Uklanjanje ostataka pesticida sa hrane koju jedete pomoću napravi sam spreja

Uklanjanje ostataka pesticida je postala ustaljena navika zato što su mnogi su u zadnje vreme prešli, ili su u toku prelaska, na organski režim ishrane. Javlja se problem u ceni organske hrane, naročito voća i povrća. Kao dodatan problem nameće se dostupnost namirnica u maloprodaji jer ko gaji organsko mora da poštuje sezonu stoga je nemoguće naći ono što tražite u svako doba godine. Okreni-obrni, od značaja bi bilo da postoji način za uklanjanje pesticida sa površine plodova koji su proizvedeni na konvencionalan način.  Na tapetu su takođe i uvozni plodovi jer ,kod njih pogotovu, nije moguće ustanoviti stepen upotrebe pesticida.

prskanje useva

U SAD-u značaj pranja i kuvanja plodova pre upotrebe je dobio na snazi nakon objavljivanja spiska plodova koji su na testovima pokazali visoku koncentraciju pesticida na svojoj površini. Jabuke, voće koje se najčešće konzumira, su prve na spisku jer su u 92% slučajeva pokazale prisustvo ostataka dva pesticida. Drugo neslavno mesto pripada celeru koji je u 95% slučajeva prikazao prisustvo ostatka barem jednog pesticida. Dalje se na spisku nalaze: jagode, kajsije, spanać, nektarine, grožđe, paprike babure, krompir, kupine, salata i kej.

Kina je (trenutno) vodeća zemlja po upotrebi pesticida sa 13,1 kg/ha što je pet puta više nego SAD koja zauzima drugo mesto sa 2,5kg/ha. Naročito su opasni insekticidi jer njihova namena je takva da ubijaju životinjske ćelije bilo da je to insekt ili čovek u suštini razlike nema.

Rang listu trovača možete nači ovde. Ukoliko želite da zamenite sintetičke pesticide sa jednako delotvornim prirodnim varijantama pogledajte recepte za zaštitna sredstva na na bazi koprive, lukova, paprike, kafe i cigareta

Postupak

Zaključeno je da pranjem plodova sa dvoprocentnim rastvorom vode i soli izvrši uklanjanje ostataka pesticida 75-80% sa površine ploda ali problem se javlja kod plodova kao što su: grožđe, jabuke, šljive, okra, kupine i maline jer plodovi imaju puno neravnina i sitnih šupljina u kojima se pesticidi lako nakupljaju a teško izbacuju.

uklanjanje ostataka pesticida

 

Druga opcija je pranje plodova u rastvoru sirćeta i vode. Rastvor treba da sadrži 10% sirćeta i 90% vode. U rastvor se potapaju plodovi i tako bi trebali da odstoje 12-20 minuta. Nakon vađenja plodova primetićete da je voda prljava ili ima nešto nedefinisano što pluta na površini. kada to primetite znači da je uklanjanje ostataka pesticida uspešno sprovedeno. Nakon vađenja, plodove je neophodno oprati čistom vodom. Ovaj metod nije preporučljiv za gnjecave plodove kao što su malina i kupina jer će rastvor lako ući kroz tanku ljusku i pokvariti ukus.
Umesto sirćeta u obzir dolazi upotreba soka od limuna.

Uklanjanje ostataka pesticida pomoću organskog spreja

Ovaj prirodan sprej za uklanjanje ostataka pesticida možete napraviti sa sastojcima koji se nalaze u kuhinji. Potrebno je:

  • Jedna supena kašika soka od limuna;
  • Dve supene kašike sode bikarbone;
  • Dva deci vode.

Sjedinite sastojke i mešajte dok se soda ne rastvori u potpunosti, nakon toga rastvor prebaciti u prskalicu. Oprskajte plodove i ostavite da deluje 5-10 minuta. Nakon toga operite plodove vodom i spremni su za upotrebu.

Limun i soda bikarbona se mogu koristiti za utvrđivanje kiselosti zemljišta (pH analiza). Saznajte više ovde.

Kako funkcioniše ovaj rastvor? Rastvor sadrži limunsku kiselinu koja je po prirodi kisela i reaguje sa baznim komponentama pesticida a soda bikarbona je bazna po prirodi i reaguje sa kiselinskim komponentama pesticida. Rastvor se jedini sa pesticidima koji se nalaze na površini ploda i samim tim se pretvaraju u jedinjenja drugačijeg tipa tj otrovnost pesticida se neutrališe na molekularnom nivou. Čim se struktura pesticida promeni lakše i otpadne sa ploda jer je pored otrovnosti pesticid izgubio i svoju lepljivost. Ostalo je još samo da operete plodove i to je to, izbacili ste pesticide iz svog jelovnika.