Organsko gajenje lubenica

Organsko gajenje lubenica je lep i zanimljiv način za dobijanje svežeg i slatkog bostana.  Gajenje na ovaj način nije teško samo treba znati na šta treba da se obrati više pažnje i koji se sintetički preparati mogu zameniti prirodnim. Razmotrićemo sve aspekte gajenja i ponuditi adekvatne zamene za sintetička sredstva, zalivanje, đubrenje i negu useva.

Prvo na šta moramo obratiti pažnju je krajnji cilj – dobijanje slatke, sočne, ne nužno najveće, lubenice. Čar lubenice je da bude slatka i sočna. Nema ničeg goreg nego uzeti ogromnu lubenicu koja je nezrela sa tri prsta kore. Još su gore one vodene koje kada se zagrizu nemaju dve trećine sadržaja iscuri. Prava, lepa, lubenica je zrela slatka i mesnata i kako bi bila takva neophodno je u svom plodu (bobici) nakupi znatne količine šećera. Da bi to postigla proces fotosinteze mora da teče ujednačeno i neometano.

Koji su ključni momenti za organsko gajenje lubenica?

Najbitniji momenti za organsko gajenje lubenica, ili bilo kog drugog useva ili zasada su:

  • prihrana
  • zalivanje
  • zaštita

svaki od ovih momenta se može sprovesti na standardan „kako sme već navikli“ način uz upotrebu sintetičkih sredstava iii da se primeni malo drugačiji organski pristup. Daleko od toga da sintetička sredstva ne treba koristiti, štaviše, poželjno je imati ih pri ruci ali način i količina upotrebe će jasno pokazati ko je organski proizvođač.

Prihrana

Lubenice vole humusno zemljište koje je bogato raznovrsnim hranivima. Najbolji pokazatelj zdravog i plodnog zemljišta su gliste. Ukoliko tokom obrade zemljišta primetite puno glista znajte da će one biti od neizmerne pomoći.  Što se samog bacanja đubriva tiče lubenica se ne seje na zemljište na kome se skoro zaorao stajnjak. Ukoliko koristite stajnjak organsko gajenje lubenica se može sprovesti tek nakon što prođe jedna sezona gajenja.

Lubenica zahteva velike količine NPK hraniva i raznovrsne mikroelemete. Ovde dolazi do glavnog problema u organskom gajenju lubenice.  Organska đubriva su raznovrsna ali slaba dok sintetička sadrže visoke koncentracije samo nekolicine elemenata. Ove dve suprotnosti se moraju uskladiti pravljenjem takozvanog organo-mineralnog  kompleksa. Mešanje mineralnih đubriva sa kompostom je odličan način za spravljanje adekvatno balansiranog hraniva. Redovnom ishranom na ovaj način se može optimizovati đubrenje i ispoštovati Libigov zakon.

Upotreba mikrobioloških đubriva i preparata za ukorenjavanje prilikom rasađivanja takođe dolazi u obzir.  Mikrobiološka đubriva će znatno obogatiti zemljište korisnim mikroorganizmima koji će proizvoditi male količine hraniva i štiti usev od bolesti.

Zalivanje

Bilo da je u pitanju klasično ili organsko gajenje lubenice zalivanje useva mora biti redovno ali ne i preterano. Ukoliko se previše zaliva lubenica postaje „vodena“ i automatski postaje manje kvalitetna.

kucanje lubenice

Naše takozvano kucanje ili šamaranje lubenice je ustvari test na količinu vode. Ukoliko pri kucanju lubenica vibrira ili odzvanja znajte da je puna vode. Kratak, jasan i precizan zvuk ukazuje na to da je lubenica mesnata, zrela i slatka.

Previše vode, takođe može da guši koren i napravi povoljan ambijent za razvoj bolesti i štetočina. Pitanje je kada i sa koliko vode treba zalivati da bude taman. Na to pitanje daju odgovor iskustvo i klimatograf. Iskustveno se brzo ukapira koliko zemljište može da primi i zadrži vode. Glavni faktor je poroznost zemljišta i obogaćenost humusom.

Jedna od najpoželjnijih metoda za organsko gajenje lubenice je primena slamnog malča. Slamni malč sprečava isparavanje vode i azota iz zemljišta tokom vrućih i sušnih dana. Ukoliko stavite plod na prostirku od malča dobićete lubenicu bez žute fleke koja nastaje na mestu kontakta između ploda i gole zemlje.

Ukoliko vidite lubenicu koja ima dve žute fleke na sebi uzmite je jer jedna fleka je nastala usled kontakta sa zemljištem a druga je sunčeva ožegotina. Lubenice sa dve fleke se rasle na obodu parcele i dobijale najviše sunca. Više sunca jednako jača fotosinteza što znači da su najslađe.

Zaštita

Organsko gajenje lubenica se svodi na minimalnu upotrebu sintetičkih pesticida. U suštini trebalo bi ih u potpunosti izbegavati ali niko nije u stanju da garantuje to. Treba ih imati pri ruci i koristiti samo u slučaju havarije. Kako do havarije ne bi došlo primenjuje se „bolje sprečiti nego lečiti“ pristup. Klice štetnih mikroorganizama uvek ima u zemljištu i insekti dalje doprinose njihovom širenju. Moguće je držati bolesti i štetočine pod kontrolom tako što se koriste prirodna sredstva za zaštitu bilja. Ova sredstva su u stanju da rasteruju insekte a neka su još delotvorna i protiv bolesti.

Spisak bolesti koje se manifestuju u usevima lubenice, dinje, tikve, tikvice i bundeva možete naći ovde

Recepte za sredstva od koprive, lukova, paprike, kafe i cigareta koja možete sami napraviti možete pročitati na ponuđenim linkovima

Organski gajenje lubenice je bitno redovno prskati bio repelentima čak i kada su zdrave. Sredstva su bezopasna po živi svet jer ona deluju tako što svojim, za insekte neprijatnim, mirisom rasteruju leteće sve što leti i gamiže. Koktel od koprive je u stanju da uništi klice plamenjače i pepelnice, dve najčešće biljne bolesti kod nas.

Da li je organsko gajenje teško?

Nije ali redovnost je ključ uspeha. Samo redovnom primenom mera zaštite, redovnom i adekvatnom ishranom u kombinaciji sa redovnim zalivanjem je moguće održavati visok stepen fotosinteze i zdravlja useva. Organsko gajenje lubenice je značajno jer ćete na taj način uvideti da ovaj vid gajenja nije težak i da se neke, ako ne i sve, mere mogu primeniti u bilo kom datom momentu dok lubenice rastu i uzrevaju.