno i uglavnom su crvene boje. Mogu se naći rotkvice koje su sitne kao trešnje i one koje su veličine teniske loptice. Što se boje tiče, mogu se, sem crvenih, naći bele i crne rotkvice.

Zahtevaju 6-8 sati sunca dnevno i ocedno zemljište. Izuzetno su osetljive na plavljenje i zabarivanje.

zelenišno đubrivo - zaoravanje

Obrada zemljišta se vrši na više načina:

  • oranje, dopunska obrada, setva putem skraćene (redukovane) obrade
  • direktne setve u strnjiku

Metod obrade zavisi od krajnjeg cilja setve (za prodaju ili za zelenišno đubrivo). Nema svrhe ulagati previše u usev koji će biti zaoran.

Što se same setve tiče, ona može proteći na dva načina:

  • direktna setva na parceli
  • setva u zaštićenom prostoru, pa kada biljka stasa, rasađivanje na otvorenom polju

Setva i sadnja rotkvice se može vršiti na malim površinama, terasama i kontejnerima. Ovaj usev je jako zgodan za gajenje u saksijama, jer brzo stasava i može se neprestalno gajiti tokom cele godine.

Nega useva

Rotkva zahteva redovno, umereno zalivanje. Ukoliko se seje ručno, može se desiti da biljke niču jako blizu jedna drugoj, te ih je potrebno prorediti kako bi imale dovoljno prostora za rast i razviće.

Od bolesti se najčešće javlja plamenjača, a udarni termin je kada se temperatura kreće od 20-35 ºC, a vlažnost vazduha je visoka. Ovakve situacije su česte u zaštićenom prostoru. Od štetočina najčešće rotkvicu napadaju žičnjaci. Obožavaju je i mnogi povrtari koriste rotkvicu kao mamac tako što je poseju u međuredni prostor glavnog useva.

Berba i spremanje jela

Rotkvice su spremne za berbu kada su jarke boje i čvrste. Ukoliko ima mekanih rotkvica, bacite ih, jer je moguće da su zaražene nekom vrstom truleži. Sama berba podrazumeva vađenje rotkvica iz zemlje, njihovo pranje i pakovanje. Poželjno je da se rotkvice drže na hladnom i suvom mestu. U frižideru mogu opstati neko vreme, ali posle nedelju dana gube na kvalitetu i ukusu – postaju ljute i smežuravaju se.

Rotkvice se mogu jesti sveže, ili u salati sa bilo kojim drugim povrćem.

Od rotkvica se može praviti kompot tako što se pomeša voda i sirće u odnosu 1:1 i doda malo soli i šećera po ukusu. U pomenutu mešavinu se dodaju, na kolutove iseckane, rotkvice i ostavljaju u frižideru preko noći. Ovako pripremljene rotkvice se mogu jesti prvom prilikom, ili se mogu tegliti i čuvati za kasnije.

Rotkvice se mogu još i pržiti u tiganju sa mesom i drugim povrćem.

Takođe je moguće sa njima napraviti ražnjiće.