Brokoli: Sve što trebate znati o gajenju ovog zdravog povrća

Brokoli (Brassica oleracea var. italica) je povrtarska biljka koja potiče sa Mediterana. To je varijanta kupusa i prvi put se pominje u Kini u 6. veku pre nove ere. Od tada se proširio po celom svetu i postao jedno od najpopularnijih povrća zahvaljujući visokom sadržaju vitamina i minerala.

Brokoli se sastoji od cvetnih glavica koje rastu na visokim stabljikama. Ova glavica je zelene boje i okruglog oblika, a u sredini je gusta cvast cvetnih pupoljaka.

Može se jesti svež ili kuvan, a često se koristi u salatama, supama, testeninama i drugim jelima. Osim toga, brokoli je poznat po svojim zdravstvenim prednostima, jer sadrži velike količine vitamina C i K, kao i antioksidanse i fitonutrijente koji pomažu u prevenciji raznih bolesti.

Kako se uzgaja (uslovi za uzgoj, vreme setve i berbe)

Uzgajanje ove biljke je prilično lako, ali postoje neki zahtevi koji moraju biti ispunjeni da bi dobili uspešan rod.

 1. Brokoli se može dobiti direktnom setvom semena ili preko rasada. U slučaju direktne setve seje se između maja i juna. Rasad se sadi na otvorenom polju u istom periodu kada se i seje. Kako bi dobili kvalitetan rasad neophodno je posejati ga u zaštićenom prostoru najmanje mesec dana pre planirane sadnje na otvorenom polju.
 2. Bilo da je setva ili sadnja u pitanju zemljište treba da bude plodno i dobro drenirano. Zemljište treba da bude neutralno ili blago kiselo, sa pH između 6,0 i 7,0. Isto važi i za zemlju za rasad koja se koristi u zaštićenom prosotru.
 3. Ovo povrće voli niže temperature i ne treba ga saditi kada je vruće, jer će se tada biljka slabo razvijati i neće dati dobar prinos. Optimalna temperatura za rast je između 15°C i 20°C.
 4. Brokoliju je potrebno redovno zalivanje, posebno tokom sušnih perioda. Biljci je potrebno dosta vode za razvoj i sušni peroid predstavlja ogroman problem. Upotrebom malča se može sačuvati dosta dragocene vlage u zemljištu tokom sušnog perioda.
 5. I van sušnog perioda bilju treba svakodnevno obilno zalivati, pošto biljka razvija veliku zelenu nadzemnu masu redovna prihrana azotom je od suštog značajakako bi rasla zdrava i plodna.
 6. Bolesti koje napadaju brokoli su uglavnom gljivične i mogu se očekivati kada temperaura vazduha pređe 25°C. Viskoa temperatura u kopmbinaciji sa obilnim zalivanjem neizbežno stvara povoljne uslove za razvoj gljivičnih oboljenja. Najčešče se manifestuju: crna pegavost (Alternaria brassicae) i plamenjača (Peronospora parasitica)
 7. Štetočine mogu napasi u svakom momentu i neke od najznačajnijih su: žičnjaci (fam. Elaterideae), gusenice malog leptira kupusara (Pieris rapae), gusenice velikog kupusara (Pieris brassicae), odrasle crvene stenice (Eurydema ventrale) i odrasle zelene kupusne stenice (Eurydema oleracea), Kako bi se otarasili štetočina na prirodan način mogu se praviti i koristiti sredstva od korive, luka, paprike, kafe i duvana.

Kada je u pitanju berba, brokoli se može brati kada su cvetovi još zatvoreni i pre nego što počnu da se otvaraju. Glave brokolija treba da budu čvrste i zelene. Ako su glavice mekane ili imaju bele mrlje, to znači da su prezrele i ne treba ih jesti.

Način setve Iz semena Putem rasada
Vreme setve Maj-Jun Februar-April u zaštićenom prostoru, na otvoreno polje se iznosi u Maju-Junu
Nedostatak vlage Mlade biljke mogu lako da propadnu. Rasad ima razvijen korenov sistem i otporniji je na nedostatk vlage. Može da se oporavi.
Nedostatk hraniva Biljke su otpornije na manjak u prve dve nedelje. Biljke su osetljive na nedostatk azotnog đubriva.
Bolesti Manje šanse da se manifestuju Veće šanse da se manifestuju
Štetočine Manje šanse da se usev oporavi od napada Veće šanse da se usev oporavi od napada

 

Ukratko, uzgoj ove biljke zahteva određene uslove kao što su plodno i dobro drenirano zemljište, niže temperature, redovno zalivanje i hranjenje azotom. Berba se obavlja kada su glavice još zatvorene i zelene.

Kako prepoznati zdrav i kvalitetan proizvod

Nije vam još stigao vaš prinos, a želite da uživate u jedinstvenom ukusu ove biljke? Evo saveta kako da dobro prođete na pijaci.

Kada kupujete brokoli, morate imati na umu nekoliko stvari kako biste bili sigurni da kupujete zdravu, visokokvalitetnu biljku:

 1. Pogledajte glave brokolija. Treba da budu čvrste i zelene, bez belih mrlja ili tragova truleži. Pored toga, glave treba da budu guste i čvrste, a ne meke ili lomljive.
 2. Pogledajte stabljike biljke. Trebalo bi da budu zelene i čvrste, bez znakova truleži ili smeđih mrlja.
 3. Pogledajte listove. Listovi treba da budu zeleni i sjajni, bez znakova truljenja ili sušenja.
 4. Pomirišite brokoli. Ako miriše na trulo ili trulo, znači da je biljka prezrela i da je ne treba kupovati.

Ukratko, kvalitetan i zdrav brokoli ima čvrste i zelene glavice, čvrste i zelene stabljike, zelene i sjajne listove i nema neprijatan miris. Ako primetite bilo kakve sumnjive promene ili znake truljenja, bolje je izabrati drugi komad.

Zaštita biljaka od bolesti i štetočina

Zaštita brokolija od bolesti i štetočina važna je za uspešan uzgoj ovog povrća. Evo nekoliko saveta da to postignete:

 1. Odaberite pravo mesto za setvu ili sadnju. Biljku treba posejati ili posaditi na mestima gde će dobiti dovoljno svetlosti i gde je tlo plodno i dobro drenirano.
 2. Koristite kvalitetne sadnice ili seme. Kvalitetne sadnice ili seme će imati veće šanse za uspešan rast i manju podložnost bolestima i štetočinama.
 3. Redovno pregledajte biljke da biste identifikovali znake bolesti ili štetočina. Ako do njih dođe, treba preduzeti odgovarajuće mere za njihovo rešavanje.
 4. Pravilno zalivanje i prihrana. Biljku treba redovno zalivati, ali ne preterano, kako bi se sprečio razvoj bolesti.
 5. Koristite prirodne metode zaštite bilja, kao što su primena bioloških insekticida, kompostiranje i korišćenje biljnih izlučevina, kako bi se smanjio uticaj hemikalija na životnu sredinu.
 6. Koristite odgovarajuće mere kontrole štetočina, kao što su fizičko uklanjanje, prirodni neprijatelji ili hemijski agensi, koji su odobreni za upotrebu u vašem području i koji su prikladni za biljku koju tretirate. Važno je pročitati uputstva i pratiti preporučene doze.
 7. Poštujte pravila o integrisanom upravljanju biljnim bolestima i štetočinama, što uključuje praćenje vremenskih uslova, simptoma biljaka, populacija štetočina i biljnih bolesti i intervenciju u odgovarajuće vreme.

Ukratko, zaštita brokule od bolesti i štetočina podrazumeva odabir pravog mesta za setvu ili sadnju, korišćenje kvalitetnog rasada ili semena, redovne preglede biljaka, pravilno zalivanje i prihranjivanje, korišćenje prirodnih metoda zaštite, odgovarajuće mere suzbijanja štetočina i primenu integrisanih bolesti i štetočina biljaka.

Gajenje brokolija

Kako se razmnožava brokoli (setva i sadnja)

Brokoli se može razmnožavati setvom ili sadnjom. Evo nekoliko saveta koji vda vam pomogne da uspešno razmnožavate brokoli u vašoj bašti.

 1. Odaberite pravo vreme za setvu ili sadnju. Brokoli je najbolje sejati ili saditi u proleće ili jesen, kada jeste zemlja topla i vlažna.
 2. Nađite dobro mesto za setvu ili sadnju. Treba ga saditi na mestima gde će dobiti dovoljno svetlosti i gde je zemljište plodno i dobro drenirano.
 3. Koristite kvalitetno seme ili rasad. Kvalitetno seme ili rasad imaće veće šanse za uspešnu reprodukciju.
 4. Pravilno sadite ili sejte. Brokoli treba saditi ili sejati u redove sa adekvatnim razmakom između biljaka i redova. Seje ili sadi se u redove pri čemu je razamak između redova 70cm a razmak između biljaka u samom redu je 30-40cm.
 5. Obratite pažnju na zalivanje i prihranu. Brokoli treba redovno zalivati i hraniti azotom kako bi rasla zdrava i plodna.
 6. Obezbedite dovoljno prostora za rast biljke. Biljke treba prorediti kako bi se obezbedilo dovoljno prostora da biljka raste i diše.
 7. Ne zaboravite na pravilno branje. Glavice treba brati još zatvorene i zelene, ne prezrele ili sa belim pegama, kako bi se obezbedio najbolji kvalitet i ukus.

Ukratko, razmnožavanje brokolija podrazumeva odabir pravog vremena, mesta, semena ili sadnica, pravilnu setvu ili sadnju, redovno zalivanje i prihranjivanje, proređivanje, pravilnu berbu i obezbeđivanje dovoljno prostora za rast biljke.

Kako koristiti u kuhinji (recepti)

Brokoli je izuzetno zahvalna biljka koja se može koristiti na različite načine u kuhinji. Evo nekoliko jednostavnih i ukusnih recepata koji će vam pomoći da iskoristite sve prednosti ovog povrća.

Kuvani brokoli

Jedan od najlakših načina da koristite brokoli je da ga kuvate. Brokoli treba kuvati u kipućoj vodi oko 5 minuta ili dok ne omekša. Zatim ocedite i poslužite sa puterom ili limunovim sokom.

Pire od brokolija

Za pripremu pirea je potrebno brokoli kuvati u ključaloj vodi oko 5 minuta. Zatim se ocedi i pomeša sa puterom, mlekom, solju i biberom dok smesa ne postane glatka.

Salata od brokolija

Da biste pripremili salatu, potrebno je da brokoli kuvate u kipućoj vodi oko 5 minuta. Zatim ocedite i ohladite. U međuvremenu, u posebnoj posudi pomešajte majonez, senf, limunov sok, so i biber. Dodajte brokoli i dobro promešajte.

Pica od brokolija i karfiola

Za pripremu pice od brokolija i karfiola potrebno je da prokuvate brokoli i karfiol u ključaloj vodi oko 5 minuta. Zatim ocedite i ohladite.

U međuvremenu picu prekrijte kupovnim ili domaćim testom, a prelijte je kuvanim brokolijem i karfiolom, rendanim sirom i začinima po želji. Pecite u rerni zagrejanoj na 220°C oko 15-20 minuta.

Rižoto od brokolija

Za pripremu rižota od brokolija potrebno je da skuvate pirinač i kuvate brokoli u ključaloj vodi oko 5 minuta. Zatim ocedite i ohladite.

Na maslinovom ulju u tiganju propržiti sitno iseckan beli luk, dodati pirinač, kuvani brokoli i malo vode ili supe. Pustite da kuva oko 20 minuta, dok se pirinač ne skuva.

. . .

Kao što vidite, brokoli se može koristiti na različite načine, od jednostavnog kuvanja pa do složenijih jela kao što su pica i rižoto. Sve što vam je potrebno je malo mašte i kreativnosti da biste iskoristili sve prednosti ovog zdravog i ukusnog povrća u svojoj kuhinji.

Pored toga, brokoli se može kombinovati sa drugim namirnicama, kao što su meso, riba, testenine, jaja ili sir, što daje još više mogućnosti za kreativnu pripremu hrane.

Kako se čuva brokoli

Čuvanje brokolija je važan korak za sprečavanje brzog propadanja i očuvanje kvaliteta biljke. Evo nekoliko saveta koji će vam pomoći da pravilno skladištite brokoli i da ga koristite što duže.

 1. Čuvajte ga u frižideru. Optimalna temperatura skladištenja je između 0°C i 4°C. Ovo će sprečiti rast bakterija i sprečiti brzo propadanje.
 2. Plod treba da bude suv pre skladištenja. Ako je još mokar, treba ga ocediti i osušiti papirnim ubrusom.
 3. Stavite ga u vreću za skladištenje ili platnenu vreću koja omogućava cirkulaciju vazduha. Ovaj korak će sprečiti razvoj plesni i truleži.
 4. Skladištite ga odmah nakon kupovine ili berbe. Biljka će se brzo pokvariti ako se odmah ne skladišti.
 5. Čuvajte ga odvojeno od drugih namirnica koje emituju etilen, kao što su jabuke i banane, jer će to ubrzati proces kvarenja.

Ukratko, pravilno skladištenje brokolija je važno za održavanje kvaliteta i sprečavanje kvarenja. Čuvati u frižideru na temperaturi od 0°C do 4°C, potpuno suvo, u vrećici za odlaganje koja omogućava cirkulaciju vazduha, odmah nakon kupovine ili berbe i odvojeno od ostalih namirnica koje emituju etilen.