Tikvice i njihovo gajenje

Tikvice su niskokalorično povrće koje je bogato hranjivim sastojcima i ima mnoge koristi za zdravlje.  Njihov doprinos zdravlju i ishrani se ogleda u sledećim osobinama:

  • Vlakna: Tikvice su bogate vlaknima koja su važna za zdravu probavu. Vlakna pomažu u regulaciji probavnog sistema, sprečavaju zatvor i održavaju optimalnu crevnu funkciju.
  • Vitamini i minerali: Tikvice su dobar izvor vitamina A, vitamina C, vitamina K, vitamina B6 i folata. Takođe sadrže minerale poput kalijuma, mangana i magnezijuma. Ovi hranjivi sastojci podržavaju zdravlje kostiju, srca, očiju i imunološkog sistema.
  • Niskokaloričnost: Tikvice su vrlo niskokalorično povrće, što ih čini idealnom namirnicom za održavanje zdrave telesne težine. Takođe su bogate vlaknima, što pomaže u osećaju sitosti i kontroli apetita.
  • Holesterol i masnoće: Tikvice sadrže vrlo malo masti i nemaju holesterol, što ih čini zdravim izborom za ljude koji žele održavati zdrav kardiovaskularni sistem i kontrolisati nivo holesterola.
  • Hranljiva i raznovrsna upotreba: Tikvice su veoma svestrano povrće koje se može koristiti u mnogim jelima. Možete ih kuvati, peći, pržiti, koristiti u salatama ili napraviti zdrave zalogaje. Ovo vam omogućava da uključite raznovrsnost i hranjivost u svoju ishranu.

Ukratko tikvice su super hrana za vrme posta i kada se drži dijeta sa ciljem gubljenja kilograma. Dobra je ideja jesti ih za vreme slava i praznika kada se jede puno masne i mesnate hrane. Vlakna koja se nalaze u tikvici se ponašaju kao odačarska metla i hvataju nesvarene ili teško svarljive sastojke. Tako umršeni i upleteni pomenuti sastojci brže napuštaju telo.

Uzgoj tikvica

Tikvica se, kao i većina povrtarskih kultura kod nas, prvo seje u zaštićenom prostoru. Najpopularnije za gajenje su obične tikvice, patlidžan tikvice i žute tikvice. Postoji mnogo vrsta dostupnih za uzgoj, pa je važno odabrati onu koja najbolje odgovara vašim željama i uslovima. Setva semena se obično vrši krajem februara i početkom marta.

Sadnice, kada postanu dovoljno jake i razviju barem 2-3 para pravih listova,mogu se rasaditi na otvoreno polje. Tikvice su osetljive na mraz, pa sačekaj da prođu svi izgledi za mraz pre presađivanja i to znači da rasađivanje može početi krajem aprila i početkom maja.

rasad tikvice

Prikaz dobrog rasada tikvice

Više o tome kako prepoznati dobar rasad možete pročitati ovde

Tikvice najbolje uspevaju na suncu, pa izaberi mesto u bašti koje dobija najmanje 6-8 sati sunčeve svetlosti dnevno. Zemljište treba biti bogato humusom i ocedno i blago kiselo ili neutralno. Zemljište se pre rasađivanja može obogatiti organskom materijom putem dodavanja i zaoravanja stajnjaka ili komposta.

Nega useva

Tikvice zahtevaju redovno zalivanje naročito tokom sušnih perioda. Tikvice se sa druge strane ne smeju previše zalivati jer može doći do pojave truleži korena i plamenajče i pepelnice na nadezmenim delovima. Usev tikvice je izuzetno sklon manifestaciji bolesti i teško ga je prskati. Prskanje se često izbegava jer preparat može da ošteti polen ili da se nakupi u plodu.  Preporučuje se upotreba pesticida na prirodnoj bazi kao što su sredstva od koprive, paprike, lukova, kafe i cigareta 

Ova sredstva su naročito delotvorna protiv lisnih vaši koje su ujedno i najznačajniji prenosioci biljnih bolesti. Nema vaši, nema problema! Česti problemi se mogu očekivati od puževa i grinja.

Protiv korova je najbolje koristiti malč ili redovno okopavati.

Što se hraniva tiče tikvici je najpotrebniji azot kako bi lepo formirala zelenu masu i plod. Fosfor je najznačajniji tokom cvetanja dok je kalijum najpoželjniji u momentu rasađivanja.

Berba čuvanje i priprema tikvica

Tikvice brzo rastu, pa ih treba redovno proveravati i brati kada dostignu željenu veličinu. Najbolje ih je brati dok su još uvek mlade i male, obično dužine oko 15-20 centimetara. Redovnom berbom se podstiče rast novih tikvica. Nakon berbe tikvice je poželjno staviti u frižider kako ne bi trulile.

Tikvice se podjednako koriste u svežem stanju i dodatak jelima. Često ćete ih primetiti u kineskim jelima u kojima piše da sadrže bambus. Ovaj „bambus“ je ustvari tikvica, pravi bambus je šupalj u sredini kao trska. Mnogi ne vole tikvicu.Klinci naročito prave grimase i izvoljevaju kada je ona na stolu ali ima način da ih prevarite.

Tikvica je neutralnog ukusa i ukoliko se isecka na izuzetno sitne komade ili narenda u jelo otopiće se tokom kuvanja. Neće ni znati da jedu zdravu hranu  te neće ni izvoljevati, nema na čemu.

Najpoznatije tikvice su punjene tikvice i recepte za njihovo spremanje sa ili bez mesa možete naći ovde