Navodnjavane na fitilj

Navodnjavanje na fitilj je zgodno za sve koji nisu imali priliku, potrebu ili mogućnosti da ulože u neki ozbiljniji sistem za navodnjavanje. Uvek možemo da se okrenemo crevu ili kati za zalivanje ali sama pomisao da treba vući creva ili kate vode unaokolo po letnjoj vrućini nije nešto čemu se rado pribegava. Situacija je još gora ukoliko od izvora ili skladišta vode  treba da se ide sa punim kantama, uzbrdo, više puta, svaki dan. Ovaj zalivni sistem nije savršen ali je jeftin, lako se pravi, održava i popravlja pa ga vredi napraviti i usavršavati.

Postoje mnogi naćini na koje se mogu improvizovati zalivni sistemi. Više o ovim improvizacijama možete pročitati ovde.

Kako izgleda i funkcioniše navodnjavanje na fitilj?

Sistem se sastoji iz samo dva dela: rezervoara i fitilja a sila gravitacije i kapilarno kretanje sprovode vodu kroz njega. Osmoza, na samome kraju, oslobađa vodu iz fitilja

Rezervoar je sud proizvoljne veličine koji drži vodu i mora se postaviti na neko uzvišenje ili okačiti na granu. Kao eksperiment možete uzeti najobičniju plastičnu bocu za vodu iz prodavnice. Najbolja je ona sa ručkom jer se može lako okačiti. Rezervoar mora da bude na višem položaju u odnosu na fitilj. Navodnjavanje na fitilj počinje dejstvom sile gravitacije na vodu koja se nalazi u rezervoaru.

Fitilj se pravi od bilo koje vrste prirodne tkanine. Naboljii je čist pamuk ali u praksi se pokazalo da se može koristiti bilo koja vrsta stare tkanine kao što su pertle, učkuri, majce itd. Uprkos tome što sadrže sintetički materijal ispunjavaju svrhu. Fitilj, kada dođe u kontakt sa vodom počinje da se kvasi i voda prodire kroz njega usled kapilarnog kretanja. Kapilarno kretanje kroz tekstil je linija najmanjeg otpora za vodu tako da će ona prvo da nakvasi ceo fitilj pa tek onda da curi iz njega.

Putem osmoze voda biva oslobađana u neposrednu okolinu što znači da će oko fitilja uvek biti vlažno. Jasno je kako sistem za navodnjavanje na fitilj dostavlja vodu žednim biljkama.

navodnjavanje na fitilj

Prikaz principa rada sistema navodnjavanja na fitilj

Cake za najbolje rezultate

  • Na mestu gde se spajaju rezervoar i konopac dobro je zalepiti gumeni prsten kako voda ne bi curela sa strane nego samo kroz konopac. Najbolji način da se to postigne je probušiti rupu na dnu rezervoara, i prošnirati konopac. kroz ceo sud.
    Nakon toga staviti gumu i lepak na konopac, vezati čvor na kraju i povući ga tako da lepljiva strane gumice legne na dno suda. Kada lepak stegne voda će moći da se kreće samo kroz fitilj.
  • Rezervoar se može ofarbati u belo ili crveno jer te boje odbijaju toplotu i samim tim se voda u njemu sporo greje.
  • Rezervoar treba da ima poklopac kako voda ne bi isparavala iz njega
  • Navodnjavanje na fitilj najbolje funkicniše kada je konopac blizu biljke. Konopac se može razvlačiti u bilo kom pravcu ili se može motati oko korena i prizemnog dela stabla.
  • Fitilj se može uvek produžiti. Vezivanjem još jedne pertle ili trakice tekstila na postojeć fitilj dobija se na dužini
  • Pokrivanjem fitlja sa malčem ili ili njegovim ukopavanjem garantuje se da će voda koja kroz njega ide imati više površine koju može kvasiti.

Koliko para toliko i muzike

Navodnjavanje na fitilj je sistem koji možete da sklepate na brzaka i ima da radi. Nije najbolje rešenje ali je brzo i praktično rešenje. Izuzetno je koristan ako se glavni sistem za navodnjavanje pokvari, imate malu baštu ili vas jednostavno mrzi da nosakate kante sa vodom unaokolo.

Zalivanje je često nedostupno ili neisplativo. U skladu sa tim moguće je napraviti baštu koja štedi vodu.

Naročito je praktičan za zalivanje dok ste van kuće ili na godišnjem odmoru. Napunite rezervoar i pustite ga da radi. Naravno treba imati u vidu zalivnu normu i u skladu sa njom izabrati sud adekvatnog kapaciteta. Ima svoje prednosti i svoje mane- kao i svaki dugi zalivni sistem ali pošto se može, bukvalno, napraviti od otpada važi ona stara narodna izreka koliko para toliko i muzike. Kada se ukaže prilika  ovaj sistem navodnjavanja se može unaprediti ili zameniti. Do tada će verno da vas  služi.