Prirodna sredstva protiv puževa

Sredstva protiv puževa prirodnog porekla su odlično rešenje za ove dosadne štetočine. Svake godine ista priča – kiša, sunce, kiša, sunce i evo ih. Neko bi pomislio da će se javljati polako pošto su jelte puževi ali ova gamad se brzo pojavi i još brže počne da pravi haos u baštama, voćnjacima i naročito u vinogradima. Srećom postoji više način da se puževi suzbiju na prirodan način i u skladu sa time ćemo predstaviti nekoliko varijanti.

Sredstva za rasterivanje puževa

Soc od domaće kafe je odlično sredstvo za prskanje biljaka i zemljišta. Puževi ne podnose kofein i prosipanjem soca oko biljke ili prskanjem njenih listova osigurava da će je puževi ostaviti na miru. Soc je efikasniji ukoliko se prska po zemljištu jer kiša ga lako spira sa listova. Jes da se taloži na zemljištu nakon spiranja ali soc kao sredstvo protiv puževa nije baš efikasno i radi samo ukoliko su biljka i zemljište suvi.

Bakar je još jedno sredstvo za rasterivanje puževa. Dovoljno je oguliti neki stari kabl i  bakarnu žicu namotati oko prizemnog dela stabla. Najbolje je da namotaj bude širok oko 5cm i to je sve što treba učiniti. Mana je što na ovaj način biljka može braniti samo  sa zemlje. Puževi mogu da obiđu bakar tako što će na biljku doći preko grana druge, nezaštićene, biljke ili preko zida.  Teoretski je moguće primeniti plavi kamen jer on u sebi sadrži bakar.

Luk i praziluk su biljke koje svojim mirisom rasteruju puževe. Mnogi baštovani seju ove kulture oko ugroženih biljaka i vezuju listove luka oko stabla kako bi formirali zaštitni rukav.  žalfija, ruzmarin i peršun su takođe mirisna sredstva za rasterivanje puževa. Ove biljke se mogu sejati tako da, kad niknu, formiraju ogradu oko biljke koju puževi napadaju.

Lišće nane se može brati ili kositi, pokupiti i rasuti oko ugroženih biljaka.

Sredstva protiv puževa koja ih ubijaju

Ljuske od jaja su smrtonosne za puževe. Kada se izdrobe i stave oko biljke u krug pravi se barijera koja je slična bodljikavoj žici. Puževi znaju da će se iskasapiti ako se usude da pređu preko ljuski pa ,uglavnom, ne rizikuju. Mana ovog metoda je što ljuske do jaja ne smeju biti suviše sitne a ni suviše krupne, najbolje je da budu veličine od oko jednog kvadratnog centimetra kako bile delotvorne. Tako male i lake ljuske vetar lako pokupi i razbaca te je zaštita koje ljuske pružaju delotvorna samo dok je mirno vreme.

Što se ljuski tiče mogu se još pomenuti ljuske od  oraha i lešnika. Osim toga što se ove ljuske mogu koristiti kao ogrev efikasne su kao sredstvo protiv puževa koje deluje na isti način kao i ljuske jaja.

Kukuruzna palenta je smrtonosna za puževe i što je najbolje (kako za koga) oni ne mogu da joj odole. Kada smo već na ovoj temi puževi su neodoljivi živini. Ukoliko mogu da ih dohvate izmasakriraće ih bez pardona. Kokoške su naročito efikasne protiv njih.

Koke i puževi

Više o upotrebi živine protiv štetočina možete pročitati ovde.

Mamci

Kamilica je odličan mamac jer puževi vole njen miris i ukus. Žbun kamilice u čijem se centru nalazi pužolovka sa pivom je odlična kombinacija za mamljenje i tamanjenje.

Pivo je efikasan mamac i više o pravljenju pužolovki možete pročitati ovde

Kadife i zeleno lisnato povrće kao što su kupus i salata se mogu koristiti. kao usevi-mamci i u kombinaciji sa nekim od navedenih sredstava protiv puževa mogu da naprave odličnu zaštitnu kombinaciju.

Kao što vidite postoje mnoga sredstva protiv puževa koja mame, odbijaju ili ubijaju.  Izbor sredstva se manje-više svodi na to šta vam je pri ruci u datom momentu jer skupljanje puževa rukom jeste jedna od najdelotvorijih metoda ali je i najnapornija.