Ptičiji dvornik (Polygonum aviculare)

Ptičiji dvornik je još poznat kao: dvornik, ptičija trava, troska, solomonov pečat.

Ptičiji dvornik se može naći u:

Strnim žitima, neobrađenim površinama, proređenim lucerištima, livadama, pašnjacima, voćnjacima i vinogradima.

Opis korova

Korenov sistem je žiličast. Stablo ptičijeg dvornika je razgranato, raste u dužinu od 30 do 60 cm. Listovi su tamnozeleni, duguljasti, eliptični. Cvetovi izbijaju iz pazuha lista u grupama od dva do četiri. Cvetovi su sitni zelenkaste, ružičaste ili bele boje. Plod je trodelna orašica. Ovaj korov je u velikom broju slučajeva prelazni domaćin za vilinu kosicu što se mora imati u vidu pri gajenju lucerke.

Cvetanje i plodonošenje

Cveta od juna do oktobra, plodonosi u kasno proleće.

ptičiji dvornik-1

Preventivne mere uključuju

Setvu čistog semena, plodored, upotreba pravilno negovanog stajnjaka i komposta. Metod predsetvene provokacije korva se preporučuje za guste prolećne useve u kojima se ptičiji dvornik javlja.

Više o provokaciji korva možete saznati ovde.

Kako se ptičiji dvornik mehanički suzbija?

Kosidba nepoljoprivrednih površina koje okružuju parcelu je dobra mera regulacije korovske populacije i sitni kiseljak nije izuetak. Redovnom kosidbom onemogućava se stasavanje ptičijeg dvornika i samim tim neće dobiti šansu da formira seme.

Međuredna obrada useva putem okopavanja i kultiviranja se pokazala kao efikasna mera borbe u samim usevima. Redovnost je, i u ovom slučaju, ključ uspeha.

Dug i napran posao okopavanja i kultiviranja se može ubrzati i učiniti jeftinijim pretvaranjem starg bicikla u kultivator ili upotrebom vile za oranje.

Postoji i mogućnost upotrebe živine za suzvijanje korova  Kokoške i čurke efikasno nalaze i jedu seme bez obzira na stanje zrelosti i tako sprečavaju formiranje nove generacije korova.

Više o živini i kako je uposliti saznajte ovde

Hemijsko suzbijanje

U praksi se ptičiji dvornik tretira kao širokolisni korov. U zavisnosti od tipa useva (uskloisni ili širokolisni) bira se adekvatno sredstvo za prskanje. Gusti usevi su rizični za prskanje dok se u širokorednim usevima prskanje može sprovoditi. Preporičljiva je upotreba zaštitne zavese na prskalici.

Na nepoljoprivrednim površinama se mogu primeniti totalni herbicidi namenjeni za suzbijanje zeljastog bilja.

Pre upotrebe preparata detaljno pročitati uputstvo. Radi efikasnije upotrebe i izbegavanja neželjenih posledica koje mogu da nastanu upotrebom preparata konsultovati se za zaštitarom ili fito farmaceutom.