Tri cake za uspešniju sadnju krompira

Sadnja krompira je prvi, konkretan, korak gajenja krompira. Gajenje krompira pruža određen stepen zadovoljstva i iskustva u baštovanstvu jer je krompir jedna od kultura koja se lako gaji. Ima nekoliko stvari na koje ukoliko se obrati pažnja i ispoštuju mogu mogu dodatno olakšati posao i na kraju sezone dati zdrave, krupne i ukusne krtole.. Priprema za sadnju počinje mesec ipo do dva pre same sadnje.

Izaberite pravu sortu

Sorata krompira ima mnogo. Slatki, beli, rozi krupniji sitniji i sorta se bira u skladu sa namenom. Neki krompiri su bolji za pečenje i prženje (pomfrit i krompir u rerni) dok su drugi bolji za kuvanje (pire i krompir čorba). Velike krtole se takođe mogu koristiti kao stočna hrana a manje i sočnije za dobijanje šećera i špiritusa. Razmislite dobro zbog čega se vrši sadnja krompira. Primera radi ukoliko planirate da ga korisitie za jelo mogu se gajiti krompir za prženje i krompir za kuvanje.

Nakon što ste izabrali željenu sortu treba uzeti u obzir njene zahteve za uspevanje.  Generalno gledano krompir je otporna biljka s’tim neke sorte nisu otporne na mraz ili sušu. Vremenske prilike i neprilike u vašem kraju vi najbolje poznajete i lako će vam biti da uskladite željeno sa mogućim.

Priprema zemljišta za sadnju krompira

Priprema zemljišta je od suštog značaja za sadnju krompira. Krompir voli meku, ocednu i poroznu zemlju sa dobro uspostavljenim slojem organske materije. Kompost i glistenjak se mogu baciti tokom dopunske obrade zemljišta. Stajnjak se ne preporučuje jer neretko sadrži larve raznih štetočina koje sa lakoćom uništavaju krtole.

Ono što krompir ne voli je kamenje i hlor. Ukoliko se, kud kamo, pojavi koji kamičak nije strašno ali kamenje veće od palca pravi gadan problem. Ukoliko se tokom obrade zemljišta često izbacuje kamenje isto se mora ukloniti sa parcele. Pogledajte kako jedno prosto napravi-sam sokoćalo čisti ravnu parcelu od kamenja.

Hlor izuzetno remeti rast i razvoj biljke i treba izbegavati sadnju krompira u zemljištu koje je bogato njime. Neophodno je znati, ili proveriti, da li zemljište ima hlora. Hlor se u zemljištu javlja prirodno ili se taloži usled dugogodišnje upotrebe mineralnih đubriva. Testiranje na hlor se može zahtevati pri analizi zemljišta. Ukoliko niste u prilici da testirate zemljište znajte da hlor podiže kiselost zemljišta. Možete sprovesti brz domaći test za kiselost zemljišta kako biste dobili grubu sliku o pH faktoru. Ukoliko je zemljište kiselo ne znači da je kiselo baš zbog hlora što opet nije korisna informacija sama po sebi. Test je super jer će pokazati da li ima potrebe za kalcijumom. Kalcijum neutrališe kiselost zemljišta bez obzira da li ona potiče od hlora ili ne. Imaćete dugogodišnju korist i dobro proći ukoliko ga upotrebite.

Sadnja krompira

Sadnja krompira se kod nas najčešće vrši u martu mesecu pred kraj mraznog perioda. Šemu i tehniku sadnje možete pročitati ovde. Najbitnija i najproblematičnija stvar vezana za sadnju su štetočine. Kao što je pomenuto krtole su izuzetno ranjive na napad štetočina i žičnjaci (larve skočibuba fam Elaterideae) su najgori od svih. Mere borbe protv žičnjaka možete pročitati ovde ali generalno govoreći najbolji način za izbegavanje problema sa žičnjacima je izbegavanje višegodišnje, uzastopne sadnje krompira na istoj parceli (monokultura).

U periodu sadnje krompira i nicanja zlatica neće predstavljati problem ali čim se biljke malo razviju pojaviće se, nažalost. Od nje se pobeći ne može pa makar sadili krompir na Marsu.

DODATAN INFO: Krompir je moguće gajiti u buretu ili sanducima. Burad i sanduci se mogu slagati jedan na drugi i tako gradi toranj za gajenje krompira. Ova metoda je savršena za gajenje na maloj površini i na betonu. Više o ovom metodu gajenja možete pročitati ovde.

Malčiranje ji zagrtanje su odlične metode koje podstiču razvoj krompira, štite ga od korova i čuvaju vodu u zemljištu.  Malčiranje međurednog prostora ili oko kućica će dati pozitivne rezultate od sadnje krompira pa sve do berbe.

Kao zaključak treba obratiti pažnju na pomenuti stvari jer se, ukoliko ih primenite sadnja krompira može kvalitetno sprovesti. Posvetite malo vremena i pažnje pripremama jer će se mnogostruko isplatiti na duge staze.