Plamenjača vinove loze (Plasmopara viticola)

Plamenjača vinove loze je jedna od najčešćih gljivičnih bolesti grožđa u našem regionu.

Simptomi plamenjače vinove loze

Simptomi se manifestuju na svim zelenim delovima biljke. Listovi, pupoljci,lastari i zelene bobice dobijaju fleke koje su raznih nijansi crvene, braon crne i narandžaste boje. Delovi biljnog tela deluju kao da su goreli ili bili oprženi plamenom. Te fleke su, ustvari, kolonije gljivica koje se spremaju za razmnožavanje.

Učestalost i vreme napada:

Plamenjača vinove loze se javlja svake godine pri povećanoj vlazi. vazduha. Za razvoj joj pogoduje temperatura vazduha od 20ºC, obilne kiše i smena kišovitog i sunčanog vremena. U našem klimatu uvek postoji opasnost od pojave ove bolesti. Udarni termini su proleće (najčešće maj) i jesen (najčešće septembar),

Prelazni domaćini:

Prelazni domaćin su insekti i zemljište. Spore gljiva se slobodno šire po neposrednoj okolini i padaju na zemlju i delove biljnog tela. Insekti koji se slobodno kreću po biljkama sone sa sobom klice plamenjače vinove loze i tako doprinose širenju ove bolesti. Najporblematičnije su lisne vaši koje, neizostavno, svake godine napadaju vinovu lozu.

Suzbijanje plamenjače vinove loze

Preventivne mere ne  postoje pošto je vinova loza višegodišnji zasad.

Jedina preventivne mera koje se može preduzeti je rasterivanje insekata. Insekte je moguće rasterati prirodnim preparatima na bazi koprive, paprike, lukova, kafe i cigareta. Redovno prskanje repelentima, pogotovu kad su zdrave, će efikasno rasterivati insekte. Najtoplije se preporučuje sredstvo na bazi koprive jer se u dosta slučajeva pokazalo efikasno protiv insekata, pepelnice i same plamenjače vinove loze.

Za suzbijanje plamenjače vinove loze u obzir dolazi upotreba plavog kamena ili bordovske čorbe. Pri jesenjem prskanju mora se uzeti u obzir minimalan period koji mora da prođe od zadnjeg prskanja do berbe (karenca). Bez obzira na to da li je grožđe vinsko ili stono rizik od trovanja fungicidom je izražen.

Ukoliko vas brine da li je sveže voće ili  povrće zatrovano možete ukloniti ostatke pesticida sa uradi-sam domaćim sprejem. Recept za sprej možete naći ovde.

Pri prskanju je poželjno izbegavati period cvetanja kako ne bi došlo do oštećenja polena.

Pre upotrebe preparata detaljno pročitati uputstvo. Radi efikasnije upotrebe i izbegavanja neželjenih posledica koje mogu da nastanu upotrebom preparata konsultovati se za zaštitarom ili fito farmaceutom.