Godži bobice – gajenje i upotreba

Godži bobice su jarko crveni plodovi žbunaste godži biljke (Lycium barbarum fam. Solanaceae) koja je poreklom iz Kine. Ove bobice postaju izuzetno popularne u mnogim delovima sveta usled njihove hranljive i zdravstvene koristi. Samo gajenje godži bobica je jednostavno i može se vršiti u raznim klimatima i malim površinama nezavisno od dostupnosti mašina i oruđa za rad.

Klima i zemljište

Od tropske do kontinentalne klime kao što je naša moguće je naći adekvatne prirodne uslove za gajenje godži bobica. Najviše joj odgovara naša, umereno-kontinentalna, klima koju odlikuje  dug period godine sa dosta sunca.

Naše zemljište im takođe odgovara zato što godži bobice vole zemlju koja je laka, porozna i ne zabaruje se. Zemljište na kojem se gaje treba da bude blago kiselo sa pH faktorom koji se kreće 6-7. Zemljiše ne sme biti slano ili alkalno jer u tom slučaju biljke bivaju zakržljale a kvalitet i količina roda su lošiji.

DODATAN INFO: Ukoliko niste sigurni u kiselost zemljišta sa par stvari koje imate po kuću i sprovedite jedan brz domaći pH test kiselosti.

Razmnožavanje godžija

Godži biljke se mogu razmnožavati semenom, reznicama i položenicama.  Razmnožavanje putem semena se najviše koristi u masovnoj proizvodnji. Seme se pre setve potopi u mlaku vodu i tako odstoji 24h. Seje se na dubinu od 5mm u kućice. Međuredni razmak  između kućica je 1-2 metra dok je u samom redu razmak između kućica 60cm. Posle setve je poželjno i blago zaliti.

Reznice se takođe mogu koristiti. Prave se tako što se sa postojećeg žbuna iseče izdanak dužine 10-15cm i odstrani svo lišće sa dve donje trećine. Oguljeni deo je neophodno potopiti u hormonski rastvor koji podstiče ukorenjavanje pre sadnje  Ovaj metod se preporučuje ukoliko gajte biljke u kontejnerima. Ukoliko je sadnja na stalno mesto preporučuje se upotreba velikih kontejnera kao što su saksije broj 50. Kontejner je neophodno pokriti plastičnom kesom kako bi se napravio mini plastenik koji će održavati vlažnost zemljišta dok biljka skroz ne ukoreni.

Razmnožavanje položenicama je isto kao i kod jagode. Prizemna horizontalna grana se savija i pokriva zemljom. Vremenom će sa na pupoljcima zakopane grane formirati korenčići i dobiti nova biljka koja se nakon izbijanja na površinu i listanja može odstraniti od matične biljke.

Sadnja se vrši u proleće i najpoželjnije je obaviti je u aprilu mesecu.

Nega

Nakon što se prime biljke godžija nega se svodi na redovno plevljenje, zalivanje i đubrenje. Zalivanje treba da bude redovno, ali ne i obilno, jer je biljka sklona pojavi truleži korena.

Povremeno se tokom zalivanja mogu primenti vodotopiva mineralna đubriva. Uprkos tome što godži voli kiselije zemljište treba paziti da se ne pretera i uništi humus koji je glavni sastojak organske komponente zemljišta. Pošto godži takođe voli zemljište bogato organskom materijom najpreporučljivije je đubriti više puta tokom godine. Ukoliko vam je na raspolaganju zalivni sistem kao što je kap po kap moguće je stalno zalivati vodom koja je blago-obogaćenom hranivima.

Orezivanje žbunova se sprovodi kako bi se uklonile oštećene, bolesne i ukrštene grane. Orezan žbun ima mnogo bolji protok vazduha kroz biljno telo i kao takav manje je sklon pojavi bolesti.

Berba i čuvanje godži bobica

Prve godži bobice možete očekivati u drugoj ili trećoj godini gajenja. Berba se vrši u periodu avgust-septembar kada su bobice najkrupnije i najcrvenije. Beru se ručno otkidanjem ili odsecanjem. Godži bobice su sklone kvarenju i gnjecanju te je jako bitno da se slažu u čvrste gajbe i brzo odlažu u frižider ili hladnjaču mada postoji i još jedna opcija – sušenje.

Godži bobice se mogu osušiti prirodnim ili veštačkim putem i mogu da odstoje duže vreme.

DODATAN INFO: Više o tehnikama sušenja možete pročitati ovde.

Par recepata za poslastice sa godži bobicama

Suva voćna mešavina
 • Šaka godži bobica
 • Šaka prženog badema
 • Šaka prženog indijskog oraha
 • Šaka oljušćenih semenki bundeve
 • Šaka osušenih brusnica
 • Šaka rendane crne čokolade

Sve staviti u sud sa dobrim poklopcem i izmešati. Ova mešavina može da se jede narednih nedelju dana.

Godži bobice -voćna mešavina

Voćna mešavina sa godži bobicama.

Godži sladoled
 • Jedna zamrznuta banana
 • Šaka zamrznutih borovnica ili brusnica
 • Četvrt šolje jogurta
 • Pola šake godži bobica
 • Supena kašika meda
 • Dodatci kao što su rendana čokolada i kokos se dodaju po želji i ukusu

Svi sastoijci sem dodataka se stave u blender i melju dok se ne dobije ujednačena kaša. Pre serviranja se ubacuju dodatci. Kaša se mora držati u frižideru ukoliko će se jesti kasnije.